Pressmeddelande: Peter Pan

Tyst Teater maxar och moderniserar klassikern Peter Pan

Historien om Peter Pan är en av världens mest kända berättelser. Den 2 oktober är det premiär för Tyst Teaters visuella och fysiska version av historien som kommer vara modern, rolig, magisk och läskig. Retrofuturistisk kostym och en feministisk Tingeling utlovas. Regi av Ramesh Meyyappan.

Peter Pan handlar om pojken som vägrar att bli stor. Med fantasins hjälp flyr han sitt eländiga hem och tar sig till landet Ingenstans där han möter Tingeling med flera.

Mycket har förändrats sedan JM Barrie skrev om Peter Pan första gången i början av 1900-talet och mängder av tolkningar har gjorts av historien. Regissören Ramesh Meyyappan berättar om hur han har försökt hitta sin vinkel på Peter Pan. Han vill försöka förstå den lilla pojken Peter Pan och hans känsla av att vara främmande inför sin mamma.

Ramesh Meyyappan har också jobbat mycket med kvinnoporträtten i historien.

– Jag tvivlar på att unga tjejer idag kan relatera till att vara den person i en historia vars syfte är att vara förälskad i eller ta hand om Peter Pan. Tingeling och Tiger Lilja är i Tyst Teaters version istället jämlikar med honom. För mig har Greta Thunberg varit en inspiration till karaktären Tiger Lilja – en stark, intelligent ung tjej som tror på förändring, säger Ramesh Meyyappan, regissör.

Ramesh Meyyappan har tidigare regisserat föreställningen Den magiska fjädern som blev nominerad till scenkonstbiennalen för barn och unga 2014.

Alla, stora som små, döva som hörande, kan ta del av Tyst Teaters visuella och fysiska version av Peter Pan som utspelar sig i modern tid med magi och fantasi som gestaltas helt utan ord eller tecken.

Premiär 2 oktober i Hallunda, Stockholm

Medverkande

Ace Mahbaz 
Amina Ouahid 
Mette Marqvardsen 
Niklas Andersson

Konstnärligt team

Regi och manus Ramesh Meyyappan 
Scenografi och ljusdesign Charlie Åström 
Musik Niklas Swanberg 
Kostymdesign Lars Otterstedt 
Maskdesign Eva Rizell 

För mer information samt turnéplan:
https://www.riksteatern.se/peterpan

Pressbilder finns på:
http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/peter-pan

För mer information:

Emma Englund
Press- och PR-ansvarig
Tel: 08-531 99 408
Mob: 070-637 5940
E-post: emma.englund@riksteatern.se


Om Riksteaterns Tyst Teater

Tyst Teater har sedan starten 1970 varit en föregångare av att producera banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk. 1977 blev Tyst Teater en del av Riksteatern. Tyst Teater vill utmana invanda tänkesätt inom scenkonst och arbetar ständigt för att stärka konstnärliga och kulturella rättigheter för alla, särskilt barn och ungdomar. Konstnärlig ledare för Tyst Teater är Josette Bushell-Mingo och Mindy Drapsa är verksamhetsledare. 

Riksteatern är en folkrörelse som vill sätta tankar och känslor i rörelse, för alla överallt. Över 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Såväl inom teater som dans. Riksteatern har en omfattande verksamhet för barn och unga. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern. Vd för Riksteatern är Magnus Aspegren, Mia Larsson är danschef och Måns Lagerlöf är teaterchef.

Pressmeddelandet skickades tis 2019-09-17 10:00

Till startsida Press

Bild: Urban Jörén, Formgivning: Windh & Co