Pressmeddelande: Ædnan

Prisbelönta boken Ædnan blir teater

I det Augustvinnande dramat Ædnan möter vi tre generationer samiska kvinnor. Föreställningen berör frågor om språk, identitet och tillhörighet. Ett samarbete mellan Riksteatern och Giron Sámi Teáhter, i regi av Malin Stenberg och med bland annat Lene Cecilia Sparrok i en av rollerna. Urpremiär den 4 september i Stockholm.

Ædnan får vi följa tre generationer samiska kvinnor och deras levnadsöden från tidigt 1900-tal till vår tid. Det är en berättelse om rätten till land som förvägrats, om ett språk som ger sig av från människorna och om de som söker sig till rötterna och till svenskheten. Föreställningen bygger på Linnea Axelssons framgångsrika bok Ædnan som 2018 belönades med Augustpriset.

– Det är med ödmjuk tacksamhet som jag tar mig an uppgiften att ge Linnéa Axelssons mästerverk Ædnan ett sceniskt uttryck. Jag vill fullt utnyttja versernas skönhet och smärta, deras klarhet och politiska sprängkraft i ett recitativ där skådespelarna i sina kroppar bär textens rytm, såväl som dess psykologiska rörelse, säger Malin Stenberg, regissör.

På scen möter vi sex skådespelare varav vi i en av rollerna ser Lene Cecilia Sparrok som 2016 debuterade som skådespelare i filmen Sameblod och för sin prestation fick ta emot en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Föreställningens regissör Malin Stenberg har bland annat tidigare uppmärksammats för Förklädd gud på Folkoperan 2018.

Ædnan är en berättelse som saknas varje gång man diskuterar rasism i Sverige. Det är ingen tvekan om att Ædnan har något livsnödvändigt att berätta för oss idag, fortsätter Malin Stenberg.

Riksteatern i samarbete med Giron Sámi Teáhter.

Urpremiär 4 september, Orionteatern i Stockholm

Medverkande:
Per Burell
Nina Fex
Vincent Grahl
Paul Ol Jona Otsi
Kristin Solberg
Lene Cecilia Sparrok

Originalverk Ædnan av Linnea Axelsson
Dramatisering Irena Kraus, Malin Stenberg
Översättning/Textning Dat Fal till nordsamiska
Regi Malin Stenberg
Scenografi/Kostym Helga Bumsch
Komposition Magnus Stinnerbom
Koreografi Dorte Olesen
Ljusdesign/Ljuddesign Emanuel Arvanitis
Mask Cais-Marie Björnlod

För mer information samt turnéplan:
riksteatern.se/aednan

Pressbilder finns på:
http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/aednan

För mer information: 
Anna Gerdin
Press- och PR-ansvarig 
anna.gerdin@riksteatern.se 
Tel: 070- 528 991 5

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Tyst Teater producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.


Pressmeddelandet skickades mån 2020-08-17 10:05

Till startsida Press


Foto: Ina-Theres Sparrok och Harry Johansen