Pressmeddelande: Dark Minds

Urpremiär för fysisk skräckföreställning

Nu är det urpremiär för Dark Minds på Riksteatern. En berättelse om mörker som både skrämmer och kittlar. Publiken får möta ett gränsland mellan dikt och verklighet i den här fysiska skräckföreställning som utspelar sig i en gymnastiksal. Darks Minds är skriven och regisserad av Isabel Cruz Liljegren, för koreografin står Mari Carrasco. Urpremiär den 2 oktober i Haninge.

– Idén till Dark Minds kom från känslan av att världen är så tom och tråkig och den bultande önskan om att det ska finnas något mer. Något magiskt, bakom det vi ser, berättar Isabel Cruz Liljegren, regissör och manusförfattare.

Dark Minds kommer att spela i gymnastiksalar runt om i landet och gymnastiksalen är även skådeplats för föreställningens berättelse. Handlingen kretsar kring att tre ungdomar hittades döda i en gympasal någonstans i Sverige under 90-talet. De misstänktes ha brutalt mördat varandra men ingen förstod riktigt vad som hade hänt. Över 20 år senare hittar en psykologstudent kassettband med inspelningar från den sista tiden i deras liv. Tillsammans med tre andra åker han till brottsplatsen för att återskapa händelserna och försöka förstå vem av ungdomarna som dolde ett mörker inombords och var kapabel till att döda sina bästa vänner.

Snart visar det sig att den urbana legenden är en bluff, eller är den det? Vad är egentligen verklighet och vad är påhittat?

– Publiken får möta en verklig, realistisk värld som sedan förändras, eller omkodas, och blir till en magisk plats där vad som helst kan hända. Där saker vi trodde vi kände till visar sig vara något annat och där det vi trodde var sant visar sig ha fler sidor, fortsätter Isabel Cruz Liljegren.

I Dark Minds blandas skådespeleri och koreografi då ensemblen består av både skådespelare och dansare.

– Tillsammans med ensemblen har jag arbetat med att ta fram ett kroppsspråk som känns "skevt" och besatt. Vi har arbetat med kvalitéer som reverse (att röra sig baklänges), upprepningar, skakningar och våldsamma grooves som ska kännas som att de kommer från magmunnen och ut i universum. Jag har jobbat med att ta fram en besatthet hos dansarna som smyger sig på långsamt under föreställningen och som till slut spricker upp till ett blodigt rave, berättar Mari Carrasco, koreograf.

Detta är första gången som Isabel Cruz Liljegren och Mari Carrasco samarbetar. Både har tidigare gjort flera uppmärksammade föreställningar. Isabel har tidigare bland annat gjort föreställningarna Nakna som foster och gudar och Åååå snälla följ mig <3<3<3 på Riksteatern. Mari har genom sitt kompani Carrasco Dance gjort flertalet beställningsverk för bland annat Unga Klara och Norrdans. För Riksteatern har hon tidigare gjort verket Paper Plane samt varit på en omfattande världsturné med sitt egna verk Bartolomeo.

Spelas för årskurs 8 och 9 samt gymnasiet årskurs 1.

Urpremiär den 2 oktober I Haninge, Stockholm

Medverkande
Sophie Augot
Lucas Carlsson
Klas Lagerlund
Fredrik Quiñones

Konstnärligt team

Av Isabel Cruz Liljegren
Regi Isabel Cruz Liljegren
Koreografi Mari Carrasco
Koreografiassistent Julia Kraus Dybeck
Dramaturg Ninna Tersman och Jani Lohikari
Inspelade röster Malte Gårdinger, Leonel Cubas, Ima Nilsson och Adrian Macéus
Scenografi-, kostym-, och ljusdesign Chrisander Brun
Ljuddesign Bernt Karsten Sannerud
Maskdesign Linda Sandberg
Scenmästare Cilla Berndalen
Kostym-/ rekvisitatekniker och turnéledare Cajsa Oscarsson
Ljus -/ljudtekniker Nikita Johansson och Albin Hallgren Åkerman
Förlag Colombine Teaterförlag

För mer information samt turnéplan:
https://www.riksteatern.se/darkminds

Pressbilder finns på:
http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/dark-minds

För mer information:
Joakim Johansson
Press- och PR-ansvarig
joakim.johansson@riksteatern.se
Tel: 070-528 99 15

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Tyst Teater producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades ons 2020-09-23 09:30

Till startsida Press

Dark Minds. Foto: Markus Gårder