Pressmeddelande: Ortens Bästa Penna

Faiaz Dowlatzai och Loran Batti vinnare i Ortens Bästa Penna

Idag korades vinnarna i Ortens Bästa Penna. Faiaz Dowlatzai, 19, tog hem förstapriset i kategorin Bok med texten "Psykologen" och Loran Batti, 25, vann kategorin Scen med manuset “Den sista jointen”. De vinner 25 000 kronor var samt möjlighet att utveckla sin text tillsammans med proffs från Natur & Kultur och Riksteatern.

–  Det är väldigt berikande att få ta del av berättelserna som har kommit in till tävlingen, säger Karin Tengby, projektledare för stiftelseverksamheten på Natur & Kultur. Ortens Bästa Penna visar att det behövs initiativ för att få fram fler röster som ger en bild av samtiden i hela vårt land.

Faiaz Dowlatzai är uppvuxen i Afghanistan och har bott i Hässelby Gård i Stockholm sedan fem år tillbaka, han imponerade juryn med sin text om en ensamkommande pojkes resa till vuxenvärlden. Loran Batti bor och är uppvuxen i Gottsunda i Uppsala, hans text skildrar mötet mellan ung och gammal där båda springer i samma råtthjul.
 
– Att ge plats för nya röster att uttrycka sig konstnärligt är ett av våra viktigaste uppdrag, säger Dritëro Kasapi, teaterchef Riksteatern. Ortens Bästa Penna är ett fantastiskt exempel på hur vi kan nå en bredd och ett djup i detta arbete. Vi på Riksteatern är mycket stolta att vara en del av det viktiga arbete som Förenade Förorter bedriver.

De båda jurygrupperna fick ta ställning till sammanlagt 113 inskickade bidrag. 2:a pris kategori Bok gick till Mahsa Rostami, 29 och 3:e pris till Firdevs Anik, 30. 2:a pris kategorin Scen gick till Nisrin Berrada, 26 och Sonia Sagan, 30 samt 3:e pris till Yusuf Hussein, 18.

Ortens Bästa Penna arrangeras av Förenade Förorter i samarbete med Natur & Kultur, Riksteatern och Studiefrämjandet. Vinnarna tillkännagavs nu ikväll under en prisceremoni som hölls på Kulturhuset Vällingby.

För mer information och kontakt till vinnare: 
Seluah Alsaati, Organisationssekreterare Förenade Förorter
info@forenadefororter.se
076-236 99 87
 forenadefororter.se

1:a pris kategori Bok

Den sista jointen av Loran Batti
Det är med äkta känsla, tighta dialoger och komplexa karaktärer som manusförfattaren drar in oss i storyn. En dagsaktuell skildring av mötet mellan ung och gammal där båda springer i samma råtthjul och där frågor om döden, minnen och att ta farväl aktualiseras. Vi ser att texten med enkla medel kan utvecklas till en föreställning som kommer att skina på scen.

1:a pris kategori Scen

Psykologen av Faiaz Dowlatzai
En spektakulär, modig och överraskande berättelse där författaren inte räds för att blotta tabubelagda tankar kring en ung pojkes sexuella fantasier. Berättelsen som är väl genomförd varvas mellan att utspela sig Afghanistan och Sverige. Texten lyckas vara både rolig och lättsam trots den sorg och de trauman som skrapar under ytan. Den språkliga glädjen lyser i såväl enskilda bilder och i den smarta, rappa dialogerna. Juryn tror att texten har potential att utvecklas till en intressant och säregen roman om en ensamkommande pojkes resa till vuxenblivandet, samtidigt som den skulle ge röst åt många barn i samma situation världen över.

Pressmeddelandet skickades sön 2020-09-20 19:00

Till startsida Press