Pressmeddelande: Promise land

Örjan Andersson koreograferar Helene Billgrens konst i ny föreställning

För första gången arbetar koreografen Örjan Andersson med en bildkonstnär och för första gången arbetar Helene Billgren med dans. Resultatet är nya verket Promise land, en dansföreställning som skildrar en drömsk värld med mörk klangbotten och drastisk humor. Föreställningen är en samproduktion mellan Andersson Dance och Riksteatern. Urpremiär den 1 oktober i Stockholm.

Temat för föreställningen är drömmens absurda logik och Örjan och Helene säger sig vara inspirerade av surrealismen och dadaismen. Konstinriktningar som handlar om det ologiska och om spontana impulser som intellektet inte hunnit påverka.

– Detta verk är fragmentariskt och vi pendlar mellan olika världar och uttryck. Alltifrån närhet, relationer, ömhet, irritation och humor. Hela skalan helt enkelt. Det är som en surrealistisk drömvärld där vi har en inneboende logik. Precis som i drömmen är det först när vi vaknar upp som vi upptäcker det galna och knäppa, säger Örjan Andersson, koreograf.

Helene Billgren är en av Sveriges mest framstående konstnärer och var senast aktuell med en stor retrospektiv utställning på Liljevalchs Konsthall i Stockholm. I föreställningen tar hennes bildvärld plats i alltifrån scenografi, kostym och text vilket sedan gestaltas genom dansarna. 

– Jag har följt Helene Billgren i många år och det är otroligt spännande att få arbeta med henne på detta vis. Jag är intresserad av nya former och hybrider och att nu få göra scenkonst tillsammans med Helene känns spännande, fortsätter Örjan Andersson.

På scen ser vi Jenny Nilson, tidigare premiärdansös vid Kungliga Baletten och Brittanie Brown, som närmast kommer från Skånes Dansteater.

I dag är Örjan Andersson, med det egna kompaniet Andersson Dance, en av våra mest prisade koreografer med återkommande uppdrag både i Sverige och utomlands, främst för de stora scenerna. Promise land ingår i Riksteaterns nya satsning Koreografserien där vi möter hans koreografi i ett närmare, mindre format. Riksteatern och Andersson Dance har gemensamt satt samman rikstäckande turné som nu tar sin start på Dansens Hus i Stockholm. Senaste gången Andersson Dance och Riksteatern samarbetade blev resultatet “Goldberg Variations - Ternary patterns for insomnia” som efter premiären 2015 turnerade med Dansnät Sverige och sedan spelats runt om i hela världen, på bland annat The Kennedy Center i Washington och The Barbican Center i London.

Premiär 1 oktober på Dansens Hus i Stockholm.

Koreografi Örjan Andersson
Scenografi och kostym Helene Billgren
Dansare Brittanie Brown, Jenny Nilson
Dramaturgi Anna Berg
Ljusdesign Luka Curk
Ljuddesign Niklas Swanberg
Maskör Anna Olofson
Foto Klara G, Johan Strindberg

Föreställningen är en samproduktion mellan Riksteatern och Andersson Dance. Andersson Dance genomför sin verksamhet med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad och Region Stockholm

För mer information samt turnéplan:
riksteatern.se/promiseland

Pressbilder finns på:
mediabank.riksteatern.se/blog/tag/promise-land


För mer information: 

Anna Gerdin
Press- och PR-ansvarig 
anna.gerdin@riksteatern.se 
Tel: 070- 528 991 5

Magnus Nordberg
contact@anderssondance.com
magnus@nordbergmovement.se
tel. 070-4507060

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Tyst Teater producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Om Andersson Dance 
Andersson Dance grundades 1996 av koreografen Örjan Andersson och har sedan starten skapat verk för både större och mindre scener. Kompaniet turnerar både i Sverige och internationellt och har gästspelat i ett flertal länder bland annat Norge, Danmark, Finland, Storbritannien, Tyskland, Belgien, USA, Italien, Sydkorea och Kina. De senare åren har föreställningarna med den skotska musikensemblen "Scottish Ensemble” fått mycket uppmärksamhet.

Pressmeddelandet skickades ons 2020-09-16 09:33

Till startsida Press


Promise land. Foto: Klara G