Pressmeddelande: Riksteatern får ny ordförande

Karin Thomasson utsedd till ny ordförande för Riksteatern

Vid årsskiftet lämnar Berit Högman över Riksteaterns ordförandeklubba till Karin Thomasson, en engagerad kulturpolitiker och aktiv kulturutövare. Idag, 3 december, beslutade regeringen att utse Thomasson till ny ordförande.

–Jag skulle beskriva mig själv som en passionerad kulturpolitiker som genom åren har drivit kulturfrågor på både lokal, regional och nationell nivå. Jag har hållit på med kultur i hela mitt liv i olika former. Kulturen är min livsluft, säger Karin Thomasson.

Men hon tar inte bara del av kulturen, hon är utbildad musiklärare och utövar musik aktivt som cellist i två olika semiprofessionella orkestrar i Östersund. Det är också i Östersund, på Frösön, hon är bosatt. Medlem i Riksteatern har hon varit länge. Som aktiv i det lokala kulturlivet men också genom sitt arbete som kulturpolitiker har hon bra koll på Riksteatern som organisation och som rörelse.

–Jag ser verkligen fram mot detta uppdrag. Jag känner mig besjälad av Riksteaterns uppdrag att nå ut med kultur i hela landet.  Kulturen håller landsbygden vid liv och skapar sammanhållning lokalt. Riksteatern är en garant för att alla delar av Sverige ska få professionell scenkonst. De senaste månaderna har jag också blivit medveten om hur mycket kultur betyder för mig och hur mycket jag saknar den när jag inte har möjlighet att ta del av den som jag annars brukar, säger Karin Thomasson.

Riksteaterns nuvarande ordförande Berit Högman kommer i och med sin avgång fokusera på sitt uppdrag som landshövding i Västernorrland.

–Det har varit fem givande och stimulerande år på Riksteatern och visst känns det tråkigt att sluta. Men det har varit svårt att få tiden att räcka till både arbetet som ordförande i Riksteatern och det omfattande arbetet som landshövding, säger Berit Högman.

Berit Högman utsågs till ordförande på Riksteaterns Kongress i maj 2015.

–Jag kommer att fortsätta att vara en stark supporter för Riksteatern. Självklart kommer jag att fortsätta ta del av olika slags scenkonst även efter min tid som ordförande, liksom att hålla kontakt med människor i olika delar av rörelsen.

För mer information: 
Anna Gerdin
Press- och PR-ansvarig 
anna.gerdin@riksteatern.se
Tel: 070- 528 991 5

Om Riksteatern
Riksteatern är hela Sveriges scen och grundandes 1933 för att alla delar av Sverige skulle få möjlighet att uppleva professionell scenkonst. Sedan dess turnerar Riksteatern året runt i Sverige för att sätta tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern är en folkrörelse och en förutsättning för arbetet är landets närmare 230 lokala teaterföreningar som engagerar sig för kunna erbjuda angelägen scenkonst lokalt. Riksteatern har drygt 35 000 medlemmar.

Riksteatern Crea som producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades tor 2020-12-03 13:17

Till startsida Press