Pressmeddelande: Romeo och Julia på Gullbacken

Romeo och Julia flyttar in på ålderdomshemmet

Nu är det premiär för Tyst Teaters Romeo och Julia på Gullbacken. En omgjord version av Shakespeares mest kända verk där handlingen är förlagd till både dåtidens Verona och ett svenskt äldreboende i nutid. Föreställningen sätter ljuset på längtan och rätten till sitt eget språk. Premiär den 13 oktober i Jönköping.

– Många av de kända scenerna finnas med, samtidigt är detta en helt ny berättelse. Men precis som Romeo och Julia handlar vår föreställning om kärleksrelationer som motarbetas, om familjer som inte accepterar en för den man är. Detta pågår fortfarande i vårt samhälle och är relevant då som nu, berättar föreställningens regissör Debbie Z Rennie.

I Romeo och Julia på Gullbacken får publiken möta den ensamma döva Johanna som inte har tillgång till sitt eget språk, teckenspråk, på ålderdomshemmet där hon bor. Tills den dagen Roberto, som också är döv, flyttar in och passion uppstår. Bland Shakespeares blankvers, okunnig vårdpersonal och oförstående anhöriga får kampen för den hemliga kärleken ännu mer glöd.

Föreställningen är en berättelse om kärlek i livets slutskede och en längtan efter att bli älskad. Men föreställningen lyfter även ett politiskt och medmänskligt perspektiv, nämligen rätten till sitt språk och vad som händer när vi blir äldre. Vilken omsorg har vi rätt till vid ålderns höst?

– Jag hoppas att publiken ska känna att de vill bli sedda och att de vill se varandra. Att vi alla har ett lika värde och att kärleken är viktig för oss, vi har den alla inom oss. Den försvinner inte bara för att man blir äldre, vi har alla ett behov. Jag vill också lyfta vikten av teckenspråk för äldre, det måste finnas för de som behöver det, fortsätter Debbie Z Rennie.

I huvudrollerna ser vi publik- och kritikerrosade skådespelaren Gunilla Vestin Wallin och den internationellt berömda teckenspråksartisten Giuseppe Giuranna. I övriga roller ser vi Joakim Hagelin Adeby, Mette Marqvardsen och Robert Fransson. Manus är skrivet av Anders Duus.

Premiär den 13 oktober i Jönköping

För att lyfta äldrefrågan utifrån ett minoritetsspråksperspektiv och bidra med förståelse och kunskap kring målgruppens behov arrangeras ett seminarium i samband med några av föreställningarna. Vid seminarierna kommer det att finnas tolkar mellan svenskt teckenspråk. På följande orter kommer seminarier att arrangeras:

23 oktober — Vara
29 oktober — Göteborg
13 november — Härnösand
24 november — Lund
30 november — Örebro
Datum för Jönköping är inte klart än.

För mer information, kontakta den lokala dövförening eller vår projektmedarbetare Laith Fathulla på e-mail: Laith.Fathulla@riksteatern.se

Medverkande
Giuseppe Giuranna
Gunilla Vestin Wallin
Joakim Hagelin Adeby
Mette Marqvardsen
Robert Fransson

Konstnärligt team
Manus Anders Duus
Regi Debbie Z Rennie
Scenografi Märta Fallenius
Kostym Lars Otterstedt
Mask Anna Olofson
Ljusdesign Charlie Åström
Musik Niklas Swanberg

För mer information samt turnéplan:
https://www.riksteatern.se/romeoochjulia

Pressbilder finns på:
http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/romeo-och-julia-pa-gullbacken

För mer information:
Joakim Johansson
Press- och PR-ansvarig
joakim.johansson@riksteatern.se
Tel: 070-98 52 466

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Tyst Teater producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades ons 2020-09-30 09:00

Till startsida Press


Romeo och Julia på Gullbacken.
Foto: Mikael Sundberg / Retusch: Johanna Kallin