Pressmeddelande: Taha

Poetiskt öde i internationell kritikersuccé

Nu kommer den internationellt prisbelönta föreställningen Taha till Sverige. En berättelse om den hyllade palestinska poeten Taha Muhammad Alis liv. Om kärleken till ordet, medmänsklighet och människans förmåga att förlåta. Den är skriven och framförs av skådespelaren Amer Hlehel, för regi står Amir Nizar Zuabi. Premiär den 27 september i Årsta utanför Stockholm.

Taha har gjort stor succé internationellt både bland publik och kritiker. Det är en berättelse som börjar i Palestina innan Andra världskriget och slutar på en poesikonferens i London ett halvt sekel senare. Taha Muhammad Ali var en av Palestinas mest hyllade poeter och publiken får nu möjlighet att ta del av hans livsöde och lära känna hans poesi.

- Taha är berättelsen om en optimistisk person som genomlevde svåra tider och händelser, men som lyckades övervinna alla hemska situationer han upplevt, berättar Amer Hlehel.

Taha handlar om en poets kärlek till ordet och hans fascinerande kärlek till människoliv och natur. Om sorg och människans stora förmåga till förlåtelse, om att erövra världen med kunskap och skönhet. Med fint avvägd humor framför Amer Hlehel hela föreställningen själv.

- På scen försöker jag alltid hitta ett sätt att berätta om min familj och om mitt folk – palestinierna som förlorade sina hem, sina liv och sina egna berättelser. Taha Muhammad Ali kunde beskriva den personliga smärta av att vara en flykting och att ha överlevt ett krig. Att vara en palestinier. Han berörde de djupaste känslorna av förlust och förtvivlan, men även kärlek och hopp. Taha delar sin berättelse med många palestinier. Men han lyckades berätta den genom den finaste formen av konst, nämligen poesi, fortsätter Amer.

Spelas på engelska eller arabiska och textas till svenska.

Premiär den 27 september på Folkets hus i Årsta

Medverkande
Amer Hlehel

Av och med Amer Hlehel
Regi Amir Nizar Zuabi
Regi arabisk version Yousef Abu Warda
Scenografi Ashraf Hanna
Musik Habib Shehadeh Hanna
Ljusdesign Muaz Jubeh
Översättning Amir Nizar Zuabi
 

För mer information samt turnéplan:
riksteatern.se/taha

 Pressbilder finns på:
http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/taha

För mer information:
Joakim Johansson
Press- och PR-ansvarig
joakim.johansson@riksteatern.se
Tel: 070-98 52 466 

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Tyst Teater producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades mån 2020-09-14 09:30

Till startsida Press


Taha. Foto: Sören Vilks