Pressmeddelande: The Quest

Skruvad stand-up om separation och ett Europa som slits isär

Nu kommer den hyllade belgiske skådespelaren Cédric Eeckhout till Sverige med föreställningen The Quest. I denna skruvade stand-up reser han runt i Europa för att hitta kärleken och för att vittna om sitt liv som är fyllt av separationer. Från föräldrarnas skilsmässa till ett EU som nu hotas att spricka av nationalismens framfart. Med sig har han sin mamma och sin katt. Premiär den 2 oktober i Umeå.

Cédric Eeckhout är en av Belgiens främsta skådespelare och ett välkänt namn i hemlandet. I The Quest delar han med sig av sina personliga berättelser och trauman. Publiken får möta en medelålders man i kris, klädd i riddarrustning, som reser runt i Europa för att hitta sin identitet. Cédric berättar öppenhjärtigt om föräldrarnas skilsmässa, men reflekterar också över vad som nu sker i Europa.

– The Quest handlar om att dela med sig. Jag delar med mig av min smärta och sorg kring mina föräldrars separation, men även kring att Europa nu allt mer slits isär. Kanske har publiken upplevt detsamma, kanske inte. Jag hoppas att publiken efteråt tar med sig tankar om Europa, om vår mixade kultur och hur vi kan förena oss ännu mer. Men också hur våra enskilda personliga berättelser kan säga något om vår gemensamma historia, berättar Cédric Eeckhout.

I The Quest lyfter Cédric fram likheter som förenar hans personliga öde med hela Europa. Med sig har han sin egen mamma Jo Libertiaux och sin pianospelande katt som spelas av Andrea Romano. I föreställningen har mamman som mål att hitta kärlek till sin son. Föreställningen är på så sätt både personlig, men samtidigt allmängiltig.

– En kärleksseparation är inte samma sak som en politisk separation, men båda skapar starka känslor. Trots att de inte är detsamma så bör vi i båda fallen försöka att hålla ihop oavsett vad som händer. Att trots separationen fortsätta stötta och vara solidariska mot varandra, fortsätter Cédric Eeckhout.

Inför turnén har ensemblen rest runt i Sverige för att intervjua personer om deras tankar kring Europa, familj och separation. Föreställningen kommer även att spela i andra länder runt om i Europa.

The Quest är ett samarbete med Théâtre National Wallonie-Bruxelles. Föreställningen spelas på engelska.

Premiär den 2 oktober i Umeå  

Medverkande
Cédric Eeckhout
Andrea Romano
Jo Libertiaux

Konstnärligt team
Manus och regi Cédric Eeckhout med hjälp av Douglas Grauwels
Dramaturg Nils Haarmann
Scenografi och kostym Laurence Hermant
Ljusdesign Emily Brassier
Språkkonsult Daisy Phillips
Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles

För mer information samt turnéplan:
https://www.riksteatern.se/thequest

Pressbilder finns på:
http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/the-quest

 

För mer information:
Joakim Johansson
Press- och PR-ansvarig
joakim.johansson@riksteatern.se
Tel: 070-98 52 466

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Tyst Teater producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades tor 2020-09-17 15:00

Till startsida Press


The Quest. Foto/Copyright: Hubert Amiel