Pressmeddelande: Urpremiär av Dansverket Out of Urgency

Ur krisen föds poetisk dans i nytt format

Dansverket Out of Urgency har urpremiär den 5 november i Sverige, Norge, Finland och Ryssland, samtidigt. Publiken i dessa fyra länder delar upplevelsen i realtid, både nära och på avstånd.

– Vår utgångspunkt var dansens roll i klimatkrisen, men sedan blev utmaningen att hitta nya sätt att skapa och dansa i en pandemi. Vi kan inte på långa vägar omfamna dessa stora frågor, men vi måste försöka, säger Per Sundberg, konstnärlig ledare på Dansinitiativet i Luleå.

Out of Urgency blir en uppkopplad här-och-nu-upplevelse. Föreställningen består av fyra platsspecifika dansverk som interagerar med varandra genom komplex koreografi och digitala sändningar mellan scenrummen.

Premiärföreställningen äger rum i Luleå, Hammerfest i Norge, Uleåborg i Finland och Archangelsk i Ryssland. På alla dessa platser delar publiken och dansarna en unik konstnärlig händelse, där de geografiska avstånden suddas ut.

– Vi låter dansen mötas i ett virtuellt bo, förklarar Per Sundberg, som också är upphovsperson till det speciella konceptet.

Han beskriver verket som poetiskt, en gestaltning av skörheten i våra livsvillkor:

– För mig handlar det mycket om varsamhet och omhändertagande – kvaliteter som känns särskilt viktiga just nu.

Out of Urgency är den första produktionen inom ramarna för det internationella projektet Moving Barents som Dansinitiativet driver sedan 2019 tillsammans med tio samarbetspartners, varav Riksteatern är en. Per Sundberg förklarar:

– Vi ville samarbeta över landsgränserna med våra kollegor på samma breddgrad. Dels för att skapa intressanta konstnärliga utbyten, dels för att på sikt bygga en mer hållbar infrastruktur för scenkonsten där vi bor.

Spelas i Norrbotten, Västerbotten och Stockholm
Efter den svenska premiären i Luleå spelas föreställningen på Dansmässan i Stockholm och sedan i Gällivare, Kiruna, Robertsfors och Umeå. Alla föreställningar sker i november.

Tina Eriksson Fredriksson är verksamhetsutvecklare på Riksteatern:

– Vårt uppdrag är att skapa möjligheter för scenkonstens utveckling i hela Sverige. Därför är vi jättestolta över att samarbeta med dessa nytänkande danskonstnärer och arrangörer i norr.

FÖR MER INFORMATION OCH TURNÉPLAN
Läs mer här: https://www.dansinitiativet.se/out-of-urgency-2020.html

Medverkande
Dans och koreografi: Jenny Schinkler, Mikael Marklund, Dimitri Melnikov, Susanna Voyushina, Maya Mi Samuelsen och Henna Räsänen.

Koncept: Per Sundberg
Regi: Tanja Råman, John Collingswood och Per Sundberg
Tekniskt koncept och tekniker: John Collingwood, Torulf Öhman, Jamie Bivard, Jakob Granqvist och Petr Menshikov
AD: Timo Rinnevuo
Projektledare: 2019 Erika Pekula Petterson, 2020 Per Sundberg
Verksamhetsledare: Marie Wårell

Om Moving Barents
Dansinitiativets regionala utvecklingsprojekt Dance Artists in Barents ligger till grund för samarbetet där tio parter tillsammans stärker infrastrukturen för rörelsebaserade scenkonst, från norra Sverige ut i Barents-regionen. Dessa tio är Dansinitiativet, Riksteatern, Norrlandsoperan, Dans i Västerbotten, Danskonsulent Norrbotten, Riksteatern Norrbotten, Stellaris DansTeater i Norge, DanseFestival Barents i Norge, TaikaBox i Finland och The Second School i Ryssland.

Med stöd av Kulturrådet, Region Norrbotten, Luleå kommun, Region Västerbotten, Nordisk kulturfond, Uleåborgs stad, Konstnärsnämnden och Riksteatern.

För mer information:
Anna Gerdin
Press- och PR-ansvarig 
anna.gerdin@riksteatern.se 
Tel: 070- 528 991 5

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Tyst Teater producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades ons 2020-10-28 10:41

Till startsida Press

Bild: Tre av sex dansare i Out of Urgency: Jenny Schinkler och Mikael Marklund i Sverige och Maya Mi Samuelsen i Norge via länk.

Foto: Petra Älvstrand