Pressmeddelande: Britt-Marie var här

Urpremiär 15 september: Britt-Marie var här - en kärleksförklaring med Marianne Mörck i alla roller

Britt-Marie, 63, har just lämnat ett 40-årigt äktenskap och liv som hemmafru, och det enda arbete hon kan få finns i Borg, ett finanskrisdrabbat samhälle vid en väg där allt är nedlagt. Och hon är faktiskt inte passivt aggressiv. Det är bara det att smuts, repor och oorganiserade besticklådor får henne ur spel.

Det snällaste man kan säga om Borg är att det ligger vid en väg. Borg har inget annat än fotbollen kvar. Britt-Marie hatar fotboll. Det blir en scen, den folkkära skådespelaren Marianne Mörck i alla roller och publik i två timmar.

– Första akten är min mamma, andra akten är jag själv. Så blev våra liv. Jag hoppas att berättelsen om Britt-Marie får sjunka in och att den kan väcka frågan om man lever sitt liv eller någon annans liv. Det är aldrig försent för förändring, säger Marianne Mörck, skådespelare i Britt-Marie var här.

Britt-Marie var här är en hyllning till livet och kärleken. Pjäsen är skriven av Eva Dahlman utifrån Fredrik Backmans bok med samma namn. Regisserar gör Eva Dahlman.

– Exakt när jag läst sista meningen i Britt-Marie var här, såg jag att den här berättelsen vill jag flytta till teatern, och det
måste vara Marianne Mörck som gör alla rollerna. Det var så självklart med Marianne, och det var också så självklart att hon skulle spela alla roller. Det fanns ingen tvekan hur det måste vara. Vilken tur att hon tackade ja, säger Eva Dahlman, regissör för Britt-Marie var här.

Britt-Marie var här har urpremiär i Luleå den 15 september och turnerar sedan vidare till ett åttiotal orter i landet, under hösten 2021och även hösten 2022.

Medverkande
Marianne Mörck  

Konstnärligt team
Dramatisering och regi: Eva Dahlman  
Textdramaturg: Eva-Maria Dahlin och Lisa Lindén
Scenografi och kostym: Sven Haraldsson  
Ljusdesign: Peter Stockhaus  
Mask- och perukdesign: Ulrika Ritter 

Turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/britt-marie-var-har/#section2

För mer information:
Sofia Zouagui
Press och PR ansvarig 
E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se
Mob: 070-528 99 15

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades fre 2021-09-10 08:43

Till startsida Press

Foto: John Gripenholm