Pressmeddelande: Laika

Urpremiär 20 september i Lund: Laika - Özz Nûjen är tillbaka i en föreställning om när underverk tar form

Han är här nu. Özz Nûjen i en smart, varm och rolig föreställning. En man återvänder till jorden. Genom fönstret i baren där han blir stammis betraktar han människorna som passerar förbi; de som har och de som inte har, de som är inkluderade och de som står utanför. 

Publiken kan förvänta sig att jag har längtat och väntat i över 1,5 år på att möta dem och att få roa och oroa dem med en föreställning, som jag själv blir berörd av och som jag älskar att göra och få framföra, säger Özz Nûjen, skådespelare i Laika.

Pjäsens skapare är den italienske författaren och regissören Ascanio Celestini.

Jag skulle vilja att publiken kommer ihåg att de måste välja vilken och på vems sida de ska stå på. Pier Paolo Pasolini skrev att ”de människor som, trots att de vet att de har rättigheter, inte kräver dem eller ens avsäger sig dem är bedårande, säger Ascanio Celestini, författare och regissör för Laika.

Celestini ser världen från de förfördelades perspektiv och fångar publiken med sina beskrivningar av sociala och politiska orättvisor på ett sätt man inte kan värja sig emot.

Jag gjorde intervjuer med lagerarbetare utanför Rom. För att förstå människor måste man se både hur och var de lever sina liv. Så jag började med parkeringsplatsen av en mataffär, en bar, en bostadsrättslägenhet. Vi kan förstå lidandet hos andra bara om vi erkänner dem som huvudpersoner i deras verklighet och inte som statister i vår egen, säger Celestini, författare och regissör för Laika.

Generöst och poetiskt predikar han med både humor och allvar om samhällets brister; ger en röst åt de som inte annars får utrymme att höras. I berättelserna får vi ta del av när underverk tar form. Kanske är det så, att det ryms ett mirakel i oss alla?

Men trots skillnaderna i Italien och Sverige verkar det ändå som om förorterna i dessa länder har mycket gemensamt. Mer än vad man tror. Du kan jagas bort med en batong, men också med en tyst marginalisering. Du kan anklaga genom att peka med fingret, men också genom att vända på huvudet, säger Celestini.

På scenen ser vi Özz Nûjen och dragspelaren Markus Räsänen. Laika kommer att spelas på ett femtiotal orter i hela landet.

Turnéplan:
https://www.riksteatern.se/forestallningar/laika/#section2

Medverkande
Özz Nûjen  
Markus Räsänen (dragspel)  
Helena Bergström (inspelad röst)  

Konstnärligt team
Text & regi: Ascanio Celestini  
Översättning: Mia Törnqvist  
Kompositör: Gianluca Casadei, Markus Räsänen  
Dramaturg: Lisa Lindén, Mia Törnqvist  
Scenografi & ljusdesign: Ascanio Celestini  
Smink: Anna Olofson  
Regiassistent: Samuele Caldognetto  

För mer information:
Sofia Zouagui
Press och PR ansvarig 
E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se
Mob: 070-528 99 15

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades fre 2021-09-17 10:00

Till startsida Press

Foto: Sören Vilks