Pressmeddelande: Rampfeber

Sverigepremiär 21 september: Komedin Rampfeber nu på svenskt teckenspråk

Den fyrtio år gamla komedin Rampfeber kan nu äntligen även bli en klassiker för den döva teaterpubliken när den nu sätts upp på svenskt teckenspråk, fyrtio år efter att svenskt teckenspråk erkänts som ett officiellt språk i Sverige.

I Michael Frayns prisbelönta komedi som spelats över hela världen, får publiken en inblick i teatervärlden backstage. Premiären närmar sig men allt som kan gå fel, går fel. En nervös regissör, berusade skådespelare, en överbelastad scenmästare och bortglömda repliker leder till ett komiskt kaos på teaterscenen.

– Rampfeber har aldrig spelats på svenskt teckenspråk och när Riksteatern Crea nu sätter upp den innebär det att Rampfeber blir en klassiker för många fler! Publiken kan vänta sig att få en inblick i alla möjliga galenskaper som kan hända båda bakom och framför scenen. Föreställningen bjuder på mycket humor, skratt och panik, berättar Mindy Drapsa, konstnärlig ledare på Riksteatern Crea. 

Riksteatern Crea, norska Teater Manu, finska Teatteri Totti och Det Norska Teatret sätter upp denna klassiker på teckenspråk i regi av Teater Manus teaterchef Mira Zuckermann. Rampfeber blir även Zuckermanns sista produktion som regissör innan hon går i pension efter 20 år som teaterchef på Teater Manu.

– Pjäsen har setts av många hörande personer genom åren, men jag tror definitivt att pjäsen också passar för döva skådespelare och en döv publik. Teckenspråket har ett rikt djup i uttrycket som passar föreställningen. Den döva publiken som förstår uttrycket kommer att njuta av hur vi leker med replikerna och rörelserna på scenen. Vi borde vara stolta över hur mycket nyanser vi har på vårt teckenspråk, säger Mira Zuckermann, teaterchef, Teater Manu.
 

Rampfeber har Sverigepremiär 21 september och är sedan på turné tills 31 oktober.
Rampfeber blir även Riksteatern Creas hundrade föreställning.
2021 är det fyrtio år sedan svenskt teckenspråk erkändes som döva personers modersmål i Sverige. 

Föreställningen spelas på svenskt teckenspråk och svenska.

Medverkande
Marita S. Barber
Kevin Eide Erlandsen
Carola Insolera
Ronny Patrick Jacobsen
Anne-Line L. Kirste
Casper Lund
Mette Marqvardsen
Ipek Mehlum
Alexei Svetlov
Samt Øyvin Berven och Kjersti Fjeldstad som röstskådespelare.

Konstnärligt team
Manus: Michael Frayn
Regi: Mira Zuckermann
Scenografi: Gjermund Andresen
Språkkonsult: Sølvi Zuckermann
Kostym: Anette Werenskiold
Mask: Helena Andersson
Ljus: Martin Myrvold
Ljud: Erik Hedin
Rekvisita: Gøril Rostad

Producent
Riksteatern

Turnéplan
HÄR

För fler bilder sök i Riksteaeterns mediabank.
 

För mer information:
Mireya Echeverría Quezada
Press- och PR-ansvarig
mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se
Tel: 070-637 59 40

Om Riksteatern Crea
Riksteatern Crea, tidigare Tyst Teater, har sedan starten 1970 varit en föregångare av att producera banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk. 1977 blev Riksteatern Crea en del av Riksteatern. Riksteatern Crea vill utmana invanda tänkesätt inom scenkonst och arbetar ständigt för att stärka konstnärliga och kulturella rättigheter för alla, särskilt barn och ungdomar. Konstnärlig ledare för Riksteatern Crea  är Mindy Drapsa. Riksteatern är en folkrörelse som vill sätta tankar och känslor i rörelse, för alla överallt. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Såväl inom teater som dans. Riksteatern har en omfattande verksamhet för barn och unga. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern. Vd för Riksteatern är Magnus Aspegren, Mia Larsson är danschef och Dritëro Kasapi är teaterchef.

Pressmeddelandet skickades tis 2021-09-21 08:00

Till startsida Press

Foto: Dag Jenssen