Pressmeddelande: Svansjön & jag

Urpremiär: 21 september i Boden: Svansjön & jag turnerar runt landets skolor

Svansjön & jag bygger på skådespelaren Adam Stålhammars erfarenheter av att växa upp och vilja något annat än killarna i samma ålder. I hans fall att dansa. Pjäsen handlar om att våga stå emot grupptryck och gå sin egen väg. Om att få vara den man är, fullt ut.

Jag hoppas att detta blir det största pepptalket eleverna kan få! Att jag kan inspirera de till att undersöka helt nya aktiviteter och intressen, eller att bara våga visa alla delar av sig själv. Att älska alla dem delarna. Det här är föreställningen jag tror att jag själv hade behövt se när jag var 11, säger Adam Stålhammar skådespelare och koreograf i Svansjön och jag.

Stålhammar tar med publiken i klassrummet på en känslomässig resa där hans egen berättelse vävs ihop med dans och delar ur historien från den klassiska baletten Svansjön.

Det har varit underbart att tillsammans med ett fantastiskt team skapa ett litet allkonstverk som nu ska få dimpa ner på elevernas hemmaplan. Med teater, dans, musik, och förvandling med hjälp av kostym och mask berättas om längtan att nå utanför de givna ramarna, Daniel Goldmann, regissör för Svansjön & jag.

Föreställningen tar publiken på en emotionell roadtrip där också helheten som människa upptäcks. Båda vad gäller uttrycket genom dans som sådan, men även bejakandet av feminina och manliga sidor hos en själv.  Produktionen kommer att turnera landet runt med urpremiär i Boden den 21 september och sedan vidare till Kiruna, Vallentuna, Vännäs. Skellefteå, Sundsvall, Botkyrka, Leksand och Täby. 

Medverkande
Adam Stålhammar

Konstnärligt team
Manus: Ninna Tersman  
Dramaturger: Ninna Tersman & Alexander Charlamov*  
Regi: Daniel Goldmann  
Koreografi: Adam Stålhammar  
Scenografi- och kostymdesign: Anna Dolata  
Maskdesign: Linda Gonçalves  
Ljuddesign: Robin af Ekenstam

*Praktikant från Stockholms konstnärliga högskola (SKH)

Turnéplan:
 https://www.riksteatern.se/forestallningar/svansjon--jag/#section2

För mer information:
Sofia Zouagui
Press och PR ansvarig 
E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se
Mob: 070-528 99 15

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades mån 2021-09-20 15:04

Till startsida Press

Illustration: Mattias Broberg