Pressmeddelande: Här och nu

Urpremiär för fantasifull föreställning med publiken i huvudrollen

Snart är det urpremiär för Tyst Teaters interaktiva barnföreställning Här och nu. En komedi där glädje och skratt är det universella språket. Publiken tas med på en humoristisk resa där de får känna, lukta och framförallt uppleva att vara här och nu. För regi står Rupesh Tillu.

Kommer någon ihåg hur en teaterupplevelse smakade eller luktade? Publiken som ser Här och nu kommer att veta just detta efteråt. I denna interaktiva barnföreställning kommer publiken att bjudas in till ett magiskt tält av de två karaktärerna Tim och Kim. Där inne börjar en fantasifull resa där barnen får använda sina sinnen för att uppleva de fem elementen vatten, jord, luft, eld och ... ja, vad är det femte elementet? Det avslöjas under föreställningen. Men det är också en plats där publiken får möjlighet att stänga ute omvärlden och vara närvarande i nuet tillsammans.

– Med Här och nu vill jag skapa en plats där kulturell bakgrund, etnicitet och språkkunskaper inte har någon betydelse utan där alla kan känna sig inkluderade. En plats där vi vågar dela vår närvaro med varandra utan att döma eller vara rädda. Om vi kan skratta tillsammans, kan vi även respektera varandra och utvecklas tillsammans, säger Rupesh Tillu, regissör.

I rollen som Tim ser vi Rebecca Drammeh och Kim spelas av Niklas ”Älgen” Andersson. Genom ordlös kommunikation guidar de publiken genom föreställningen. Idén till Här och nu kom från behovet av att hitta tillfällen för återhämtning och lugn i en alltmer stressfylld vardag.

– Idag lever vi en i hektisk och globaliserad värld där allt går väldigt snabbt. Sociala medier har skapat en ny virtuell värld där vi ofta glömmer bort det personliga mötet och vikten av att skratta tillsammans. Ibland försöker vi desperat via sociala medier att få kontakt med omvärlden, men glömmer samtidigt bort att titta upp och prata med personen som sitter bredvid en. Vi är sociala varelser och mänsklighetens framgång bygger på att vi integrerar med varandra, säger Rupesh Tillu.

Rupesh Tillu
Rupesh Tillu har i flera år arbetat för flera teatergrupper i Indien och Sverige, främst för Clowner Utan Gränser. Han är även grundare och konstnärlig ledare för Theatreact. Rupesh är utbildad vid Stockholms Dramatiska Högskola.

Rebecca Drammeh
Rebecca Drammeh är utbildad skådespelare på Stockholms Dramatiska Högskola. Hon har jobbat på Orionteatern, Riksteatern och Opera Estrad. Hon har medverkat i Riksteaterns Tyst Teaters Den magiska fjädern och Apkungen samt Solapan. Rebecca har även medverkat i Teater Turkos Svalorna.

Niklas "Älgen" Andersson
Niklas "Älgen" Andersson är utbildad skådespelare på Stockholms Dramatiska Högskola och är för många känd som Älgen. Hos Riksteaterns Tyst Teater har Niklas de senaste åren varit aktuell med Lilla Röd, Solapan och Bröderna Marx. Niklas har även jobbat på Orionteatern och Opera Estrad.

Turnépremiär den 7 mars i Jönköping

Medverkande
Rebecca Drammeh
Niklas "Älgen" Andersson

Regi Rupesh Tillu
Scenografi och kostym Tanja Honkanen
Mask Gabriel Nal

För mer information samt turnéplan:
http://www.riksteatern.se/harochnu

Pressbilder finns på:
http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/har-och-nu

För mer information:
Joakim Johansson
Press- och PR-ansvarig
joakim.johansson@riksteatern.se
Tel: 070-528 99 15

Om Riksteaterns Tyst Teater
Tyst Teater har sedan starten 1970 varit en föregångare av att producera banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk. 1977 blev Tyst Teater en del av Riksteatern. Tyst Teater vill utmana invanda tänkesätt inom scenkonst och arbetar ständigt för att stärka konstnärliga och kulturella rättigheter för alla, särskilt barn och ungdomar. Konstnärlig ledare för Tyst Teater är Josette Bushell-Mingo och Mindy Drapsa är verksamhetsledare.

Riksteatern är en folkrörelse som vill sätta tankar och känslor i rörelse, för alla överallt. Över 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Såväl inom teater som dans. Riksteatern har en omfattande verksamhet för barn och unga. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern och Södra Teatern är ett dotterbolag till Riksteatern. Vd för Riksteatern är Magnus Aspegren, Mia Larsson är danschef och Måns Lagerlöf är teaterchef.

Pressmeddelandet skickades FRE 10 FEB 2017 08:30

Till Press Våren 2017: Riksteaterproduktioner och pressmaterial