Pressmeddelande: Nypremiär Fäboland

Nypremiär för publiksuccén Fäboland

Sara Parkmans och Samantha Ohlanders hyllade uppsättning Fäboland, i regi av Lisa Färnström, spelade för utsålda hus under hösten 2016. Nu är den aktuell igen med en kortare turné under våren. Nypremiär 23 april i Härnösand.

Fäboland är musikalisk berättelse om det utopiska matriakatet som rådde i fäbodarna, här härskade flicktanter ostört och sången var det bästa vapnet mot skogens faror. Fäboland handlar om kvinnorna som med hjälp av musiken bossade i skogen.

Under hösten spelades den för utsålda salonger på 39 platser runtom i Sverige och hyllades av pressen.

De låter som First aid kit, fast fem gånger farligare. Andra har kulat och spelat fiol före dem. Men Parkman och Ohlanders är först med att agitera från äggstockarna. (Expressen)

Så mycket musikalisk jävlaranamma att man blir rent lycklig. (Sundsvalls Tidning)

Veckans bästa scenframträdande i Stockholm var inte nån av Kents spelningar i Globen. Eller Firesides på Debaser Medis. Utan Sara Parkmans och Samantha Ohlanders två föreställningar på Södra Teatern. (Svenska Dagbladet)

Med Fäboland vill Sara Parkman och Samantha Ohlanders uppvärdera typiskt kvinnokodade egenskaper, platser och historiska rum. Att röra runt i berättelsen om fäboden är ett bra sätt att störa berättelsen om Sverige och svenskheten menar de. Fäboland är en av de föreställningar som blivit utvalda till Scenkonstbiennalen 2017 i Norrköping.

Fäboland har blivit vårt barn som flyttade hemifrån i julas. Men nu får vi tillbaka henne hem på lite vårbesök och det känns ljuvligt att få hänga igen. Hon är rolig, smart och vacker. Vi är mycket stolta föräldrar! säger Sara Parkman och Samantha Ohlanders.

Sara Parkman och Samantha Ohlanders är några av Sveriges bästa folkmusiker. Deras musik hörs på bygdegårdar och nattklubbar. Med feministiska och antinationalistiska budskap för de folkmusiken in i nutidens Sverige. De har dessutom blivit förärade ett eget humorprogram i Sveriges Radio P3. Sara Parkman släppte förra året det hyllade albumet Sara Parkmans Skog och blev årets artist på Folk och världsmusikgalan i mars i år. Lisa Färnström, regissör, är bland annat känd för att 2015 genomfört världens största klimatperfomance i Riksteaterns regi, Run for yor life.

Medverkande
Sara Parkman
Samantha Ohlanders
Hampus Norén

Manus Sara Parkman
Regi Lisa Färnström
Musik Sara Parkman, Samantha Ohlanders och Hampus Norén
Kostym och mask Miriam Parkman och Hanna Kisch
Scenografi/ljus/bild Johan Rödström

Nypremiär 23 april i Härnösand

För mer information samt turnéplan:
http://www.riksteatern.se/faboland

Pressbilder finns på:
http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/faboland

För mer information:
Emma Englund
Press- och PR-ansvarig
Tel: 08-531 99 408
Mob: 070-637 5940
E-post: emma.englund@riksteatern.se

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Över 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern medverkar till fler än en miljon scenkonstbesök per år och har också en omfattande internationell verksamhet, bland annat ett flerårigt samarbete med teatrar i Finland. Riksteaterns Tyst Teater har sedan 1977 spelat teater för döva och hörande barn, unga och vuxna. Södra Teatern AB är ett dotterbolag till Riksteatern och Cullbergbaletten är också en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades TIS 18 APRIL 2017 15:00

Till Press Våren 2017: Riksteaterproduktioner och pressmaterial