Pressmeddelande: Open call för dansresidens på Riksteatern

Koreografer har nu möjlighet att ansöka om produktionsresidens på Riksteatern där de får möjligheterna att utveckla sitt konstnärskap. Via ett open call, som öppnar idag, kan verksamma koreografer under de närmaste veckorna skicka in sina ansökningar.

Riksteatern fortsätter sin satsning för dansens utveckling och erbjuder ytterligare två produktionsresidens där koreografer under en period får stöd att genomföra en konstnärlig idé eller verk. För första gången blir det nu möjligt för verksamma koreografer att ansöka om ett produktionsresidens på Riksteatern i Hallunda genom ett open call som är öppet fram till den 19 februari.

– Riksteaterns danresidens vänder sig till verksamma koreografer som har en konstnärlig idé som de behöver en plats för att utveckla. Som koreograf idag kan det vara svårt att få till de resurser som krävs för att kunna förverkliga sin produktion, det vill säga repetitionslokaler, medel och teknisk support. Vi vill genom våra produktionsresidens ge en plattform för just detta, säger Helena Ringvold, producent och ansvarig för dansresidensen på Riksteatern i Hallunda.

Produktionsresidensen kommer att äga rum vid två tillfällen under 2017, på våren och hösten. När ansökningsperioden är över väljs de koreografer som beviljas residens ut i samråd med Riksteaterns konstnärliga råd för dans. Residensen omfattas av bland annat produktionsmedel, men även tillgång till repetitionslokaler på Riksteatern i Hallunda under tre veckor.

Under året kommer flera koreografer, förutom de som kommer in via det open call som ny genomförs, att ha residens på Riksteatern. Dessa presenteras längre fram i vår. 2016 hade bland annat P*fect Dance Company, Andersson Dance och Erik Linghede residens på Riksteatern i Hallunda.

Ansökningar sker endast via Riksteaterns hemsida där även mer information om satsningen samt kravspecifikation finns. Sista dagen för att ansöka är den 19 februari.

Läs mer och ansök här:
www.riksteatern.se/dansresidens

Pressmeddelandet skickades FRE 3 FEB 2017 08:30