Pressmeddelande: Paper Plane

Världspremiär för Mari Carrascos nya verk Paper Plane

Fyra dansare öppnar dörren till en parallell värld i en föreställning om opraktiska drömmar som är större än verkligheten. Nu är det världspremiär för koreografen Mari Carrascos nya verk Paper Plane på Riksteatern. För musiken står kompositören Mikael Karlsson.

Mari Carrasco är tillbaka på Riksteatern efter succén Bartolomeo som turnerade 2013. Det nya verket Paper Plane utforskar verkligheten i relation till parallella världar där allt är möjligt. Dansarna tar med publiken till ett magiskt underland där opraktiska drömmar inte hålls tillbaka av vardagen.

– Våra drömmar begränsas ofta av verkligheten. Om vi vågar tänka större kan vi också se oss själva på ett nytt sätt. I Paper Plane får publiken förflytta sig till ett underland där allt är möjligt och där de kan glömma vardagen för en stund. Förhoppningsvis tar de med sig lite av glittret från den världen till sin egen värld och vågar tänka mer opraktiska drömmar varje dag, säger Mari Carrasco, koreograf.

Musiken i föreställningen är komponerad av den världskända kompositören Mikael Karlsson. Tillsammans med ljusdesignen Heiða Kristín Ragnarsdóttir har Mari Carrasco och Mikael Karlsson skapat en magisk och vacker värld där det är svårt att urskilja vad som är verklighet och illusion. Rörelsematerialet i föreställningen är framtaget gemensamt med dansarna. Paper Plane är Mari Carrascos och Mikael Karlssons andra produktion tillsammans. De har tidigare samarbetat i verket Black Forest.

Paper Plane åker under våren på Riksteaterturné och kommer att framföras i både skolor och offentliga föreställningar. På scen ser vi de fyra dansarna Ida Inxi Holmlund, Jade Stenhujis, Michael Tang Pedersen och Stacey Aung.

Paper Plane är Mari Carrascos andra verk för Riksteatern. Mari är dansare och koreograf och har sedan sin examen från Balettakademien 2009 arbetat med sitt eget projektbaserade kompani, Carrasco Dance. Succéföreställningen Bartolomeo turnerade två säsonger med Riksteatern och blev även en internationell framgång. Nu senast gjorde hon koreografin till den hyllade teater- och dansföreställningen Girls will make you blush som var ett samarbete med Unga Klara och Västmanlands Teater.

Mikael Karlsson har bland annat uppmärksammats för sina samarbeten med koreografen Alexander Ekman. Däribland A Swan Lake för Den Norske Opera & Ballett och Midsommarnattsdröm på Kungliga Operan. Han har gjort musik till Battlefield Bad Company I och II och samarbetat med en rad artister såsom Anna von Hausswolff och Lykke Li. Mikael Karlsson hyllades även för sitt sommarprat i Sveriges Radio 2016.

Scenografen Johanna Mårtensson har gjort många succéföreställningar på Riksteatern, däribland I Love you, bro, Surrender, Dagbrott och Bra Människor och är flitigt anlitad scenograf på landets teatrar. Hon är utbildad vid Central St Martins College of Art and Design i London.

Urpremiär den 6 mars i Göteborg på Stora Teatern

Medverkande
Ida Inxi Holmlund, Jade Stenhuijs, Michael Tang Pedersen och Stacey Aung. Under study: Gjertrud Lager Olaussen.

Koreografi Mari Carrasco
Koreografassistent Rita Lemivaara
Kompositör Mikael Karlsson
Ljusdesign Heiða Kristín Ragnarsdóttir
Scenografi Johanna Mårtensson
Kostym Mari Carrasco

För mer information samt turnéplan:
http://www.riksteatern.se/paperplane

Pressbilder finns på:
http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/paper-plane

För mer information:
Joakim Johansson
Press- och PR-ansvarig
joakim.johansson@riksteatern.se
Tel: 070-528 99 15

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Över 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern medverkar till fler än en miljon scenkonstbesök per år och har också en omfattande internationell verksamhet, bland annat ett flerårigt samarbete med teatrar i Finland. Riksteaterns Tyst Teater har sedan 1977 spelat teater för döva och hörande barn, unga och vuxna. Södra Teatern AB är ett dotterbolag till Riksteatern och Cullbergbaletten är också en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades MÅN 20 FEB 2017 08:30

Till Press Våren 2017: Riksteaterproduktioner och pressmaterial