Pressmeddelande: Sånger från en inställd skilsmässa

Sånger från en inställd skilsmässa på turné

Nu åker Sånger från en inställd skilsmässa på turné med Riksteatern. En dansteaterkonsert om kärlekens mörkaste och ljusaste stunder baserad på Mikael Wiehes musik.

Sånger från en inställd skilsmässa är en passionerad berättelse om den som lämnar och den som blir lämnad. Om att bli sviken, men även om att få kärleken tillbaka. Föreställningen är baserad på Mikael Wiehes album med samma namn och sattes upp för första gången 2015 av Skånes Dansteater och Malmö Opera. Nu åker uppsättningen på Sverigeturné med Riksteatern. Föreställningen blandar dans, teater och musik. På scen står två sångare, tre dansare och fyra musiker. Idén till föreställningen kommer från Eddie Nyström och P-O Nilsson som även medverkar på scen. För regi står Stina Ancker och Lidia Wos har koreograferat.

– Det hela började med att Mikael Wiehe vid ett flertal tillfällen berättade att hans hustru tyckte att det borde bli en föreställning av albumet. Över en middag med Mikael kom vi fram till att det var en bra idé som kunde bli någonting nytt. Det finns många liknande crossover-projekt men ingen har gjort det riktigt som vi gör det. För oss som musiker kändes det naturligt att musiken skulle vara live, tillsammans dansare och sångare, säger Eddie Nyström och P-O Nilsson, initiativtagare till föreställningen.

När ett tjugoårigt långt äktenskap kraschat och skilsmässan stod för dörren skrev Mikael Wiehe tretton kärlekssånger till sin hustru som 2009 blev albumet Sånger från en inställd skilsmässa. Med brutal uppriktighet beskriver musiken smärtan av att bli lämnad och följer hela processen från ilska och bitterhet fram till den råstyrka som kommer av att resa sig ur askan.

– Föreställningen blir ett sorts drömspel, där rollen som den övergivne och den som sviker flyter runt mellan sångarna och dansarna. Det var väldigt spännande att arbeta så tätt ihop med Lidia, som är föreställningens koreograf, säger Stina Ancker, regissör.

Sånger från en inställd skilsmässa tar avstamp i ett slut som blir början på något nytt. I föreställningen får vi följa en person som blir lämnad ensam i förtvivlan men som sedan övergår i hopp om försoning. Föreställningen beskrivs som en dansteaterkonsert där musiken, dansen och sången tillför olika lager till berättelsen.

– Ambitionen är att dansen skall tillföra ytterligare en dimension till berättelsen på samma nivå som texten och musiken. Vi har arbetat med kontraster för att åstadkomma flera lager av betydelser där ingen tolkning kan vara fel. Det har varit viktigt att alla medverkande - dansare, sångare och musiker - representerar båda sidorna i historien, parterna i förhållandet. Vi delar alla samma erfarenheter av att vara både den som lämnar och den som blir lämnad, säger Lidia Wos, koreograf.

Riksteatern i samarbete med Skånes Dansteater och Malmö Opera.

Turnépremiär 6 mars i Haparanda

Sång Åsa Fång Jenséus, Andi Almqvist
Dans Lidia Wos, Patrick Bragdell Eriksson, Laura Lohi
Musiker P-O Nilsson, Eddie Nyström, Mats Ingvarsson, Per Melin
Musik och text Mikael Wiehe
Idé Eddie Nyström och P-O Nilsson
Regi Stina Ancker
Koreografi Lidia Wos
Arrangemang och kapellmästare Eddie Nyström och P-O Nilsson
Scenografi och kostym Olav Myrtvedt
Ljusdesign Imre Zsibrik

För mer information samt turnéplan:
http://www.riksteatern.se/sangerfraneninstalldskilsmassa

Pressbilder finns på:
http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/sanger-fran-en-installd-skilsmassa

För mer information:
Joakim Johansson
Press- och PR-ansvarig
joakim.johansson@riksteatern.se
Tel: 070-528 99 15

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Över 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern medverkar till fler än en miljon scenkonstbesök per år och har också en omfattande internationell verksamhet, bland annat ett flerårigt samarbete med teatrar i Finland. Riksteaterns Tyst Teater har sedan 1977 spelat teater för döva och hörande barn, unga och vuxna. Södra Teatern AB är ett dotterbolag till Riksteatern och Cullbergbaletten är också en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades TIS 14 FEB 2017 08:30

Till Press Våren 2017: Riksteaterproduktioner och pressmaterial