Pressmeddelande: Ur vattnets minne

Sverigepremiär för iscensättningen av Emmi Itärantas succébok

Ur vattnets minne är en tankeväckande framtidsfantasi där världen förändrats efter en global katastrof. Pjäsen är baserad på författaren Emmi Itärantas hyllade roman Teemestarin kirja (Memory of Water). Den 19 januari har pjäsen Sverigepremiär på Riksteatern.

Emmi Itärantas roman Teemestarin kirja (Memory of Water) utkom 2014 och blev en succé världen över. Boken har nu blivit teater i en uppsättning av Kajana stadsteater som under våren åker på turné med Riksteatern. Ur vattnets minne spelas på finska och textas till svenska. För regi står Helka-Maria Kinnunen.

Berättelsen är en dystopisk framtidsfantasi där vatten blivit en bristvara efter en global katastrof. Publiken får möta den unga Noria Kaitio som plötsligt tvingas välja mellan strid eller säkerhet när det visar sig att hennes far har en hemlig vattenkälla. Ur vattnets minne är en tankeväckande berättelse som får publiken att reflektera över mänsklighetens och individens ansvar för varandra och framtiden.

– Jag blev intresserad av att dramatisera Itärantas roman eftersom den har en förmåga att tilltala den moderna människan i en dagsaktuell framtidsfråga: Vad kan jag göra? Romanen är en framtidsfantasi och en äventyrsberättelse som samtidigt är filosofisk. Vi får följa den unga huvudpersonen och hennes familjs ansträngningar under förhållanden som är ett resultat av det liv som dagens människor lever, säger Helka-Maria Kinnunen, regissör.

I rollen som Noria ser vi Talvikki Eerola. På scen står även Heidi Syrjäkari, Mika Silvennoinen och Antti Hovilainen. Under våren gästar Ur vattnets minne ett tiotal orter runt om i landet.

Sverigepremiär på Riksteatern i Hallunda den 19 januari

Medverkande
Talvikki Eerola
Heidi Syrjäkari
Mika Silvennoinen
Antti Hovilainen

Regi och dramatisering Helka-Maria Kinnunen
Scenografi och kostym Tiina Siltala
Ljuddesign Sinikka Isoniemi
Ljusdesign Mikko Kemppainen

För mer information:
Joakim Johansson
Press- och PR-ansvarig
joakim.johansson@riksteatern.se
Tel: 070-528 99 15

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Över 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern medverkar till fler än en miljon scenkonstbesök per år och har också en omfattande internationell verksamhet, bland annat ett flerårigt samarbete med teatrar i Finland. Riksteaterns Tyst Teater har sedan 1977 spelat teater för döva och hörande barn, unga och vuxna. Södra Teatern AB är ett dotterbolag till Riksteatern och Cullbergbaletten är också en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades ONS 4 JAN 2017 08:30

Till Press Våren 2017: Riksteaterproduktioner och pressmaterial