Pressmeddelande: Bortglömd kulturpolitik, det manliga geniet och gruppterapi

Bortglömd kulturpolitik, det manliga geniet och gruppterapi

Succéföreställningar med brännande, aktuella frågor som sexuellt självbestämmande och feminister som predikar för de redan frälsta. Samtal och debatt om kulturen som underskattad fråga, konstens roll i en fucked up värld och patriarkala strukturer. Riksteatern tar plats i Almedalen med ett program som vill väcka liv i en bortglömd kulturpolitik och visa den fria konstens betydelse för ett demokratiskt samhälle.

Runt om i världen används kulturen som ett verktyg i bygget av ett nationalistiskt samhälle. Men även i Sverige ifrågasätts och inskränks den fria konsten och det fria ordet allt mer. Riksteatern är på plats i Almedalen för att påminna om hur även en obefintlig kulturpolitik är ett hot mot demokratin. Veckan inleds med att ungdomar genom ett hackaton tar sig an uppgiften att hitta en lösning på varför så få politiker prioriterar kulturen.  På samma tema möter b.la. kulturminister Alice Bah Kuhnke i seminariet ”Är kulturen valårets mest underskattade fråga?” några av landets toppjournalister för att diskutera vad som egentligen krävs för att få fler politiker att prioritera kulturfrågan.

Rapparen Cleo tar tillsammans med dans och performacegruppen JUCK höstens #metoo revolution till Almedalen. I föreställningen FATTA! med Cleo och JUCK lyfter de frågan om samtycke och sexuellt självbestämmande. Efter föreställningen leder författaren och psykologen Calle Brunell ett intimt samtal i form av gruppterapi. I den röda schäslongen möter han en av Sveriges främsta hiphopstjärnor (Cleo), politikern och feministiska ikonen (Gudrun Schyman), journalisten och opinionsbildaren (Atilla Yoldas) och handbollsspelaren och nätverksaktivisten (Linnea Claesson). Samtalet utmanar till självreflektion och leds från lagstiftning in på egna tankar och perspektiv.  

I tisdagens seminarium ”Vart ska det manliga geniet ta vägen nu?” tar Riksteatern vidare vårens diskussion där institutioner och organisationer kritiserats för politisk styrning av konsten. Magnus Aspegren, Anna Serner, Carolina Frände och Ola Wong möter moderator Caroline Ringskog Ferrada-Noli som utmanar och ställer frågor som; hur ska branschen komma vidare och bryta patriarkala strukturer om krav på jämställdhet inte får ställas? Och är det manliga geniets tid verkligen förbi?

I seminariet ”Vad är konstens roll i en fucked up värld” möter vi konstnärer inom olika områden som diskuterar konstens roll i samtiden och den personliga upplevelsen kring att vara politiska. Vilken uppgift har egentligen konsten när verkligheten överträffar dikten?

Familjen Kaos med systrarna Kronlöf och Thom Gisslén gästar på tisdagen Riksteaterns trädgård och kör en unplugged version av den hyllade föreställningen De redan frälsta där de riktar knivskarpa blickar mot valåret, men också sig själva. Med vässad humor och brutal ärlighet tar de sig an känsliga ämnen i Europas politiska landskap.  En föreställning som vill ge kraft åt alla de som inte tror att de har makten att förändra samhället.

Riksteatern i Almedalen 2018:

Kulturhack – Utan kultur ingen demokrati, hur får vi politikerna att fatta? (seminarium)
Arrangör: Riksteatern
Datum: måndag 2 juli
Tid: 09.00-09.30
Plats: Tranhusgatan 23A, Riksteaterns trädgård

Kom och ta del av resultatet från Riksteaterns kulturhack. Under en intensiv morgon har olika grupper arbetat med att hitta en lösning på problemet att så få politiker prioriterar kulturen. Ett rikt kulturliv är en förutsättning för demokrati. Kulturen ifrågasätter, hyllar, synar, hånar och tolkar vår samtid. Trots kulturens avgörande roll hamnar den långt ner på den politiska agendan. Kom och lyssna när grupperna redovisar sina lösningar.

Är kulturen valårets mest underskattade fråga? (seminarium)
Arrangör: Riksteatern
Datum: måndag 2 juli
Tid: 14-15
Plats: Tranhusgatan 23A, Riksteaterns trädgård

Konst och kultur är själva grundfundamentet för en fungerande demokrati. Trots en samtid där hotet mot vårt öppna samhälle är påtagligt är det få partier som lyfter kulturfrågorna. Varför är kulturpolitiken en ointressant fråga? Vad måste till för få fler politiker att prioritera kulturfrågor?

Medverkande:
Alice Bah Kuhnke (MP), Kultur- och demokratiminister
Olof Lavesson (M), Ordförande Riksdagens kulturutskott
Karin Olsson, Kulturchef Expressen
Henrik Torehammar, programledare Sveriges Radio
Matilda Westerman, moderator

Vart ska det manliga geniet ta vägen nu?
Arrangör: Riksteatern
Datum: Tisdag 3 juli
Tid: 10-11
Plats: Tranhusgatan 23A, Riksteaterns trädgård

Under våren uppstod en debatt om fri konst och armlängds avstånd från makten kopplat till riktlinjer för jämlikhet inom kulturbranschen. Hur ska branschen komma vidare efter #metoo och bryta patriarkala strukturer om krav på jämställdhet inte får ställas? Är det manliga geniets tid verkligen förbi?

Medverkande:
Magnus Aspegren, vd, Riksteatern
Anna Serner, vd, Svenska Filminstitutet
Ola Wong, journalist och författare
Carolina Frände, regissör och konstnärlig chef Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen
Caroline Ringskog Ferrada-Noli, moderator

Vad är konstens roll i en fucked up värld?
Arrangör: Riksteatern
Datum: Tisdag 3 juli
Tid: 15-16
Plats: Tranhusgatan 23A, Riksteaterns trädgård

Vi lever i en tid där alternativa fakta är sanning, extrema krafter marscherar på gatorna och där valrörelser blir manipulerade. Vilken uppgift har konsten när verkligheten överträffar dikten? Och vad blir konsekvenserna för de konstnärer som väljer att ta fighten?

Medverkande:
Nathalie ”Cleo” Missaoui, rappare och låtskrivare
Tarika Wahlberg, dansare och performancekonstnär
Ulf Stenberg, konstnärlig ledare Fryshuset och skådespelare
Sarah Ameziane, skådespelare
Niklas Mesaros, spoken word-poet
Isobel Hadley- Kamptz, moderator

De redan frälsta unplugged (föreställning)
Arrangör: Riksteatern
Datum: Tisdag 3 juli
Tid: 16.15-17.15
Plats: Tranhusgatan 23A, Riksteaterns trädgård

Familjen Kaos, bestående av Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén, kommer till Almedalen med unpluggedversionen av succéföreställningen De redan frälsta. Familjen Kaos vänder sina knivskarpa blickar mot valåret. Med vässad humor och brutal ärlighet tar de sig an känsliga ämnen i Europas politiska landskap. De redan frälsta är en show som inleds som ett väckelsemöte för de som redan instämmer, men där ingen till sist kommer undan. Inte ens de redan frälsta som utmanas i godhet och förändring. En föreställning som vill ge kraft åt alla de som inte tror att de har makten att förändra samhället. Föreställningen är kostnadsfri, först till kvarn!   

Medverkande:
Bianca Kronlöf
Tiffany Kronlöf
Thom Gisslén

FATTA! med Cleo och JUCK - en föreställning om sexuellt våld och samtycke (föreställning)
Arrangör: Riksteatern och Fatta
Datum: Ons 4 juli
Tid: 20.30-22.00 (insläpp från 20:15)
Plats: Wisby Strand Congress & Event, Donnersgatan 2

Efter en hyllad Sverigeturné tillsammans med Riksteatern och Fatta tar rapparen Cleo och performencegruppen JUCK plats på Visby Kongress. Föreställningen FATTA! med Cleo och JUCK tar frågan om sexuellt självbestämmande och #metoo-revolutionen till Almedalen. Via kropp och text visar de det komplexa kring hur patriarkala strukturer kan sitta i oss alla. Det är kaxigt, omskakande och en rejäl peppinjektion. Efter föreställningen hålls ett personligt samtal i form av gruppterapi om samtycke och vad det egentligen innebär. FATTA! med Cleo och JUCK är ett samarbete med Riksteatern och Fatta.

Medverkande:
Cleo
Emelie Enlund
Shirley Harthey Ubilla
Madeleine Ngoma
Tarika Wahlberg
Bessem Bedziri

Medverkande i efterföljande gruppterapi:
Nathalie ”Cleo” Missaoui, låtskrivare och artist 
Gudrun Schyman, politiker och partiledare för Feministiskt initiativ
Atilla Yoldas, skribent och debattör 
Linnéa Claeson, demokratisk opinionsbildare
Calle Brunell, psykolog och författare (indirekt moderator)

Läs mer på riksteatern.se/almedalen

För mer information: 
Anna Gerdin
Press- och PR-ansvarig 
anna.gerdin@riksteatern.se 
Tel: 070- 637 59 40

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Tyst Teater producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Södra Teatern AB är ett dotterbolag till Riksteatern och Cullbergbaletten är också en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades ONS 27 JUNI 2018 13:00

Till startsida Press