Pressmeddelande: Den kosmiska havsträdgårdspassagen

Succéföreställning för bebisar på turné i Sverige

Den kosmiska havsträdgårdspassagen är en dansföreställning för barn i åldrarna 2-18 månader. En föreställning baserad på forskning om spädbarns sätt att förstå och samspela med sin omvärld. I Den kosmiska havsträdgårdspassagen är bebisarna medskapare till en upptäcktsfärd genom rymden, under havsytan och andra fantasifulla världar.

– Jag är intresserad av barnets upplevelse och fascinerad av vad vi kan lära oss av detta. Under föreställningen umgås jag med det som är intressant för barnen och glömmer mina egna mönster och referenser, säger Peter Mills, koreograf.  

Koreografen Peter Mills har tillsammans med dansaren Rachel Tess och scenografen Marta Cicionesi skapat en upptäcktsfärd där bebisarna, med alla sina sinnen, får upptäcka och bli medskapare av ett förunderligt universum. De kan röra sig, observera och utforska verket på sina egna villkor. Med hjälp av vardagliga föremål och material utforskas rörelser och sätt att vara som vuxna har glömt eller inte längre uppskattar. Ljud, ljus och rörelse skapar ett flöde av förändringar och kontraster.

– Vi konstnärer och dansare är ofta fixerade vid att få bekräftelse från vår publik. Men det är inget vi kan förvänta oss av bebisar. Det händer att jag följer en impuls från ett barn och tänker att det jag gör verkligen går hem, tills jag inser att det barnet egentligen intresserar sig för är hur mattan rör sig under sin egen fot. Detta utforskande av världen slutar aldrig att fängsla mig, det är spektakulärt, säger Peter Mills, koreograf.  

Den kosmiska havsträdgårdspassagen kommer under våren att spela på 30 orter i Sverige. Verket rymmer upp till 12 bebisar per föreställning, med två medföljande vuxna per barn.

Premiär den 5 februari i Umeå

Medverkande
Peter Mills
Rachel Tess
Patricia Vázquez
Lisa Schåman

Konstnärligt team
Koreograf Peter Mills
Ljud och ljus Peter Mills
Scenograf Marta Cicionesi
En samproduktion av MARC och Riksteatern

För mer information samt turnéplan:
https://www.riksteatern.se/havstradgardspassagen

Pressbilder till föreställningen finns på:
http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/den-kosmiska-havstradgardspassagen

För mer information:
Anna Gerdin
Press- och PR-ansvarig 
anna.gerdin@riksteatern.se
Tel: 070- 528 991 5

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Tyst Teater producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades tis 2020-01-21 13:30

Till startsida Press


Illustration: Johanna Kallin