Pressmeddelande: Love Songs

Arja Saijonmaa sjunger om olycklig kärlek och stora känslor – urpremiär för Love Songs

Att vara okysst, att sent i livet inse att man är lesbisk och att möta kärleken i ett flyktingläger. Utifrån insamlade historier från hela landet berättar föreställningen Love Songs om starka minnen kopplade till kärlekssånger som får hjärtat att brista. Det blir tvära kast mellan eufori, tomhet, avsmak, lycka och sorg. I regi av Maja Salomonsson med Arja Saijonmaa med flera på scen. Urpremiär den 10 mars i Tumba.

Vi färdas till ett högstadiedisco på 90-talet, till en tango-dansbana i Finland under vinterkriget och till ett bröllop där Elvis kommer att spela en avgörande roll. Love Songs är en föreställning om vår längtan efter att känna stora känslor och om kärlekssånger som kulturellt fenomen.

– Jag har länge närt en hatkärlek till lovesongs. Jag älskar smäktande ballader men blir också tokig på alla föreställningar om kärlek som tvingats på mig. Musik rymmer ofta en längtan efter något oåtkomligt. Och musik har en otrolig förmåga att få minnen att komma till liv, att göra dåtiden levande igen. Föreställningen handlar mycket om just detta; att vi inte bara är vår nuvarande ålder, säger Maja Salomonsson, regissör.

Föreställningen baseras på intervjuer med människor runt om i Sverige och kring deras minnen kopplade till en specifik låt. Frida Beckman, Robert Hannouch, Lisa Hu Yu, Peter Järn och Arja Saijonmaa tolkar 12 vitt skilda utsagor om kärlek i en slags kollageform där musiken binder ihop och leder handlingen framåt. I vissa av berättelserna kommer vi höra de dokumentära rösterna bakom.

– Love Songs är nytänkande och experimentell och med den här föreställningen befinner jag mig totalt utanför min comfort zone. Jag sjunger om kärlek på arabiska, finska, engelska och franska. Dessutom ackompanjerar jag mig själv på piano för första gången i livet, säger Arja Saijonmaa, skådespelare och artist.

Urpremiär 10 mars i Stockholm

Medverkande
Frida Beckman
Robert Hannouch
Lisa Hu Yu
Peter Järn
Arja Saijonmaa

Konstnärligt team
Manus Gustav Tegby och Maja Salomonsson
Regi Maja Salomonsson
Scenografi Johanna Mårtensson
Ljusdesign Jörgen Haimanas
Dramaturgi Eva-Maria Dahlin
Maskdesign Linda Sandberg
Musikarrangemang Stefan Johansson

För mer information samt turnéplan:
https://www.riksteatern.se/forestallningar/love-songs/

Pressbilder till föreställningen finns på:
http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/love-songs

För mer information: 
Anna Gerdin
Press- och PR-ansvarig 
anna.gerdin@riksteatern.se
Tel: 070- 528 991 5

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Tyst Teater producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades mån 2020-02-24 14:01

Till startsida Press


Bild: Sören Vilks