Pressmeddelande: Otyper

Donald Trump och Askungen på turné med Riksteatern

Darth Vader bär Jesus kors, Pippi mobbar Donald Trump och en korsning av Yoda och Mimmi Pigg dansar skiten ur alla! Otyper är performance-dans-teater för barn där stereotyper krossas och det kritiska tänkandet hyllas. Urpremiär den 3 mars i Stockholm. Av Isak Hjelmskog och Moa Möller.

I en tid där ungas självbild och syn på världen blir alltmer styrd av stereotyper vill Otyper betona fantasins frihet och hylla det kritiska tänkandet. Föreställningen utgår ifrån arketypiska och populärkulturella figurer som Darth Vader, Pippi Långstrump, Mimmi pigg och Donald Trump med syfte att befria dem från deras hårt åtsittande tvångströjor. Kostymer, prylar, språk och personligheter plockas humoristiskt isär för att sättas ihop till nya befriande kombinationer.

– Så länge populärkulturen producerar stereotypa förebilder som begränsar barnens egen fantasi och lekar, behöver någon erbjuda alternativ. Det var ur den känslan föreställningen föddes. Teater får inte bli ett museum för gamla dammiga idéer och saker, utan behöver istället öppna portarna och låta sig inspireras av vår samtid och andra konstformer, säger Isak Hjelmskog, manus och regi.

Otyper vill ge den unga publiken en ovanlig teaterupplevelse där det vardagliga får bli extraordinärt i berättelser bortom det stereotypa. I arbetet med föreställningen har 7-9 åringar intervjuats om karaktärer och hur de kategoriserar. Isak Hjelmskog och Moa Möller som tillsammans skrivit manus berättar att de vill vara en hejaklack för olikheter och att de med föreställningen hoppas kunna ge barnen utrymme att fundera på vem de själva vill vara.

– Men vi vill såklart också att de tänker: ”Wow kan teater va så här; humoristiskt, euforiskt, tragiskt, långtråkigt och lättillgängligt på en och samma gång!”, säger Moa Möller, manus, scenografi och kostym.

Urpremiär 3 mars i Stockholm

Medverkande
Mina Azarian
Lucas Carlsson
Lilja Fredrikson


Konstnärligt team
Av Isak Hjelmskog och Moa Möller
Regi Isak Hjelmskog
Scenografi och kostym Moa Möller
Koreografi Julia Kraus Dybeck
Ljuddesign Elize Arvefjord
Ljusdesign Holger Tistad
Maskdesign Eva Rizell
Dramaturg Ninna Tersman

För mer information samt turnéplan:
https://www.riksteatern.se/otyper

Pressbilder till föreställningen finns på:
http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/otyper

För mer information: 
Anna Gerdin
Press- och PR-ansvarig 
anna.gerdin@riksteatern.se 
Tel: 070- 528 991 5

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Tyst Teater producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades ons 2020-02-19 10:23

Till startsida Press


Bild: Kalle Mattsson