Pressmeddelande: Riksteaterproduktioner våren 2021

Revolterande äldre damer, Asagudar, omprövade klassiker och samhällsoro – Här är Riksteaterns repertoar för våren 2021

Inför en osäker vår satsar Riksteatern på urpremiärer och teaterklassiker som återbrukats i ny tappning. Medea blir en rockmusikalisk resa genom patriarkatet och människans mörkaste vrår när Ebbot Lundberg tonsätter Euripides grekiska drama. Tjeckovs klassiker omkullkastas under Sofia Fredéns penna när de tre systrarna nu är nära pensionen och snarare är, Tre lite äldre systrar, i regi av Sissela Kyle.

I urpremiärerna Innan jorden blev rund i regi av Ellen Lamm möter vi asagudarna som rasar, förtvivlar och felar. Och en änka beter sig inte alls som förväntat när kärlek i mogen ålder avslöjas i nyskrivna föreställningen Arvet

Ett livslångt äktenskap lämnas av en 63-årig kvinna, spelad av Marianne Mörck, i Britt-Marie var här. Mer kärlek blir det när operasångare Rickard Söderberg läser sina gamla dagböcker. Det leder fram till en resa bestående av 10 000 år av förbjuden kärlekshistoria.

Samhällsoro och lågkonjunktur i Detroit leder till osäkerhet och kamp bland arbetarna i en konkurshotad bilfabrik. Varsel regisseras av den kritikerhyllade regissören Josette Bushell-Mingo.

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de tolkas och finns det ett rätt sätt att förstå dans? I föreställningen I själva verket undersöker koreografen och dansaren Björn Säfsten detta. I det unika dansprojektet Room X förvandlas Gävle Karlstad och Jokkmokk till en labyrint av dansinstallationer och performanceverk.

– Vi ser framemot 2021 och de fantastiska produktioner som kommer turnera under våren 2021. Scenkonsten ska spegla vår samtid, ge oss nya perspektiv men också tröst och gemenskap. Vad vi lärt oss under 2020 är att vi inte säkert kan veta hur morgondagen ser ut och vi har även märkt av tomheten och saknaden av mötet med konsten, känslan när föreställningen börjar och allt är öppet.  Fikat i pausen och samtalen om det vi just upplevt.  Vi har planerat, repeterat och kommer att vara förbereda på att dra upp ridån och låta föreställningen börja, säger danschef Mia Larsson och teaterchef Dritëro Kasapi.

Riksteatern Crea som precis har bytt namn från Tyst Teater tar med den allra yngsta publiken på ett skogsäventyr i Trollstigen. Och i highschooldramat, Fritt fall, undersöks förväntningar, lojalitet och det egna jaget när roller omkullkastas i en föreställning för högstadiet.

Riksteaterns repertoar våren 2021

TEATER

Medea
Det klassiska verket Medea blir i regissören Sunil Munshis samtida tolkning en rockmusikalisk resa genom människans allra mörkaste vrår. Här härsknar kärlek till våld och en ensam misstrodd kvinna kämpar med näbbar och klor för sina älskade barn i ett korrupt patriarkalt samhälle. Ebbot Lundberg med band står för nykomponerad musik live på scen. I rollen som Medea möter vi Dramaten-skådespelaren Emma Broomé och som Jason ser vi Mattias Nordkvist, båda bl a aktuella i SVT-succén Sommaren -85. Ett samarbete med Göteborgs Stadsteater. 

Varsel
Kayo Shekoni och Rennie Mirro möts i ett moraliskt drama med komiska undertoner i lågkonjunkturens Detroit 2008. En föreställning som skildrar arbetare i en konkurshotad bilfabrik som hotas av nedskärningar. I regi av Josette Bushell-Mingo. Ett samarbete med Uppsala stadsteater.

Den förbjudna kärleken
Operasångaren Rickard Söderberg tar oss med på den förbjudna kärlekens odyssé. I en föreställning som undersöker 10 000 år av kärlekshistoria; från Sans Rocks grottmålningar i Zimbabwe av älskande män, fram till hans eget liv med maken Anders. I regi av Carl Johan Karlson. Med på scen är musikerna Johan Reis och Hanna Remle.

Innan jorden blev rund
Asagudarna rasar, förtvivlar och felar. De skapar problem som de försöker ställa tillrätta, vilket i sin tur orsakar ännu mer problem. I Innan jorden blev rund möter vi alla Asgårds kändisar men också vresiga jättar, eldsprutande ormar, gyllene svin och märkliga hästar. Det är en lekfull, skruvad och visuellt häftig föreställning berättad med fart och humor. För regi står Ellen Lamm och på scen ser vi bland annat Karl Dyall. Ett samarbete med Helsingborgs stadsteater.

Sådan far
En varm och komisk skildring av en far och hans 43-årige hemmaboende son. En berättelse om föräldraskap, villkorslös kärlek och försoning. I denna nyskrivna förväxlingskomedi möter vi Claes Månsson och Ola Hedén som far och son.

Tre lite äldre systrar
Vad hände med Olga, Masja och Irina? Besannades deras drömmar om kärlek, frihet och ett bättre liv? I en nyskriven pjäs av Sofia Fredén får vi möta Anton Tjechovs Tre systrar igen; en hel del år äldre och i sällskap av sin vuxna brorson. En vemodig komedi av Sofia Fredén i regi av Sissela Kyle. På scen ser vi bland andra Maria Kulle. Ett samarbete med Svenska Teatern i Helsingfors.

Britt-Marie var här
Fredrik Backmans succébok Britt-Marie var här blir i vår teater. En humoristisk och varm föreställning med Marianne Mörck i alla roller. Den handlar om vänskap, fördomar och mod. Och om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes eget liv ska börja. I regi av Eva Dahlman.

Arvet
En tragikomisk pjäs om familjehemligheter – och kärlek i mogen ålder. Dramatikern Alejandro Leiva Wenger skildrar lögnerna man inte vill veta som avslöjas mellan en mor och dotter efter förlusten av en make och älskad pappa. Ett samarbete med Folkteatern Göteborg i regi av Frida Röhl.

Projekt: Mamma
Projekt: Mamma är en humoristisk föreställning om moderskapets krav och kvinnorollens begränsningar. Skådespelerskan Alexandra Zetterberg Ehn undersöker sin mormors dagböcker i en pjäs om barndom, hemligheter, kärlek och hindren till försoning. Ett samarbete med Folkteatern Gävleborg.

Greatest hittills
En ny show med Ronny Erikssons bästa och mest älskade nummer. Tillsammans med kapellmästare Benneth Fagerlund blir Greatest hittills en helkväll med satir, berättelser och musik. Ett samarbete med Satellite Live. Fortsätter att turnera under våren 2021.

Kartan över oss
Kartan över oss är en landsomfattande kartläggning för att förstå terrängen framför oss. Vad känner du när du tänker på framtiden? Vad händer när du rör dig genom den? Verket är en hörlursvandring genom det inre landskap som uppstår när vi försöker tänka på framtiden. Kartan över oss upplevs genom mobil och hörlurar, spelplatsen är publikens hemort. Genom att gå till olika platser växer både kartan och berättelsen. Verket är skapat av Lisa Färnström, Joakim Rindå och Hampus Norén och hade urpremiär hösten 2020 och blev en stor succé. Produktionen fortsätter fram till 2023.

O Agora Que Demora – En stund som dröjer (framflyttad)
Den internationella kritikersuccén får Sverigepremiär med Riksteatern. Det är en gränsöverskridande uppsättning av den klassiska historien om Odysseus irrfärd hem. Antikens berättelse aktualiseras när den brasilianska regissören Christiane Jathay mixar filmat material med teater från några av världens pågående flyktingkatastrofer. Ett samarbete med Théâtre National Wallonie-Bruxelles.

Out of chaos(framflyttad)
Det kritikerrosade kompaniet Gravity and Other Myths från Australien bjuder på spektakulär, vacker och energisk nycirkus i den hyllade föreställningen Out Of Chaos. Här riktas strålkastaren mot hur det verkligen känns att vara på scen och det innersta hos akrobaten exponeras. Vad rör sig i huvudet när man är ett felsteg från ett dödligt fall?

Nora (framflyttad)
Nora, publiksuccén från Helsingfors kommer till Sverige. Den 140 år gamla klassikern Ett dockhem undersöks genom karaktären Nora som frigör sig från Henrik Ibsens pjäs. Det är en föreställning om kulisser, roller och ramar. Vad händer med Nora i 2020-talet när hon söker meningen med friheten? I regi av Alma Lehmuskallio. Ett samarbete med Teatteri Jurkka. Spelas på finska, textas till svenska och finska. 
 

BARN OCH UNGA

Firma, Masker & Magi
En magisk minimusikal för årskurs 2 till 4 om syskonskap, magi och ett hemligt laboratorium. För pjäsens manus och sångtexter står de hyllade barnboksförfattarna Lotta Olsson och Ulf Nilsson. Regissör är Olle Törnqvist och musiken är komponerad av grammisvinnarna Amason.

Fritt fall
Kan man bli fri från den stereotyp man blivit tilldelad? I ett Highschooldrama om fyra ungdomar som befinner sig i fritt fall undersöks förväntningar, lojalitet och det egna jaget när roller och känslor omkullkastas. En föreställning för högstadiet av Lovisa Onnermark i regi av Helle Rossing.
 

DANS

I själva verket
Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de tolkas och finns det ett rätt sätt att förstå dans? För att svara på dessa och andra funderingar har den prisbelönade koreografen och dansaren Björn Säfsten skapat I själva verket.

Ett monster av mossa och metall (framflyttad till våren 2022)
Koreografen och dansaren Dinis Machado bjuder på en dansritual om migration. Med en uppblåsbar dekor skapar hen ett surrealistiskt landskap, där dansbesökarna får uppleva verket inifrån, sittande i scenografin. Det är dans om ensamhet, sorg och hopp.

Room X
Room X är ett storskaligt verk som tar plats på Värmlands Museum, Gävle Teater och Ájtte Svenskt Fjäll - och Samemuseum som alla förvandlas till en labyrint av dansinstallationer och performanceverk. Under tre timmar pågår 14 danskonstverk i byggnadernas olika delar inbäddade i ett suggestivt ljud- och ljuslandskap där besökarna bjuds in att vandra fritt mellan verken. Ett unikt Room X skapas på varje plats.
 

TEATER CREA

Trollstigen
I ett sagoäventyr med en gammal gumma i centrum får den allra yngsta publiken möta mystiska och skrämmande saker som händer i trollskogen. En interaktiv föreställning som kräver mod, nyfikenhet och en hel del finurlighet av sin publik. Kanske kan en jakt på stulna kanelbullar även leda till förståelse för dom vi inte känner till så väl.


För mer information:
Mireya Echeverría Quezada
Press- och PR-ansvarig
mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se
Tel: 070-637 59 40

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Teater Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades tis 2020-12-01 08:00

Till startsida Press

Varsel. Foto: Micke Sandström och Jakob Eklund