Riksteaterns cirkusuppdrag

Med uppdraget att främja och sprida samtida cirkus i hela Sverige

Riksteatern fick 2021 i uppdrag av Kulturdepartementet att främja utveckling och spridning av den samtida cirkusen i hela landet. Detta för att skapa bättre förutsättningar för cirkuskonstnärer att arbeta i Sverige och samtidigt göra konstformen tillgänglig för en större publik, inte minst genom de lokala Riksteaterföreningarna. Nu arbetar Riksteatern med ett antal cirkusproduktioner och residens för kommande säsonger.

AKTUELLA RESIDENS:

Riksteatern och Cirkus Cirkör i gemensamt cirkusresidens 

Sedan 1995 har Cirkus Cirkör verkat för att etablera och utveckla den samtida cirkusen i Sverige med visionen att förflytta inre och yttre gränser i konst och samhälle. Tillsammans med Riksteatern erbjuder nu Cirkus Cirkör plats och tid för artister att ägna sig åt konstnärlig forskning och utveckling av cirkusprojekt i en miljö av artister, kreatörer, pedagoger, tekniker och cirkusutövare.

Tre olika möjligheter till residens erbjuds i Cirkus Cirkörs cirkusanpassade lokaler i Botkyrka:

Kick off-residens: För dig som är nyutbildad eller i början av din karriär och står i startgroparna för att utveckla din vision eller en ny idé.

ArtLab-residens: För dig som vill ha tid att undersöka och utveckla ditt eget konstnärliga uttryck, disciplin, idé eller vision. Residenset behöver inte ha en föreställning som slutmål.

Fördjupande residens: För dig som är en bit på vägen med ditt projekt men vill vidareutveckla det med stöd från den kompetens och resurser vi kan erbjuda. Vi ser gärna att du tidigare haft ett eller flera residens och tydligt kan beskriva var du är i processen och vad du vill använda detta residens till.

Ansök nu eller senast den 8 april 2022.

Läs mer och ansök här.

Read more about the circus recidency between Cirkus Cirkör and Riksteatern in English and apply here.