Dansresidens

Dansresidens 2020

Utvalda produktionsresidens för dans på Riksteatern i Hallunda 2020

För fjärde året bjuder Riksteaterns dansavdelning in till fem produktionsresidens om tre veckor vardera för koreografer, danskreatörer och dansare baserade i Sverige, detta som ett led i Riksteaterns uppdrag för dansens utveckling.

Beslutet är taget av Helena Ringvold, konstnärligt ansvarig för produktionsresidens för dans i Hallunda i samråd med dansavdelningens konstnärliga råd, Riksteaterns danschef, dansavdelningens verksamhetsutvecklare samt den konstnärliga ledaren för Riksteatern Barn & Unga.

Residensperiod 1: 14 april-4 maj
Produktion: Skiftet
Johanna Fröjd, 3-4 december Dansens Hus

Med förankring i danstraditionen inom house, klubbanda och battle scenen skapar dansarna ett rum för att utforska vikten av en kollektiv rit och ett vi. I föreställningen Skiftet undersöks uttryck och kvalitéer fria från vardaglig praxis, struktur och ordning. Med utgångspunkt i puls, grooves och rytm utforskas repetitiva cykler och klimax.

Spelplatser: Premiär på Dansens Hus, Stockholm, den 3-4 december 2020 med flera.

Medverkande och konstnärligt team: Johanna Fröjd, Mona Namér, Ama Kyei, Diane Assiri och Gloria Hao

Se Johanna Fröjd och teamet berätta om sitt residens
Se Skiftets work in progress visning från den 4 maj på Riksteatern Play

Residensperiod 2: 27 april-17 maj
Produktion: Polari Speaking Sex
Marcus Baldemar  

Polari Speaking Sex behandlar språk både som en väg till gemenskap och säkerhet, men också som en säker plats i sig. En hemlig form av kommunikation som verktyg för att uttrycka, dela och utföra queer glädje, queer njutning, queer intimitet och queer erotik i offentligheten.

Spelplatser: Premiär 13 och 14 november 2020 på Köttinspektionen i Uppsala. Slingan turné våren 2021 med föreställningar 14 och 15 april på MDT i Stockholm, 20 och 21 april på Atalante i Göteborg, 23 och 24 april på Dansstationen i Malmö.

Koreograf: Marcus Baldemar

Medverkande och konstnärligt team: Marcus Baldemar, Viktoria Andersson, Caroline Byström, Adam Seid Tahir, Mariana Suikkanen Gomes och Daniel Åkerström Steen

Produktionens samarbetspartners: MDT/Stockholm, Kulturskolan/Kiruna, Northern Sustainable Futures/Moskosel, Köttinspektionen/Uppsala, Atalante/Göteborg, Dansstationen/Malmö.

Se Marcus Baldemar och teamet berätta om sitt residens
Se Polari Speaking Sex work in progress visning från den 14 maj på Riksteatern Play


Residensperiod 3: Produktionsresidenset är flyttat till Atalante, Spinn, Ärlegården, samt utomhus i Göteborg under perioderna 11–14 maj, 19–23 maj och 8–14 juni pga. COVID-19.
Produktion: Head Space
Mari Vittradotter

Headspace är ett dansverk om psykos/schizofreni och forskning inom området. Verket har sin bas i neurovetenskapen där olika verktyg och metoder inom neurologisk forskning tillämpas för att forska om hjärnan. I vägskälet mellan verklighet och psykos möts dansarna och publiken i logiska, absurda och manipulerade situationer för att sedan förflyttas till stand-up. Projektet vill möta historiens demoner för att synliggöra den stigmatisering som fortfarande finns kring dessa sjukdomar.

Spelplatser: Premiär Atalante i Göteborg 20 och 21 November 2020.

Medverkande och konstnärligt team: Mari Vittradotter, Hannah Karlsson, Lise Blomqvist, Sara Axelsson, och Bodil Karlsson

Samarbeten: Karolinska Institutet, HGBG, Atalante/Transit residens, Ivra Kurser och Studieförbundet Kulturens

Se en presentation av residenset Head Space

Residensperiod 4: 12 oktober-1 november
Produktion: The Right|s of Spring
Khamlane Halsackda

The Right|s of Spring är en dans- och teateradaption av Nijinskys balett baserat på Stravinskys partitur. Produktionen har dragkonsten som utgångspunkt, och leker med en visuell konstanvändning av kostym. Samspelet mellan scenkonstnären och musiken vänds och vrids på, bryts ner och transformeras för att återspegla en idé att människor är något bortom de enkla könsdefinitionerna av manligt, kvinnligt, det odefinierbara och allt där emellan.

Medverkande och konstnärligt team:
På plats är Khamlane Halsackda - Nya Rörelsen (koreograf & regissör), Daniel Jeremiah Persson (dansare), Maria Stamenkovic Herranz (dramaturg), och Kent Olofsson (musik).  Övrigt team: Petra Hjortsberg (kostym), Marcus Gustafsson (ljus design), Camille Marchadour, Raymond Roa och Faryad Mortazavi (dansare).

Spelplatser: Dansstationen i Malmö 18 - 19 januari 2021, Stenkrossen i Lund m. fl.

Work in progress visning: Onsdag 28 oktober 14.00–15.00
Live stream: https://vimeo.com/468464781/7fabf64b85

 

Residensperiod 5: 26 oktober-15 november
Produktion: of itself : in itself
Marit Shirin Carolasdotter

of itself : in itself är en work-in-progress föreställning av Humans & Soil, ett konstnärligt samarbetsprojekt initierat av koreografen och konstnärliga forskaren Marit Shirin Carolasdotter. Verket tar upp mark- och kroppsliga rättigheter ur ett urfolksperspektiv, där kroppen strävar efter att bli fri från kulturell representation, i konkret relation till marken och med viljan att slå sig fri från maktstrukturer. Föreställningen är ett utbyte mellan samer, svenskar och ainu-folket från norra Japan.

Spelplats: Världspremiär i mars 2021 på Norrlandsoperan i Umeå under Samiska veckan

Medverkande och konstnärligt team: Marit Shirin Carolasdotter, Sebastian Björkman, Annelie Nederberg, Nina Nordvall Vahlberg, Kanako Uzawa, Ljus: Örjan Fjällström, Producent: Olivia Welding

Med stöd av: Norrlandsoperan, Dans i Västerbotten, Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Samerådet och Region Jämtland/Härjedalen 

För ytterligare information kontakta Helena Ringvold, konstnärligt ansvarig för Produktionsresidens Dans på Riksteatern i Hallunda. Mejla på helena.ringvold@riksteatern.se och ange OPEN CALL 2020 @ Riksteatern Hallunda i ämnesraden.

Vad är ett produktionsresidens?
Se tidigare utvalda produktionsresidens
Riksteaterns dansverksamhet