Tidigare dansresidens

PRODUKTIONSRESIDENS 2017 - 2020 / RESIDENS 2015 - 2016 

Här kan du schrolla ner och läsa om alla tidigare års utvalda residens, kika på intervjuer och work-in-progressvisningar inkl. samtal med teamen.
Under 2020 har 4 av 5 produktionsresidens genomförts på Riksteaterns produktionshus i Hallunda, det femte genomfördes på plats i Göteborg. Vi har löpande anpassat verksamheten tillsammans med residenstagarna utifrån Folkhälsomyndigheternas COVID-19 rekommendationer och riktlinjer.  

Residensperiod 1: 14 april-4 maj
Produktion: Skiftet
Johanna Fröjd

Johanna Fröjd och teamet berättar om sitt residens
Se Skiftets work in progress visning från den 4 maj 2020  inkl samtal med det konstnärliga teamet

Medverkande och konstnärligt team: Johanna Fröjd, Mona Namér, Ama Kyei, Diane Assiri och Gloria Hao

Med förankring i danstraditionen inom house, klubbanda och battle scenen skapar dansarna ett rum för att utforska vikten av en kollektiv rit och ett vi. I föreställningen Skiftet undersöks uttryck och kvalitéer fria från vardaglig praxis, struktur och ordning. Med utgångspunkt i puls, grooves och rytm utforskas repetitiva cykler och klimax.

Spelplatser:  29 -30 Oktober 2021 Världspremiär på Dansens Hus/Elverket, Stockholm.  dansenshus.se

 

Residensperiod 2: 27 april-17 maj
Produktion: Polari Speaking Sex
Marcus Baldemar 

Marcus Baldemar och teamet berättar om sitt residens
Se Polari Speaking Sex work in progress visning från den 14 maj 2020 inkl samtal med det konstnärliga teamet 

Koreograf: Marcus Baldemar
Medverkande och konstnärligt team: Marcus Baldemar, Viktoria Andersson, Caroline Byström, Adam Seid Tahir, Mariana Suikkanen Gomes och Daniel Åkerström Steen

Polari Speaking Sex behandlar språk både som en väg till gemenskap och säkerhet, men också som en säker plats i sig. En hemlig form av kommunikation som verktyg för att uttrycka, dela och utföra queer glädje, queer njutning, queer intimitet och queer erotik i offentligheten.

Spelplatser: Premiär 13 och 14 november 2020 på Köttinspektionen i Uppsala. Slingan turné våren 2021 med föreställningar 14 och 15 april på MDT i Stockholm, 20 och 21 april på Atalante i Göteborg, 23 och 24 april på Dansstationen i Malmö.

Produktionens samarbetspartners: MDT/Stockholm, Kulturskolan/Kiruna, Northern Sustainable Futures/Moskosel, Köttinspektionen/Uppsala, Atalante/Göteborg, Dansstationen/Malmö.


Residensperiod 3: Produktionsresidenset är flyttat till Atalante, Spinn, Ärlegården, samt utomhus i Göteborg under perioderna 11–14 maj, 19–23 maj och 8–14 juni pga. COVID-19.
Produktion: Head Space
Mari Vittradotter

Se Mari och teamet berätta om sitt residens Head Space och sitt eget filmade residensarbete

Medverkande och konstnärligt team: Mari Vittradotter, Hannah Karlsson, Lise Blomqvist, Sara Axelsson, och Bodil Karlsson

Headspace är ett dansverk om psykos/schizofreni och forskning inom området. Verket har sin bas i neurovetenskapen där olika verktyg och metoder inom neurologisk forskning tillämpas för att forska om hjärnan. I vägskälet mellan verklighet och psykos möts dansarna och publiken i logiska, absurda och manipulerade situationer för att sedan förflyttas till stand-up. Projektet vill möta historiens demoner för att synliggöra den stigmatisering som fortfarande finns kring dessa sjukdomar.

Spelplatser: Premiär Atalante i Göteborg 12 - 13 November 2021.
atalante.org

Samarbeten: Karolinska Institutet, HGBG, Atalante/Transit residens, Ivra Kurser och Studieförbundet Kulturens.

 

Residensperiod 4: 12 oktober-1 november
Produktion: The Right|s of Spring
Khamlane Halsackda

Khamlane Halsackda och teamet berättar om sitt residens
Se The Right|s of Spring work in progress visning från den 14 maj 2020 inkl samtal med det konstnärliga teamet

Medverkande och konstnärligt team:
På plats är Khamlane Halsackda - Nya Rörelsen (koreograf & regissör), Daniel Jeremiah Persson (dansare), Maria Stamenkovic Herranz (dramaturg), och Kent Olofsson (musik).  Övrigt team: Petra Hjortsberg (kostym), Marcus Gustafsson (ljus design), Camille Marchadour, Raymond Roa och Faryad Mortazavi (dansare)

The Right|s of Spring är en dans- och teateradaption av Nijinskys balett baserat på Stravinskys partitur. Produktionen har dragkonsten som utgångspunkt, och leker med en visuell konstanvändning av kostym. Samspelet mellan scenkonstnären och musiken vänds och vrids på, bryts ner och transformeras för att återspegla en idé att människor är något bortom de enkla könsdefinitionerna av manligt, kvinnligt, det odefinierbara och allt där emellan.

PREMIÄR: Live stream 21 Januari 2021 Dansstationen Malmö, Stenkrossen i Lund m. fl.

 

of_itself_in_itself.png

Residensperiod 5: 26 oktober-15 november
Produktion: of itself : in itself
Marit Shirin Carolasdotter

Marit Shirin Carolasdotter och teamet berättar om sitt residens
Se of itself : in itself work in progress visning från den 11 November 2020 inkl samtal med det konstnärliga teamet

of itself : in itself är en work-in-progress föreställning av Humans & Soil, ett konstnärligt samarbetsprojekt initierat av koreografen och konstnärliga forskaren Marit Shirin Carolasdotter. Verket tar upp mark- och kroppsliga rättigheter ur ett urfolksperspektiv, där kroppen strävar efter att bli fri från kulturell representation, i konkret relation till marken och med viljan att slå sig fri från maktstrukturer. Föreställningen är ett utbyte mellan samer, svenskar och ainu-folket från norra Japan.

Spelplats: Norrlandsoperan i Umeå under Samiska veckan. TBA.

Medverkande och konstnärligt team: Marit Shirin Carolasdotter – koreograf/dansare, Sebastian Björkman – dansare, Linnéa Sundling – dansare, Nina Nordvall Vahlberg – musik/jojk, Kanako Uzawa – konstnär/musiker, Juvvá Pittja – text/dramaturg, Annelie Nederberg – ljudgestaltning/ljuddesign, Örjan Fjällström – ljusdesigner, Olivia Welding – producent

Med stöd av: Norrlandsoperan, Dans i Västerbotten, Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Samerådet, Dansinitiativet, Dansnät Sverige, Region Jämtland/Härjedalen och Riksteaterns Produktionsresidens 2020.

 

PRODUKTIONSRESIDENS 2019

Produktion: slow dance
Louise Dahl & Hana Lee Erdman

Louise Dahl & Hana Lee Erdman berättar om sitt residens

Stycket slow dance erbjuder ett meditativt rum och bjuder in publiken till en sensorisk upplevelse av långsamhet. Termen ändvänds i överensstämmelse med andra långsamma rörelser (slow food, slow sex, slow technology etcetera) och särskilt den alltmer växande slow art-rörelsen. Slow dance är en handling av kulturellt motstånd, en strategi för att leva med kapitalismen och ett motgift till förmån för det sensuella. Koreografi: Louise Dahl och Hana Lee Erdman

Spelplatser: MDT i Stockholm (2019) med flera

Medverkande & konstnärligt team: Louise Dahl, Hana Lee Erdman, Ulrika Berg, Lotta Dahl, Jonatan Winbo, Claudia Hill och Ana Vujanovic.


Produktion: Mannem vuajnah – se mig 
Marika Renhuvud

Marika Renhuvud och teamet berättar om sitt residens

Medverkande: Kajsa Nilsson Gabriella Engdahl och Amaiur Luluaga.

Föreställningen Mannem vuajnah – se mig handlar om identitet och tillhörighet och tar dig in i den samiska kulturen i en önskan att skapa förståelse för miniroteter och hur det kan vara att leva i en kultur som är hotad från flera olika håll. Har du någon gång funderat på hur det är att tillhöra en minoritet? Är det någon skillnad att tillhöra ett urfolk?  Öppna dina ögon – ser du mig? Produktionen riktar sig till skolungdomar.

Turnéorter 2019: Falun, Borlänge, Säter, Avesta, Idre, Funäsdalen, Östersund


Produktion: FEARDOM
Camilla Ekelöf

Camilla Ekelöf och teamet berättar om sitt residens

I FEARDOM bjuder fem kvinnliga scenkonstnärer in publiken att undersöka rädsla, fruktan och människan från ett kvinnligt perspektiv. Kalla det ett feministiskt verk om du vill, eller helt enkelt fem personer av samma kön som ställer frågor kring hot. Vi använder vår egen identitet och vår konst som ett filter, ett sätt att förstå samhället. Hur ser du på samhället och världen?

Premiär: Teater Halland den 24 oktober 2019

Medverkande: Karin Dahlström, Anna Wemmert-Clausen, Adriana Aburto Essén, Caroline Rauf, Johanna Byström, Julie Dariosecq, Lisa Agby

Ljuddesigner/ Kompositör: Adriana Aburto Essén
Ljus designer: Anna Wemmert-Clausen
Scenograf: Karin Dahlström

Produktion: PARTICULAR MO(ve)MENTS – gravitational matters
Majula Drammeh

Majula Drammeh och Maria Reihs berättar om sitt residens

PARTICULAR MO(ve)MENTS – gravitational matters är en fysisk och virtuell interaktiv dansföreställning som undersöker materia och antimateria. En tillfällig medresenär guidar dig genom kvantvakuum och yttre rymden. Var partikel och våg medan du utforskar rumstiden och gravitationens påverkan, skapa ett universum, och kanske omskapa ditt egna varande. Team: Majula Drammeh, Maria Reihs, Tim Bishop, Alexey Bobrick

Spelplatser 2019: Stenkrossen Lund, Inkonst Malmö

PARTICULAR MO(ve)MENTS genomförs med stöd från Kulturrådet och Konstnärsnämnden.


Produktion: Other than human
Robin Jonsson

Se Robin Jonsson berätta om sitt residens

I verket Other than human möter vi dansaren och roboten Alex som genomför en interaktiv one-to-one dans och performance-lektion om robotar, människor och medvetande där du själv är medskapare. Varje presentation är unik i och med att Alex improviserar fritt och att hen involverar dig varje gång. Other than human är en vidareutveckling av produktionen The most human.

Följ gärna Alex Instagram på: alex_the_robot_dancer.

Premiär: Dansens Hus i Stockholm (2020). Övriga spelplatser: Tyskland och Belgien (TBA).


PRODUKTIONSRESIDENS 2018


Fredrik Quiñones

Se Fredrik Quiñones berätta om sitt residens


Hösten 2016 debuterade Fredrik Quiñones som koreograf med Donde mis ojos te vean på Dansmuseet i Stockholm. Processen och verket undersökte vad som anses vara maskulint respektive feminint i uttryck och rörelser. Under produktionsresidenset 2018 arbetar Fredrik Quiñones fram sin första soloföreställning. Ett konstverk som skapas som en motreaktion till jantelagen, integrerar urbana dansstilar, könsneutralitet och strider emot stereotypiska ideal.

 


Maria Nilsson Waller

Se Maria Nilsson Waller berätta om sitt residens


Flora + Fauna / The Wild a.k.a Birds & Bees & Bodys & Space / Back to nature a.k.a au naturel (arbetsnamn) undersöker och belyser frågor kring begreppet naturligt samt idéer kring skönhet och sexualitet. Med verket ifrågasätter Maria Nilsson Waller vår rädsla för det vilt växande och okontrollerbara i en estetik som flörtar med 80-talets sci-fi och med inspiration från bland annat botanik och Linnés sexualsystem. Musiken komponeras och framförs live av Dublin-baserade Stace Gill/OCHO.
Sindri Runudde & Julia Giertz
 

Se Sindri Runudde & Julia Giertz berätta om sitt residens 


Ljudkroppskollektivet skapar tillsammans Sindri Runuddes verk Fiskedansen - och andra kosmiska bekännelser - en gruppmeditation och ett gympapass. Fiskars biologi tar plats i queer kulturen, gemenskap och aerobics blir till vardagshealing. Den auditiva aspekten av verket är likvärdig det visuella och komponeras av ljudkonstnären Julia Giertz. Hon fokuserar på de taktila aspekterna av ljud i en konstnärlig praktik hon kallar Sound as Touch.Noah Hellwig

Se Noa Hellwig berätta om sitt residens 


Mixed-Reality är en ny scenkonstform som börjar ta plats. Tekniker som VR, AU, Haptic-suits, binaurala 3D-ljus mikrofoner mm har utvecklats enormt ur ett rent teknologiskt perspektiv. I produktionen Frictional Realities arbetar och utforskar Noah Hellwig tillsammans med Asreen Rostami och Gabriel Widing cyborgiska praktiker. Koreografi, fysisk närvaro och levande interaktivitet kombineras med kroppsliga upplevelser i en virtuell miljö. Hinner mänskligheten anpassa sig, interagera och förkroppsliga sina erfarenheter i den nya tekniken och sensoriska upplevelser?

 

 

PRODUKTIONSRESIDENS 2017We love Holocene V – I dream About after

Emelie Empo Enlund är dansare och koreograf, medlem i dans- och performancegruppen JUCK men också aktiv med egna produktioner och scenkonstnärliga projekt. 2014 tog Emelie initiativet till projektet We Love Holocene, ett långsiktigt projekt som utforskar människan och konstens relation till klimatkrisen genom att förena street dance, filosofi, idéhistoria och det sceniska uttrycket i sökandet efter inre och yttre hållbarhet. Under residenset hos Riksteatern utforskas rörelse och rum för We Love Holocene V, den femte episoden i serien.
Wounded Eye (or On Love)

Iraqi Bodies består av Josephine Gray och Anmar Taha som är konstnärlig ledare. Under sitt residens kommer gruppen utveckla andra delen i verket The Rite of Exile som utforskar teman från Dante Alighieris böcker Den gudomliga komedin och De vulgari eloquentia. Verket består av tre perfomance/installationer som behandlar de poetiska ämnena kärlek, krig och dygd sett genom infernot, paradiset och skärselden från Dantes värld.
Sorry (arbetsnamn)

Med verket Sorry (arbetsnamn) är ett danskonstnärligt arbete initierat av BamBam Frost. Sorry analyserar vilka kroppsdelar, danser och rörelser som förknippas med icke-vita, framförallt svarta, identiteter och hur vår relation till dessa ser ut. Detta genom att bland annat titta närmare på kända kvinnliga, främst svarta, popartister som till exempel Beyoncé och Nicki Minaj. Vilka bilder och historier berättar de? Hur blir det som de gör politiskt? Under produktionsresidenset kommer arbetsgruppen se vilka kroppar och rörelser som de själva producerar när de på olika sätt, i olika grad och i olika rum, förhåller sig till stereotypa bilder och idéer av hur icke-vita kvinnor rör sig, är och kan vara.


PRODUKTIONSRESIDENS 2017 (beslutade 2016)
The Wonderful and The Ordinary

Gunilla Heilborn är känd för sina egensinniga föreställningar som blandar dans, text och film. Under sitt dansresidens på Riksteatern kommer Heilborn arbeta med den kommande föreställningen The Wonderful and The Ordinary som utforskar minnets och glömskans mekanismer. Föreställningen har världspremiär i slutet av september på den prestigefulla scenkonstfestivalen Steirischer Herbst i Graz, Österrike och görs i samarbete med den österrikiska gruppen Theater im Bahnhof. www.gunillaheilborn.se
Cuteness Overload

Lisen Rosell och Najda Hjorton kommer båda från ÖFA-kollektivet och Anna Efraimsson är bland annat aktiv som curator och föreläsare. Under sitt residens kommer de arbeta med det extremt gulliga och zooma in på vad som händer när det slår över och blir äckligt och motbjudande. Verket relaterar till biologi, miljö, sociala konstruktioner, kön, sexualitet och makt. Maktaspekten i förhållande till gullighet kommer även att undersökas i arbetet. Till exempel det komplexa i att gulliga fenomen på nätet tar allt större plats parallellt med att en människofientlig och hatisk politik sprids och når alla skikt i samhället.


RESIDENS VÅREN 2016P*fect

P*fect dance company grundades år 2007 och är Sveriges första waacking- och voguing-kompani. Genom att använda sig av sina och andras kroppar ska P*fec i olika experiment forska kring strukturer i samhället och hur vi interagerar med människor i olika miljöer och sammanhang. Under teaterresidenset i maj filmar de sitt arbete, bland annat de experiment de genomför, och jobbar fram metoder för hur man kan möta publiken genom dans, film och dialog. Medverkande i P*fect är Sofia Södergård, Bianca Traum, BanBam Frost och Anna Näsström.


RESIDENS HÖSTEN 2015
Goldberg Variations - Ternary patterns for insomnia

Andersson Dance är en ständigt föränderlig konstellation av danskonstnärer med koreografen Örjan Andersson som konstnärlig ledare. I ett unikt samarbete med stråkorkestern Scottish Ensemble ger de ett samtida perspektiv på Bachs ikoniska mästerverk Goldbergvariationerna. Tolv stråkmusiker och fem dansare integreras i föreställningen. Vad händer när ett danskompani möter en stråkorkester i ett klassiskt musikverk? Hur kommer konstformerna att påverka varandra och vår upplevelse av musiken?

Scottish Ensemble är baserade i Glasgow och har gjort sig världskända för att inspirera publiken med sina kraftfulla och utmanande föreställningar.


Produktionsresidens 2021
Vad är ett produktionsresidens?
Riksteaterns dansverksamhet