Riksteaterns produktioner hösten 2018

Berättelser om mötet mellan nya och infödda svenskar och en sann historia om unga pojkars journalistiska motstånd mot Förintelsen. Livet gestaltas av koreografen och dansaren SU-EN medan koreografen Stina Nyberg tar död på det manliga geniet. I höst bjuder Riksteatern på allt från humoristiskt katastrofdrama till politisk kabaré.

Här ser du en lista över Riksteaterproduktioner på turné hösten 2018. Biljetterna släpps fr.o.m. den 30 maj 2018.

Är du scenkonstintresserad
och vill vara med och påverka repertoaren på din ort, bli medlem i den Riksteaterförening som ligger närmast dig.

Söker du pressmaterial?
Under riksteatern.se/press hittar du material för höstens riksteaterproduktioner. Material läggs upp allt eftersom det produceras.

Är du Riksteaterförening och ska arrangera någon/några av produktionerna nedan: Marknadsföringsmaterial såsom annonsunderlag, foldertexter och högupplösta bilder hittar du i höst på scenkonstportalen.se på respektive produktions sida.

Har du frågor eller vill ha mer information om kommande produktioner? Du kanske vill nå en ny målgrupp eller behöver tips på vad som passar just din scen? Kontakta din distriktsansvariga.


RIKSTEATERPRODUKTIONER PÅ TURNÉ HÖSTEN 2018

I en tid då Europa är nära att glömma sitt förflutna ges urpremiären Några av oss. En sann berättelse om en grupp pojkar som i gettot och koncentrationslägret Theresienstadt ger ut sin egen tidning för att rapportera om livet i lägret med 14 åriga Petr Ginz som redaktör. Detta är en berättelse om motstånd, medmänsklighet och meningsskapande, i regi av Riksteaterns teaterchef, Måns Lagerlöf.

Även i pjäsen När vi träffade varann går medmänskligheten som en röd tråd i ett varmt drama baserat på möten runt om i landet som beskriver hur det kan vara att komma till ett främmande land.

– Teatern har alltid varit platsen där vi diskuterar vilka vi är, var vi kommer ifrån och vart vi ska. I ett absolut nu möter publiken det förflutnas berättelse om framtiden. Vi upplever den uppgiften viktigare än någonsin, i ett land som riskerar att bli allt mer segregerat, där skillnaden mellan stad och land formuleras som motsättning i stället för tillgång och där nya medmänniskor beskrivs som problem snarare än möjligheter. Teatern som rum där vi blir människor tillsammans, så vill vi möta Sverige anno 2018, säger teaterchef Måns Lagerlöf.

Under hösten får vi uppleva alltifrån relationsdrama om otrohet av omtalade dramatikern Florian Zellers Lögnen till humoristiska katastrofdramat Polarfararna i regi av Åsa Johannisson som spenderat veckor på en isbrytare i researchsyfte.

Riksteatern erbjuder även tidigare favoriter på turné, som hyllade Maria Lundqvist i pjäsen Shirley Valentine, Lars Noréns Episod och Leif Andrée i sin egenupplevda monolog Leif. Tillsammans med Riksteatern besöker de tillsammans över 50 nya städer och scener. På turné åker även en ”best of version” av kritikerhyllade Medborgarbandet med Nina Persson i spetsen.

Som första teater i Norden sätter Riksteatern upp världssuccén Hot Brown Honey med premiär på Södra Teatern i Stockholm.

Med höstens dansproduktioner fortsätter Riksteatern att visa bredden inom den samtida dansen. Koreografen Erik Linghede är aktuell med sin nya föreställning Drone där dans möter tankar om ny teknologi. Koreografen och dansaren SU-EN, förgrundsgestalt inom Butoh, gör ett nytt danssolo skapat speciellt för Riksteatern där livet gestaltas medan koreografen Stina Nyberg, med föreställningen Thunderstruck, botar vår brist på fascination för elektricitet och tar död på det manliga geniet.

– För Riksteatern är det angeläget att utveckla nya mötesplatser och skapa nya kontaktytor mellan danskonstnärer, arrangörer och publiken. Vi vill beröra i stunden och samtidigt väcka intresset för samtida dans och koreografi inför framtiden. Det viktigaste är att berika publiken och att låta publiken berika dansen. Höstens dansrepertoar tar död på det manliga geniet, lyssnar till bruset i tystnaden och låter naturen ta över rummet, säger danschef Mia Larsson.

I höstens barnproduktioner presenteras ämnen som barnfattigdom, självkänsla och ovisshet. I den tyska dramatikern Roland Schimmelpfennig första barnpjäs Biet i huvet möter vi en liten pojke som flyr in i en fantasivärld för att överleva sin hemsituation. Den svenska föreställningen Spegla mig som är skriven av Rebecca Örtman (f.d. Forsberg) handlar om det lilla egot, om självporträtt och bilden man har av sig själv.

Tyst Teater presenterar historien Superhjältar om fyra gymnasieungdomar som blir just superhjältar med en längtan efter att rädda hela världen.

TEATER
Bosniskt gästspel - Savršen Kroj (Perfect Cut)
Episod
Femineast

Förstå världen – möt radiokorrespondenterna
Hot Brown Honey
Jord
Leif
Lögnen
Medborgarbandet
Några av oss
När vi träffade varann
Polarfararna
Shirley Valentine
This is Alby
Voices of change

DANS
Drone
Iki-liv
Thunderstruck

BARN OCH UNGA
Biet i huvet
Spegla mig

TYST TEATER
Gråtende hender
Superhjältar

FÖRESTÄLLNINGAR PÅ DIN ORT
Titta in här för att se vilka föreställningar som spelas på din ort!
riksteatern.se/forestallningar