Riksteaterns teaterresidens

Välkommen att söka teaterresidens på Riksteatern

Riksteaterns Teaterresidens är en unik möjlighet att utvecklas som konstnär och att skapa grunden till ett sceniskt verk.

Välkommen att söka Teaterresidens 11/6–1/9 2021. Besked om antagning ges senast 30/9 2021.

ANMÄL DIG HÄR

Riksteaterns Teaterresidens vänder sig till dig som har en idé på en pjäs eller föreställning som du ännu inte förverkligat. Genre eller form spelar ingen roll men teaterresidens är inte aktuellt för idéer eller verk som redan har inplanerad premiär, repetition eller spelperiod.

Urvalsgrunder Teaterresidens:

  • Konstnärlig spets
  • Viktig eller unik berättelse
  • Nyskapande idé eller perspektiv
  • Publiksegmentsutveckling (ex operaälskare, fars-fanatiker, haikuaficionados el meänkieli-talande)
  • Scenkonstform, konstnärskap eller genre som har andra parametrar än de traditionella (tex liverollspel, cosplay, performance eller sitespecific teater)

Att vara i Teaterresidens garanterar inte att verket eller idén som en utvecklar under residenset produceras som en färdig föreställning av Riksteatern. Samtidigt är det givetvis teaterns mål att de som medverkar i teaterresidens färdigställer ett så kvalitativt material som möjligt så att residenskonstnären senare kan producera det själv eller tillsammans med en annan teater.

Trots detta så har de senaste åren flera teaterresidens blivit turnerande produktioner hos Riksteatern. Några exempel är Joel Mauricio Isabel Ortiz Den svenska sonen, Helena Sandström Cruz och Isabel Cruz Liljegrens Nakna som foster och gudar, Carlos Romeros Zebrafinken, Chantale Hannouchs Du har hela livet habibi och Fanna Ndows 24h Svart kvinna.

Den första delen av teaterresidensen är en skriv- och konceptutvecklingsworkshop, 27/10 – 12/11 2021. Den är planerad att ske på heltid på plats på Riksteatern i Hallunda men beroende på corona-situationen kan detta kanske behöva förändras.

Under dessa workshop-veckor kommer deltagarna att genomgå en grundlig text- och strukturworkshop.

Efter slutinlämning av text efter workshop, 20/11 2021, väljer Riksteatern ut de konstnärer som ges en beställning på att skriva ett grovmanus  utifrån det material som producerats under workshop och konceptutveckling.

Skrivperiod för grovmanuset är 6/12 2021-1/3 2022. Efter deadline kommer grovmanusen att presenteras på en reading av professionella skådespelare som sker i anslutning till Riksteaterns årliga teaterfestival Scenkonstdagarna, vanligen i början av maj. Till Scenkonstdagarna kommer representanter från landets alla lokala teaterföreningar för att uppleva och inspireras av samtida och framtida scenkonst.

Allt textarbete samt konceptutveckling leds av erfarna dramaturger och workshops leds av regissörer, skådespelare eller dramatiker med stor erfarenhet av att framgångsrikt utveckla egna sceniska verk. Varje residens kommer att byggas utifrån sina förutsättningar och ha sin egen logik och struktur beroende på vilka behov och önskemål som finns från den som söker.

Stipendium och ersättning
Den konstnär/grupp som antagits till teaterresidensets första del, skriv- och konceptutvecklingsfasen under perioden 27/10 – 12/11 2021 , får ett arvode på 15 000 kr före skatt.

För de medverkande som efter workshoparbete väljs ut till att utveckla grovmanus perioden 6/12 2021-1/3 2022 följer ersättningen Dramatikeravtalets regleringar. Ersättningen är 51 464 kr, kr, F-skatt. Denna summa är inte en lön utan ersättning för rättigheter. Ersättningen berättigar inte heller rätt till a-kassa då den ej är kopplad till anställning.


Utvalda teaterresidens 2019/2020
Se tidigare teaterresidens

 

Sidans omslagsbild: Carlos Romero. Foto: Klara G