Riksteaterns teaterresidens

Teaterresidens är en konstnärlig utvecklingssatsning som Riksteatern driver för att bistå konstnärer att skapa grunden till ett sceniskt verk. Varje år antas 3 konstnärer/grupper. Ansökningsperiod är 20/5-19/6 2019. Beslut om vilka som får teaterresidens delges senaste den 1/7 2019.

Riksteaterns Teaterresidens vänder sig till dig som har en idé på en pjäs eller föreställning som du ännu inte förverkligat. Genre eller form spelar ingen roll men teaterresidens är inte aktuellt för idéer eller verk som redan har inplanerad premiär, repetition eller spelperiod. Urvalet görs av Teaterresidensens konstnärliga råd; Eva- Maria Dahlin, dramaturg, Ninna Tersman, dramaturg, Jani Lohikari, dramaturg och Mikael Wranell, Konstnärligt ansvarig för Teaterresidens.

Konstnärliga rådets bevekelsegrunder:

  • Konstnärlig spets
  • Viktig eller unik berättelse
  • Publiksegmentsutveckling( ex operaälskare, fars-fanatiker eller haiku-aficionados)
  • Scenkonstform, konstnärskap eller genre som har andra parametrar än de traditionella (tex liverollspel, cosplay, performance eller sitespecific teater)

ANSÖK HÄR

Har du frågor, maila teaterresidens@riksteatern.se

TEATERRESIDENS VÅREN 2019Mohamed El-Abed
Skriver på grovmanus, arbetsnamn Mammaminnen. Pjäs, 1-3 skådespelare. En syskonskara förlorar sin far och sin mor i främmande land. De kastas runt och splittras. Vi följer sonens försök att glömma sin mor och finna sina systrar. Mohamed är exekutiv producent och grundare av pod-cast företaget Soundtelling.

Dramaturg: Eva-Maria Dahlin

Mer om Mohamed El-Abed:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mohamed_El_Abed
Sosi Chamoun
Skriver på grovmanus, arbetsnamn En Elefant balanserade. Pjäs, 4 skådespelare. Kammarspel om 4 gamla vänner som ses för första gången på många år för att planera begravningen av en femte vän. Det finns skäl att de inte ses längre. Pjäsen utforskar tacksamhet skuld och nya identiteter med humor och värme. Sosi har en bakgrund som filmregissör, FAD och klippare. Hennes filmer tävlar på flera festivaler just nu.

Dramaturg: Jani Lohikari/Mikael Wranell


Aurelia "Dey" Kisseih
Skriver på grovmanus, arbetsnamn Alpha in the making. Musikbaserad infotainment/humor/monolog. Om svarthet och svart identitet i en västerländsk kontext. Aurelia Dey är dancehallsångerska utbildad på Musikhögskolan med hits som Ingen vet och Sweet love i katalogen.

Mer info om Aurelia "Dey" Kisseih:
http://www.mcv.se/aurelia-dey-alpha-crew

Lyssna på Aurelia på Spotify 

Dramaturg: Eva-Maria DahlinNatalia Murobha
Skriver på grovmanus, arbetsnamn Soviet baby. 1-3 skådespelare. Vi följer en flickas uppväxt i Moskva, Arvika och Baltimore; hemlöshet, kriminalitet och övergrepp liksom kamp, mod och oerhörd styrka. Natalia är också bildkonstnär.

Dramaturg: Ninna Tersman

Mer om Natalia Murobha:
africandigitalart.com
instagram.com/murobhasart


Se tidigare teaterresidens