Tidigare teaterresidens

TEATERRESIDENS VÅREN 2019Mohamed El-Abed
Skriver på grovmanus, arbetsnamn Mammaminnen. Pjäs, 1-3 skådespelare. En syskonskara förlorar sin far och sin mor i främmande land. De kastas runt och splittras. Vi följer sonens försök att glömma sin mor och finna sina systrar. Mohamed är exekutiv producent och grundare av pod-cast företaget Soundtelling.

Dramaturg: Eva-Maria Dahlin

Mer om Mohamed El-Abed:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mohamed_El_Abed
Sosi Chamoun
Skriver på grovmanus, arbetsnamn En Elefant balanserade. Pjäs, 4 skådespelare. Kammarspel om 4 gamla vänner som ses för första gången på många år för att planera begravningen av en femte vän. Det finns skäl att de inte ses längre. Pjäsen utforskar tacksamhet skuld och nya identiteter med humor och värme. Sosi har en bakgrund som filmregissör, FAD och klippare. Hennes filmer tävlar på flera festivaler just nu.

Dramaturg: Jani Lohikari/Mikael Wranell


Aurelia "Dey" Kisseih
Skriver på grovmanus, arbetsnamn Alpha in the making. Musikbaserad infotainment/humor/monolog. Om svarthet och svart identitet i en västerländsk kontext. Aurelia Dey är dancehallsångerska utbildad på Musikhögskolan med hits som Ingen vet och Sweet love i katalogen.

Mer info om Aurelia "Dey" Kisseih:
http://www.mcv.se/aurelia-dey-alpha-crew

Lyssna på Aurelia på Spotify 

Dramaturg: Eva-Maria Dahlin


Natalia Murobha
Skriver på grovmanus, arbetsnamn Soviet baby. 1-3 skådespelare. Vi följer en flickas uppväxt i Moskva, Arvika och Baltimore; hemlöshet, kriminalitet och övergrepp liksom kamp, mod och oerhörd styrka. Natalia är också bildkonstnär.

Dramaturg: Ninna Tersman

Mer om Natalia Murobha:
africandigitalart.com
instagram.com/murobhasart


TEATERRESIDENS 2018Teaterresidens: 
Björn Elgerd

Under sitt teaterresidens på Riksteatern utvecklar och skriver Björn ett manus som handlar om teman som medmänsklighet, sexualitet och kärlek. Han kommer under Scenkonst 18 tillsammans med fyra skådespelare att regissera och iscensätta scener ur sitt eget material.

Björn är skådespelare och dramatiker utbildad vid Teaterhögskolorna i Luleå och Stockholm. Han har arbetat på Kulturhuset Stadsteatern och Uppsala Stadsteater. Senast aktuell som manusförfattare med kortfilmen Vi skulle bli bra föräldrar och föreställningen Transaktion på Folkteatern Gävleborg. Utöver detta spelar han under våren 2018 huvudrollen i den kritikerrosade föreställningen Det finns ingenting att vara rädd för på Upsala Stadsteater.

Teaterresidens: Chantale Hannouch (Foto: ETC Örebro)
Under sitt teaterresidens på Riksteatern utvecklar och skriver Chantale Hannouch ett manus med arbetsnamnet Nedräkning i vilket hon undersöker minnen, hopp och identitet i ett samhälle man inte riktigt förstår. Under Scenkonst 18 kommer Chantale att presentera scener ur materialet som hon regisserat och iscensatt.

Chantale Hannouch är 27 år, född och uppvuxen i Örebro. Hon har en kandidatexamen inom filmregi vid Notre Dame University i Libanon. De senaste åren har hon regiassististerat olika teaterproduktioner på Unga Klara, Riksteatern, Uppsala Stadsteater och Dramaten. Hennes senaste kortfilm Mjölbaggar vann pris för bästa film på filmtävlingen Josef 2017.
Chantal har startat en Facebook-sida för Nedräkning där alla som vill kan följa hennes process: https://www.facebook.com/nedrakning.chantalehannouchTeaterresidens: 
Robin Karlsson

Under sitt residens på Riksteatern skriver och utvecklar Robin ett manus till en monologföreställning som undersöker mellanförskap, adoption och ursprung med starka musikaliska element. Han kommer under Scenkonst 18 att själv gestalta scener ur manuset samt berätta om tematiken och sin arbetsprocess.

Robin Karlsson är 24 år och utbildad musikalartist. Han arbetar som skådespelare, regissör, producent och teaterlärare/coach och har på egen hand producerat, regisserat och marknadsfört ett flertal musikaler. Under våren 2018 har hans uppsättning av The last 5 years premiär i Stockholm.Teaterresidens Tyst Teater: Amina Ouahid

Amina Ouahid kommer att hålla en workshop som undersöker en teckenspråkig regissörs process och praktiska arbete. Amina leder deltagarna från förverkligandet av en idé till att översätta manus till svenskt teckenspråk liksom användningen av svenskt teckenspråk i en färdig föreställning.

Denna sällsynta insyn i en teckenspråkig regissörs visuella och språkliga process öppnar upp för frågor om process, perspektiv, mening, förståelse av idéer och det dagliga livet med svenskt teckenspråk.

För alla nyfikna på inkludering, process och visuellt framträdande.Teaterresidens Tyst Teater: Laith Fathulla

Genom denna workshop kommer vi titta närmare på musikaler och andra musikframträdanden utifrån ett dövperspektiv. Med inspiration från Fame, Eurovision Song Contest och andra sammanhang då teckenspråk används i musiksammanhang kommer denna workshop att experimentera med ljus, ljud, vibrationer och översättning till teckenspråk.

Det här passet blir en rolig möjlighet att se hur svenskt teckenspråk och gestaltning kan förstärka de visuella och sensuella upplevelserna genom video, projektioner och vibrationer. Det kommer bjudas på praktiska exempel och diskussion.


Teaterresidens Tyst teater: Romel Belcher

Romel Belcher, ursprungligen från Haiti, bjuder in till workshop om resan till förståelsen av sin afrikanska historia och identitet liksom till sin döva identitet och historia. Vi kommer bland annat att få ta del av hans erfarenheter och inspiration här i Sverige och hans kärlek till afrikansk dans och hiphop.

Romel kommer att presentera sitt arbete med att utveckla devising-processen och efter hans uppträdande finns det möjlighet att träffa och diskutera processen med honom. Romel Belcher gjorde succé när han teckengestaltade Melodifestivalen för ett par år sedan och han kommer även vara med i Tyst Teaters produktion av HEM våren 2018.

Detta är ett pass för alla som är intresserade av konsten som ett verktyg för politisk handling, som ett utrymme för att utforska identitet och den djupare förståelsen och komplexiteten hos en person med två identiteter.


TEATERRESIDENS 2017Joel Mauricio Almroth – Manus

Han är skådespelare, dansare, dragshowartist och dramatiker. Joel Mauricio Almroth har arbetat sig till stor erfarenhet av det mesta inom scenkonstområdet. Efter teaterhögskolan i Stockholm har han bl a. medverkat i La Cage Aux Folles på Uppsala stadsteater och skrivit flera pjäser. 2016 lästes Som sin egen offentligt på Pridehouse som huserade på Kulturhuset stadsteatern under Stockholm Pride.

Under 2017 års teaterresidens kommer Joel att arbeta med ett grovmanus till sin nya pjäs Den svenske sonen.Dada Bozela – Manus

27-åriga Dada Fungula Bozela är skådespelare och manusförfattare. Hans pjäser och noveller finns bland annat att lyssna på i Sveriges Radio Dramas app. Som skådespelare har han medverkat i filmerna Tommy (2014) och Beck (2016), samt i tv-serien Torpederna säsong 2 (2016). I Riksteaterns teaterresidens ska Dada arbeta med sin första scenpjäs, Döden & Synden. Ett psykologiskt drama om en samling för varandra okända personer som har fastnat i en hiss. Som vanligt för Dada Bozela kommer berättelsen bryta normer och utmana scenspråkets givna ramar.Jackie ”Mapei” Cummings – Manus och musik

Den svensk-amerikanska artisten Jaqueline ”Mapei” Cummings slog igenom 2007 med singeln Video Vixens. Sedan dess har hon släppt ett album, en ep, ytterligare två singlar, skrivit musik åt en mäng andra artister, varit på Riksteaterturné och rest världen över för att skriva och inspireras. Under våren 2017 kommer Mapei ha residens på Riksteatern för att utveckla sin musikaliska monolog Råttkungen, en berättelse om en tjej som vägrar att ge upp, trots psykiskt sjukdom och ett samhälle och en vänskapskrets som vänder henne ryggen. Verket tas fram i samarbete med Stadsteatern Vällingby.Chantale Hannouch – Regi
(Foto: ETC Örebro)
Chantale Hannouch var ung när hon bestämde sig för att jobba med film och teater. Efter film-radio- och tv-studier vid Notre Dame University i Libanon satte hennes karriär fart ordentligt. Under våren teaterresidens kommer Chantale att arbeta som regiassistent till Riksteaterns teaterchef Måns Lagerlöf. Tillsammans ska de arbeta med Kality, Martin Shibbyes dramatisering av de vittnesmål han tog emot av sina medfångar i Kalityfängelset, 2013.Mariama Jobe – Poesi
(Foto: Sveriges Radio)
Mariama Jobe är skribent, projektledare, föredragshållare och poet. Som vinnare av historiens första poesitävling på suedikreol, i augusti 2016, fick hon snabbt ögonen på sig ett litterärt löfte. Termen suedikreol står för det språk som skapas när flera språk möts, en beskrivning som också gäller för Jobes poetiska uttryck.

I teaterresidens hos Riksteatern kommer hon att arbeta med fyra dikter. Målet är att de ska vara klara att framföras innan sommaren 2017.Fanna Ndow Norrby – Regi
(Foto: Klara G)
Fanna arbetade inom Riksteaterns residensverksamhet redan 2016. Då med sitt grovmanus med inspiration av antologin Svart kvinna, som i sin tur byggde på instagramkontot med samma namn, som Fanna startade 2014.

Under 2017 kommer hennes arbete att handla om Selma Lagerlöfs mästerverk och en av våra mest älskade berättelser, Kejsaren av Portugallien. Produktionen är en nydramatisering av Lucas Svensson i regi av Riksteaterns Carl Johan Karlson, med Ndow Norrby som regiassistent.Ramesh Safavi – Manus

Under 2013 fick Ramesh Safavi stor uppmärksamhet för sin novell Janusansiktet, om ett dygn i en prostituerad transsexuell persons liv i Iran. Ramesh är själv född och uppvuxen i Iran, där homosexualitet och transsexualitet fortfarande, 2017, räknas som ett brott.

Som konstnär i Riksteaterns teaterresidens kommer hon att skriva ett grovmanus på temat med mål att så småningom kunna se den framföras på scen.
Helena Sandström och Isabel Cruz – Manus och regi

Under sitt residens på Riksteatern arbetar Helena Sandström och Isabel Cruz Liljegren med manus och regi för sin pjäs om den svenska poeten och författaren Karin Boye och hennes levnadspartner, Margot Hanel. Margot var tysk judinna och levde med Karin i Stockholm 1934 – 1941, de sju sista åren av deras liv.

Sedan 2006 har Helena Sandström varit yrkesverksam på scenkonstområdet som skådespelare, regissör och manusförfattare. Hon har arbetat på flera av landets sceninstitutioner, fria grupper, och inom radio, tv och film. Bland annat som regissör för hyllade produktionen Peptalk och för Girlnet till vilka Isabel Cruz Liljegren skrev manus. Den sistnämnda produktionen blev nominerad till Prix Europa 2016. Som skådespelare har Sandström medverkat i Beyond Vice på Uppsala stadsteater och i Världens lyckligaste kycklingar på Riksteatern.

Isabel Cruz Liljegren debuterade som dramatiker 2013 med musikalen Dö Klubbdöden på Dramalabbet i Stockholm och har sedan dess förutom redan nämnda skrivit manus till bl. a. Bortadröm för Kungliga Operan

Tillsammans är Sandström och Cruz Liljegren konstnärliga ledare för scenkonstgruppen hi! art.

Troja Scenkonst – Research
Residenset Olydiga medborgare – Uppstartsturné: Var går min gräns? utforskar gränsen mellan konst och aktivism med utgångspunkt i olydnad. Vart går gränsen mellan politisk konst och konstnärlig politik? Hur kan den gränsen förskjutas och Vad händer när den överträds?

Troja scenkonst består av regissören Lisa färnström och scenografen Emma Örn. Tidigare har de undersökt bl a klimatfrågor i videoteaterverket Rörelsen och Run for your life, de sociala rörelsernas roll i klassrumsföreställningen Den svenska demokratins historia och modern aktivism i livestreamingprojektet The revolution will be televised. Nu har turen kommit till olydnad.
Med sig under residenset på Riksteatern har de filmaren och skådespelaren Jonathan Silén, scenkonstnären Paolo Zucotti och producenten Emma Löfström.


TEATERRESIDENS VÅREN 2016

Fanna Ndow Norrby 
Fanna Ndow Norrby startade Instagram-kontot Svartkvinna som på bara en dag fick 10 000 följare och är också redaktör för boken Svart Kvinna (Natur & Kultur, 2015) som fått enormt genomslag. Fanna ska under sitt teaterresidens skriva ett grovmanus för en scenversion av boken med dramaturg- och registöd av Farnaz Arbabi och Jens Ohlin.

Carlos Romero Cruz
Som avslutningsprojekt från Stockholms Dramatiska Högskola 2015 skapade Carlos det uppmärksammade verket Zebrafinken. Carlos ska nu fördjupa och utveckla produktionen med dramaturg- och registöd av Carl Johan Karlson. I fokus för utvecklingen finns drag-karaktären Carnita Molida.

Anna Westerling
Anna Westerling är erfaren och internationellt uppmärksammad speldesigner. Under sitt teaterresidens kommer Anna att arbeta med att skapa en interaktiv och deltagande berättelse utifrån Jane Austen. Det färdiga verket att kommer att vara möjligt för alla att spela upp och syftet är att fler ska få ta del av Jane Austen.


Förenade Förorter
Förenade Förorter är en rörelse för kulturell organisering som under sitt teaterresidens arrangerar Förorts-SM i spoken word. Förenade Förorter drivs av Saman Faramarzi, Bipasha Huq och Simon Matiwos.

Utvalda teaterresidens 2019/2020
Till startsidan för teaterresidens


Sidans omslagsbild: Natalia Murhoba. Foto: Privat