Sitaraha - stjärnorna

Gripande och vacker föreställning om tre kvinnoöden från Afghanistan!

Med hjälp av teater, sång och dans berättar skådespelaren Monirah Hashemi om tre afghanska kvinnors levnadsöden från olika tidsepoker, fram till i dag.

Vi får möta Halima, som ska stenas för att ha blivit våldtagen av sin styvson, Gul Belgum som har förlorat sin familj i kriget 1892 och Sara som lever i 1980- talets brutala inbördeskrig. Pjäsen är skriven av Monirah Hashemi som spelar pjäsens alla roller. Med små medel som en färgglad sjal, böcker, papper och en gyllene skål förflyttas vi enkelt mellan tid och rum. Genom dessa tre kvinnoöden berättas ett vackert sammanvävt vittnesmål. Varvat med skratt och glädje får vi ta del av kvinnohistoria i Afghanistan. Vi får också en inblick i den kvinnokamp som förs idag i det afghanska samhället.

– Kvinnorna i Sitaraha skulle kunna leva var som helst i världen. Kvinnor överallt är sammanlänkade. Om någon lider någonstans bör vi känna ett ansvar.

Trailer


Monirah Hashemi föddes i Iran och flyttade till Herat i Afghanistan 2004. Med teatern som verktyg har hon i sitt arbete mött kvinnogrupper runt om i Afghanistan och lyft frågor om kamp och identitet. Hennes pjäser har spelats ibland annat Kabul, New Delhi, Hamburg och Sverige.

Sitaraha - Stjärnorna är utvald för att spela på WPIC, Women Playwright International, i Kapstaden i juli 2015.

Presenteras i samarbete med studieförbunden Bilda och NBV. Med stöd av Karlstad kommun och Region Värmland.

Föreställningen har producerats genom ett samarbete mellan Teater DOS, Simorgh Film och Riksteatern Värmland.

medverkande

  • Monirah Hashemi

konstnärligt team

  • Manus och medverkande: Monirah Hashemi, Regi: Leif Persson, Scenografi: Leif Persson och Per Thorén, Ljusdesign: Per Thorén, Musik: Mattias Perrez och Leif Nahnfeldt, Kostym: Inger Stinnerbom, Rörelse: Susanne Berggren och Monirah Hashemi, Foto: Mustafa Hashimi, Översättning: Banafshe Hejazi och Tina Bergenbrink, Produktion: Teater DOS, Simorgh Film och Riksteatern Värmland.

Producent

Fler bilder

Foto: Mustafa Hashimi

Dela