Om föreningen
Kristianstads Teaterförening är en ideell förening som arbetar med att arrangera gästspel i Kristianstads kommun. Vi verkar för ett aktivt kulturliv i Kristianstad och ser oss själva som en viktig komponent i detta arbete. Basen i verksamheten utgörs av de 80-90 gästspelsföreställningar vi arrangerar i Kristianstad årligen. Kristianstads Teater är vår huvudscen men föreställningar ges också på Kulturhuset Barbacka och på Kulturkvarteret. Dessutom arrangerar vi gästspel i Tollarp, Arkelstorp, Ekestad, Åhus, Mjönäs, Djurröd, Kristianstad Airport, Everöd, Huaröd, Vanneberga/Fjälkinge och på Ivö.
Vi verkar för att ge en bred repertoar som ska tillgodose alla smakriktningar. Det är viktigt för oss att även den smalare scenkonsten ryms i vårt repertoarval. Lika viktigt är det att vi kan presentera de stora publik-succéerna. Det är mycket värdefullt för oss att vi i vår verksamhet inte behöver se ekonomisk vinst i våra arrangemang utan ges möjligheten att verka för det vi tror på och det som eldsjälarna i föreningen brinner för. Vi vill inspirera, beröra och dela med oss av upplevelser till publiken. Utöver vår roll som lokal arrangör är vi en viktig kontaktlänk mellan Kristianstad och de stora kulturinstitutionerna i Sverige.
För att försäkra oss om att få behålla vår stora repertoar och bredd, har vi flera samarbetsavtal som garanterar Kristianstadsborna att turnéerna stannar till här. Utöver Riksteatern är exempel på samarbetspartners Malmö Opera, Skånes Dansteater, Helsingborgs Stadsteater, Regionteatern Blekinge-Kronoberg m.fl. Vi för ständigt diskussioner med institutioner, producenter och fria teatergrupper runt om i Sverige och Danmark.
Styrelse
Ordförande:
Vice ordförande:
Kassör:
Sekreterare:
Maria Nilsson
Vice sekreterare:
Ledamöter:
Suppleanter:
Helena Magnusson
Bild kommer snart på: Marie Nilsson, Gunilla Schönbeck, Johan Wagermark, Pia Rubin och Lotta Fundin
Kommunrepresentant:
Kommunsuppleant:
Kalle Olofsson (bild kommer inom kort)
Kontoret
Kristianstads Teaterförening har vårt kontor på Kulturhuset Barbacka i centrala Kristianstad. Vi har 3 anställda som arbetar på plats.
Ideella medarbetare
Det finns ett antal personer i Kristianstads Teaterförening som bidrar med ovärderliga insatser i form av tid och ett enormt engagemang.
Bild kommer snart på Lena Haggö, Bibbi Johansson,
Revisorer och Valberedning
Ordinarie revisorer:
Carina Espmarker och Elena Nilsson
Kommunens revisor:
Lars Thuvesson
Revisorssuppleanter:
Kristian Persson och Martin Sjörén
Valberedning:
Katarina Olsson(sammankallande)
Annika Söder
1 Vakant
Samarbeten
Tack för att ni gör vår verksamhet möjlig!
Stadgar
Stadgar för:
Kristianstads Teaterförening - en del av Riksteatern
Organisationsnummer: 838201-3871
Antagna på Riksteaterns kongress den 26 maj 2019 samt vid föreningens årsmöte den 22 mars 2020.
Inledande bestämmelser
1 § Riksteaterförening ska ha begreppet “Riksteater” i sitt namn och ska använda den gemensamma logotypen.
2 § Riksteraterföreningens organ är:
1..Årsmöte
2. Styrelse
3. Valberedning
4. Revisorer
Ändamål
3 § Riksteatern är en folkrörelse som arrangerar, främjar och producerar turnerande scenkonst - för alla, överallt.
Riksteaterns verksamhet utgår från medlemmarnas engagemang, delaktighet och medskapande och är öppen för nya konstnärliga uttrycksformer, nya verksamheter och nya samarbetspartners.
Riksteatern ska ge alla möjlighet att uppleva varierad och kvalitativ scenkonst, oavsett var man bor i landet, oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, social eller etnisk tillhörighet, religion eller trosuppfattning, funktionsförutsättning, sexuell läggning eller ålder.
Riksteatern ska bidra till att alla ska kunna delta, ha inflytande och känna delaktighet i konsten och samhället och ska på så sätt vara en föregångare i att utöva, utveckla och skapa morgondagens demokrati.
Demokrati
4 § Riksteaterns demokrati utgår från riksteaterföreningarnas medlemmar. Riksteaterförening ska ha ett demokratiskt arbetssätt och vara öppen för enskilda medlemmar och organisationer.
Riksteaterföreningen ska ge varje medlem en möjlighet till inflytande, detta kommer ytterst till uttryck via årsmötet, föreningens högsta beslutande organ, där varje medlem har en röst.
Riksteaterföreningarnas engagemang för helheten och den gemensamma identiteten utövas via Riksteaterns kongress och de beslut som fattas där. Kongressens beslut är bindande för hela Riksteatern.
Medlemskap och avgifter
5 § Rätt till medlemskap äger enskilda personer och organisationer.
6 § Medlemsavgift för enskilda medlemmar fastställs av Riksteaterns kongress. Organisationer erlägger en årsavgift, vars storlek fastställs av ordinarie årsmöte. Riksteaterförening betalar för varje medlem en årlig avgift till kongressfonden och en årlig avgift till det gemensamma medlemsregistret. Storleken på avgifterna bestäms av kongressen.Riksteaterföreningens medlemmar ska aviseras via det gemensamma medlemsregistret.
7 § Medlem, som uppträder så att den skadar gemensamma intressen, kan uteslutas av styrelsen. Den som uteslutits äger rätt att hänskjuta frågan till årsmötet.
8 § Riksteaterförening är skyldig att insända begärda uppgifter om verksamheten till Riksteatern nationellt och regionalt.
Årsmötet
9 § Årsmötet är riksteaterföreningens högsta beslutande organ.
10 § Årsmötet består av de enskilda medlemmarna och ett röstberättigat ombud för varje medlemsorganisation, samt styrelsens ledamöter. Varje medlem/ombud har en röst. Styrelsens ledamöter har samma befogenheter som de röstberättigade medlemmarna och ombuden, utom i fråga om ansvarsfrihet där de endast har yttrande-och förslagsrätt. Vid lika röstetal gäller den mening som företräds av tjänstgörande årsmötesordförande, om denna är röstberättigad. I annat fall avgör lotten. Omröstning sker öppet. Vid val är omröstningen sluten om så begärs. Vid val ska i händelse av lika röstetal lotten avgöra.
11 § Vid ordinarie årsmöte ska följande ärenden avhandlas:
a) årsmötets behöriga utlysande
b) fastställande av röstlängd
c) val av mötesfunktionärer
d) styrelsens verksamhetsberättelse
e)revisionsberättelse
f) fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
g) fastställande av årsavgift för organisationer
h) verksamhetsplan
i) val av ordförande (vartannat år)
j) val av kassör (vartannat år)
k) val av övriga styrelseledamöter och ev. ersättare
l) val av två revisorer med två ersättare
m) val av valberedning
n) ev. propositioner från styrelsen och motioner från medlemmarna
12 § Ordinarie årsmöte hålls på tid och plats som fastställs av styrelsen, dock senast före mars månads utgång. Kallelse ska av styrelsen utsändas senast en månad före årsmötet. Dagordning och övriga handlingar ska hållas tillgängliga senast en vecka före årsmötet.
13 § Extra årsmöte ska hållas om styrelsen finner det påkallat eller om minst 1/5 av medlemmarna begär det.
Extra årsmöte ska hållas senast två månader efter det att styrelsen erhållit begäran om det. Kallelse ska utgå senast två veckor före extra årsmöte.
Dagordning och övriga handlingar ska hållas tillgängliga senast en vecka före extra årsmöte. Extra årsmöte får tidigast hållas en månad efter ordinarie årsmöte.
14 § Motion till årsmötet kan väckas av medlem. Motion ska vara styrelsen tillhanda senast två veckor före årsmötet.
Styrelsen
15 § Styrelsen leder riksteaterföreningens verksamhet.
Styrelsen utser firmatecknare.
16 § Årsmötet väljer bland riksteaterföreningens medlemmar ordförande, kassör och minst tre styrelseledamöter jämte ersättare till ett antal årsmötet fastställer. Ersättare väljs på ett år.
Styrelseledamot får inte inneha anställning längre än sex månader inom Riksteatern med undantag för anställning i annan riksteaterförening.
Mandatperioden är två är för ordföranden och övriga styrelseledamöter.
Ledamöterna väljs växelvis med halva antalet varje år, varvid ordförande och kassören väljs vid olika tillfällen.
Styrelsen utser inom sig vice ordförande.
Vid lika röstetal har ordförande avgörande röst.
Styrelsen är beslutsför när ordföranden eller vice ordförande och minst hälften av styrelsens ledamöter är närvarande.
Valberedning
17 § För styrelse-och övriga val som nästkommande årsmöte har att förrätta ska ordinarie årsmöte utse en valberedning bestående av minst tre ledamöter. En av valberedningens ledamöter ska av årsmötet utses till ordförande.
Räkenskaper och revisorer
18 § För granskning av räkenskaper och förvaltning utser årsmötet två revisorer med två ersättare för tiden intill nästkommande årsmöte.
Kommun, som lämnar anslag till riksteaterföreningens verksamhet får, om den så önskar, utse en revisor med ersättare.
Räkenskaperna avslutas per den 31 december och ska, tillsammans med styrelsens protokoll, överlämnas till revisorerna senast den 1 mars.
Ändring av stadgarna
19 § Ändring av 1 § till 10 § och 19 § till 20 § dessa stadgar kan endast göras av Riksteaterns kongress.
Förändring av övriga paragrafer fordras beslut av årsmötet. Beslut om ändring av stadgarna är giltigt om det biträtts av minst 2/3 av de röstande.
Om Riksteaterns kongress fattar beslut om nya normalstadgar för riksteaterförening så ska stadgeändringarna antas vid nästkommande årsmöte.
Upplösning
20 § Om riksteaterförening istället vill anslutas som annan ansluten organisation alternativt upplösas och/eller utträda ur Riksteatern fordras beslut av två årsmöten, varav det ena ska vara ordinarie årsmöte. Riksteaterförening som vill anslutas som annan ansluten organisation alternativt upplösas och/eller utträda ur Riksteatern ska skriftligen anmäla detta till Riksteaterns styrelse.
Om riksteaterföreningen upplöses vid utträdet så övertas föreningens eventuella tillgångar av Riksteaterns regionala förening och dess medlemmar överförs till en närliggande riksteaterförening.