Facebook pixel Facebook pixel
Till innehåll
Ur Firma masker och magi 2022.

Space & Place - Dalarna

Space & Place - Dalarna

Space and Place är ett treårigt dansresidensprojekt; ett samarbete mellan Riksteatern Dalarna, Dalateatern och Riksteatern med stöd av Region Dalarna. Projektets unika utgångspunkt är ett arrangörsutvecklade perspektiv, där arrangören och deras idéer och tilltänkta platser för dansresidens skapar nya möten mellan dans och kommunens invånare. Arrangörerna som deltar i projektet är Kulturföreningen Welest – en del av Riksteatern i Älvdalen, Ludvika teaterförening – en del av Riksteatern och Riksteatern Falun.

2022 startade residensprojektet med dansresidens i Maskinhuset i Grängesberg. Den norskvietnamesiske koreografen Tony Tran arbetade tillsammans med fyra dansare och en kompositör i maj och augusti. Under augusti hölls ett flertal publikaaktiviteter som avslutades med en residensvisning av arbetet med "Fight club".

2023 var fokus på arrangören Kulturföreningen Welest i Älvdalen, där vi under våren hade två lokalt anställda “konstnärliga arrangörer" från arrangörsföreningen. Residenset kom att äga rum på en gömd/glömd plats i kommunen. Vårens residens med danskonstnärerna Daniella Eriksson och Camille Prieux avslutades med "Långöfesten" på Långö Liebruk, en övergiven plats som tidigare befolkades av 300 personer. Under 2023 kom även Daniella Eriksson tillbaka på hösten i residens med Tom Brant.

2024 En offentlig utlysning för Space & Place Falun - ett koreografiskt laboratorium gjordes under första halvan av året. Anna Källblad och Helena Byström valdes bland ett stort antal sökande och kommer genomföra sitt residens i början av hösten 2024. I Älvdalen skapades ett residens för de två koreograferna Niki Tsappos och Philip Berlin som tillsammans med Nils Therèn och Jim De Block var i residens juni 2024. Residenset avslutades med "Parkeringsfesten" - en danshändelse på en parkeringsplats vid Älvdalens simhall där en bortglömd skulptur är placerad. Det var en fortsättning på Welest undersökande av "gömda och glömda" platser i kommunen och hos kommun invånarna.

A third possibility 16-18 jan 2025

Falun speglad genom dans och poesi – konsthändelse på Stora torget 17-18 januari

Konstnärsduon Byström Källblad presenterar resultatet av sitt platsspecifika arbete från höstens dansresidens Space & Place Falun. Den 17-18 januari framför dansaren Ida Hellsten från Djurmo ett solo på Stora torget. Samtidigt projiceras fragment av samtal på Falu rådhus. Med verket vill konstnärerna väcka frågor om platsens historia och betydelse för dagens Falubor.

– Projektionen blir en slags prolog och ett eko till dansen, förklarar koreografen Anna Källblad, som tillsammans med konstnären Helena Byström har utforskat Falun genom stadsvandringar och möten med gamla och nyare falubor på gator, torg, språkkafé och svenskkurs.

Ett residens med öppen utlysning
Det aktuella residenset arrangeras av Riksteatern Falun inom ramarna för residensprogrammet Space & Place och är ett samarbete med Riksteatern, Riksteatern Dalarna, Dalateatern och Scenkonst Dalarna - Region Dalarna. Konstnärerna valdes genom en öppen utlysning tidigare i år, något som duon gladdes över då de gillar att arbeta platsspecifikt.

Inspirerade av Selma Lagerlöf
Redan tidigt i processen fäste de blicken på Selma Lagerlöf-statyn vid ån, samma å som i äldre tider ansågs vara gränsen mellan stadens "ljuvliga och gruvliga" delar.

– Vårt verk handlar inte om Selma Lagerlöf i sig, men vi inspireras av att ett stort kvinnligt författarskap har verkat här. Hennes berättelser om relationer mellan människor i olika samhällsklasser väcker frågor om dagens gränser mellan det ljuvliga och gruvliga, förklarar Anna Källblad.

Titeln på verket, A third possibility, är hämtad från Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige: "Det finns alltid en tredje utväg, bara man är i stånd att hitta den."

Vad vill ni ge Faluborna genom verket?
– Konsten kan erbjuda andra rum i tillvaron, där vi kan tänka och känna saker som det inte alltid finns plats för i vardagen. Vi vill också dela vår tolkning av Falun och lyfta fram det vi tycker förtjänar extra uppmärksamhet, säger Anna Källblad.

FAKTA
Tid och plats:
Dansföreställning på Stora torget i Falun:
Fredag 17 januari 12.30 & 16.00
Lördag 18 januari 12.00 & 14.00

Textprojektionen på Falu rådhus pågår hela helgen.

Om Byström Källblad:
Helena Byström – bildkonstnär från Örnsköldsvik, utbildad vid Konstfack – och Anna Källblad – koreograf från Lund, utbildad i Los Angeles – har samarbetat i över tio års tid. De skapar levande verk för scener, gallerier och offentliga platser. Under 2025 är de också aktuella med fler visningar av sina offentliga gruppverk City Horses och Calling we are here.

Älvdalen 2024



I residens Älvdalen 2024: Niki Tsappos och Philip Berlin tillsammans med Nils Therèn och Jim De Block.

Årets publika dansevenemang i Älvdalen blev PARKERINGSFESTEN 15 juni 2024. Efter förra årets succé Långöfesten är Space and Place tillbaka i ny form och på ny plats. Vi vill fira dans-konsten med er vid det glömda och gömda konstverket vid ishallen. (Älvdalens ishall)
 
Residenstagarna och koreograferna Niki Tsappos och Philip Berlin kommer tillsammans med sina medkonstnärer Nils Therèn och Jim De Block dela med sig av sitt koreografiska arbete.

Det bjöds på bjud-fika, parkerings-dansgolv, open stage och godisregn.

OPEN STAGE
Förbered ditt bästa dance move? En låt eller kanske spoken word? Du har 5 min till ditt förfogande. Anmäl dig till dans@welest.se senast den 13/6

GÖMDA OCH GLÖMDA PLATSER
Vilken är din gömda och glömda plats i Älvdalen? En skogsdunge, en övergiven korvkiosk, ett minne? Dela med dig en bild och kort text till dans@welest.se
 
Illustration: Ella Jax
 
Parkeringsfesten är en del i projektet Space & Place - ett samarbete mellan Kulturföreningen Welest, Riksteatern Dalarna, Dalateatern, Riksteatern, Scenkonst Dalarna med stöd av Region Dalarna.

OPEN CALL - SPACE & PLACE FALUN 2024 FALUN

SPACE & PLACE
FALUN - KOREOGRAFISKT LABORATORIUM
26 AUG-8 SEP 2024

Vi söker koreografer som vill fördjupa sitt konstnärliga uttryck i samarbete med lokala arrangörer, i samklang med staden Falun. Under två veckor kommer vi tillsammans att utforska dynamiken mellan konsten, platsen och dess invånare.

I den historiska gruvstaden – som sedan 2021 finns med på UNESCO:s världsarvslista – sågs den slingrande ån som en gräns mellan ”den ljuvliga” och ”den gruvliga” sidan.  

I det här residenset vill vi i samarbete med koreografer utforska dagens Falun. Var finns kontrasterna här och nu och vilka koreografier och dialoger kan de ge impulser till?

Här får du som koreograf möjlighet att arbeta i en process där vi välkomnar återkommande kontakt med arrangörer och publik. Vi vill tillsammans åstadkomma ett residens som präglas av gemensamt utforskande av praktiker där konsten, arrangörskapet och publiken hela tiden samverkar.

Space & place Falun är ett samarbete mellan Riksteatern Dalarna, Dalateatern, Riksteatern, Riksteatern Falun, Scenkonst Dalarna med stöd av Region Dalarna.

Vem kan söka
Koreografer som arbetar utforskande i förhållande till platser och människor. Det är möjligt att söka tillsammans med en eller flera konstnärliga partners.

Residensperiod
Residenset pågår under två veckor hösten 2024, från 26 augusti till 8 september. Uppstart sker 28-30 juni i Falun (eller en annan tidsperiod utifrån överenskommelse med utvalda koreografer). 

Residenset erbjuder
Arvode, boende, resor och arbetslokaler. Boende och Arbetslokal på Polhems Bed and Breakfast med första parkett till Stora stöten, en del av Världsarvet Falun. Produktionsmedel fastställs i samråd med projektgruppen och regleras utifrån konstnärlig idé och omfattning. Till residenset finns en knuten projektledare som bistår med att organisera och samordna publika aktiviteter eller händelser av annat slag.

Ansökan
Ansökan ska vara Riksteatern tillhanda senast den 22 april 2024. Besked kommer att lämnas till sökande i början av maj. Beslut fattas av en urvalsgrupp bestående av representanter i samarbetsprojektet. Vi kan komma att kontakta sökanden med frågor under urvalsprocessen.

Ansök här https://riksteatern.varbi.com/en/what:registration/jobID:3884/

Utlysning PDF - Svenska
Open Call PDF - English

Foto: Per Eriksson

Älvdalen 2023

Daniella Eriksson och Camille PrieuxHär är koreograferna som ska utforska Älvdalens gömda och glömda platser
Camille Prieux och Daniella Eriksson. Så heter de två danskonstnärer som nu har utsetts till residenskonstnärer i samarbetsprojektet Space & Place Älvdalen, ett av Riksteaterns regionala dansresidens. Tillsammans med de lokala arrangörerna och publiken kommer de att utforska Älvdalen på helt nya sätt.

– I vår vidsträckta kommun finns det gott om vackra naturområden och levande ställen, men också platser som har fallit i glömska. Vi är nyfikna på hur vi med hjälp av dansen kan få syn på Älvdalens gömda och glömda skatter, även de som vi själva går och bär inom oss. Vi tror att konsten kan ha stor betydelse för vår självbild, säger Elin Gabrielsson som tillsammans med Ida Andersson projektleder dansresidenset.

De är båda medlemmar i den lokala Riksteaterföreningen Welest, som anordnar Space & Place i samarbete med Riksteatern nationellt, Riksteatern i Dalarna och Dalateatern, med stöd av Region Dalarna. Syftet är att skapa nya spelplatser för dans, där invånare, arrangörer och konstnärer kan lära sig av varandra.

Camille Prieux är en danskonstnär från Frankrike som sedan 2016 arbetar som dansare hos Cullberg. Som koreograf är han intresserad av ljudlandskap och hur vi kan bli bättre på att lyssna, såväl inåt som utåt. Utifrån detta har han utvecklat en egen danspraktik som han kallar ”swaying” (svajande).

– Jag är mycket tacksam över att kunna använda dansen som ett sätt att bekanta mig med en del av Sverige som jag än så länge vet väldigt lite om. Jag ser fram emot att möta människorna, området, Älvdalens ljud och röster. Och jag hoppas vi kan skapa ett koreografiskt verk som belyser och hedrar platsens kollektiva historia.

Koreografen och dansaren Daniella Eriksson kommer ursprungligen från Dalarna och har sedan hon flyttat till Berlin återkommande återvänt till sina hemtrakter för att utforska dansens möjligheter i nära samarbete publiken. Det arbetet ser hon fram emot att fortsätta med i Space & Place Älvdalen.

– Tillsammans med Camille Prieux och arrangörerna i Älvdalen hoppas jag skapa någon form av drömlik upplevelse som tar publikens kropp och själ till dans. Sedan hoppas jag även att projektet kommer generera en nyfikenhet att upptänka danskonsten mera, säger hon.

Fakta om Space & Place Älvdalen

  • Ett dansresidens där professionella konstnärer, arrangörer och nyfikna invånare ger sig ut på ett konstnärligt äventyr med okänd destination.
  • Residenset sker under fyra veckor i maj och juni 2023.
  • Camille Prieux och Daniella Eriksson valdes ut bland flera sökande efter en öppen utlysning.

Långöfesten

Den gömda dansens dag!

LÅNGÖFESTEN
Långö Liebruk
Lördag 17 juni 16.00
Camille Prieux
Daniella Eriksson
 
Ett dansgolv mitt i naturen med bjud-fika, danskavalkad av sällan skådat slag, godisregn, SWAY, festlig stämning, ljudvandring, DJ småstad och mycket mer.
 
Den glömda byn väntar på att bli återuppväckt - kom!
 
Långöfesten är en del av Space & Place Älvdalen - ett samarbetsprojekt mellan Kulturföreningen Welest i Älvdalen, Riksteatern, Riksteatern Dalarna och Dalateatern med stöd av Region Dalarna. Konstnärliga arrangörer: Elin Gabrielsson och Ida Andersson.