Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content

Ny verksamhetsledare för Riksteatern Skåne!

Vi kan nu meddela att rekryteringen av ny verksamhetsledare till Riksteatern Skåne är klar. Vi är mycket glada att välkomna Robert Karlsson som tillträder tjänsten i februari 2023.  

Robert kommer närmast från en tjänst som kommunikatör på Region Skånes kulturförvaltning och har innan det arbetat både inom det fria kulturlivet och offentlig sektor. Robert är i grunden ekonom och har en lång och bred meritlista som kommer att komma Riksteatern Skåne till gagn.  

Robert Karlsson
Robert Karlsson, ny verksamhetsledare Riksteatern Skåne.

- Med Robert som verksamhetsledare får vi till oss en otrolig kompetens och erfarenhet. Han är en rutinerad kulturstrateg med ett brett regionalt perspektiv och med kapacitet att arbeta utvecklingsmässigt, långsiktigt och hållbart,  säger Lina Ehn Öberg, ordförande Riksteatern Skåne.

 - Jag ser fram emot att komma till en organisation som har en central roll i den skånska kulturella infrastrukturen när det gäller att skapa förutsättningar för fler invånare att ta del av ett brett scenkonstutbud och därigenom få uppleva den magi som kan uppstå i ett levande möte mellan konsten och publiken. Jag har på olika sätt följt Riksteatern Skånes arbete genom åren och är imponerad av den utveckling och den kraft som finns i organisationen. Allt från alla de fantastiska ideella krafter som finns i de lokala riksteaterföreningarna till de enormt kunniga och engagerade medarbetarna på kontoret som jag snart får förmånen att arbeta tätt tillsammans med. Jag gillar bredden i uppdraget vad gäller såväl olika scenkonstformer som det riktade arbetet med olika målgrupper. Jag hoppas att jag kan bidra till en fortsatt utveckling av Riksteatern Skåne och att vi tillsammans kan skapa ännu bättre förutsättningar för att fler skåningar ska kunna ta del av fler scenkonstupplevelser i alla skeden av livet.

Med detta önskar vi på Riksteatern Skåne Robert hjärtligt välkommen till vår fantastiska organisation.

Vi vill gärna lära känna dig lite mer Robert, så här kommer fem snabba frågor som alla som börjar hos oss får svara på: 

Hur bor du?
Jag bor i ett litet hus från 30-talet med prunkande trädgård på Eriksfält i Malmö tillsammans med min fru Lidia och vår lilla katt Saga.

Vad lyssnar/ser/läser du just nu?
Jag lyssnar mycket på poddar, främst om politik, samhällsfrågor och fotboll. Nu när fotbollssäsongen är över ser jag främst på olika streamade tv-serier. Är just nu inne på tredje säsongen av den brittiska dramakomedin Mum. Läser Sydsvenskan varje morgon och tar del litteratur genom att lyssna på ljudböcker där jag ofta låter min ljudboksapps logaritmer tipsa mig om vad jag ska lyssna på härnäst. Näst på tur står nu en psykologisk thriller som heter Systern och är skriven av Louise Jensen. Vårt hus är annars fullt av böcker, bland annat en nästan komplett samling av P G Woodehouse alla böcker utgivna på svenska. En annan absolut favoritförfattare är Jonathan Tropper

Viktigt att veta om mig:
Jag har en bred och brokig bakgrund där jag de senaste dryga 20 åren arbetat i olika funktioner i kulturlivet. Har hunnit med att arbeta såväl inom det fria kulturlivet som på kulturinstitution, med olika festivaler samt inom offentlig förvaltning. Framför allt har det handlat om kommunikation, projektledning eller liknande roller. Dans och cirkus är kanske de konstformer som ligger mig närmast om hjärtat även om jag även är en frekvent besökare på såväl teater som på olika musikarrangemang. Innan pandemin brukade jag se cirka 100 föreställningar per år. I grunden har jag en ekonomutbildning och jag har hunnit med att arbeta som bland annat säljare på reklamfirma, marknadsförare på ett mjukvaruföretag och projektledare i IT-branschen. Närmast kommer jag från Region Skånes kulturförvaltning där jag de senaste åren arbetat som kommunikatör.

Annat som kan vara bra att känna till om mig är att jag har gjort en exklusiv intervju i enrum under 10 minuter med Sveriges kung Karl XVI Gustaf, växt upp i Varnhem i Västergötland, varit målvakt i Lunds äldsta korplag i fotboll samt att jag har en tendens att använda många ord när jag uttrycker mig såväl muntligt som i skrift.

Vilken fiktiv karaktär skulle du vilja vara om du fick välja?
Den första karaktären jag kommer att tänka på är målvakten i Melchester Rovers i den gamla serien Buster. Men efter att snuddat vid katten Gustaf, Bertie Wooster och Chandler från Vänner fastnar jag vid kommissarie Humphrey Goodman i tv-serien ”Mord i paradiset”. Han tvingas visserligen relativt ofta uppleva flera hemska mord, men mellan varven verkar det som han har förutsättningar att leva ett helt fantastiskt liv på paradisön Saint Marie.

Bästa scenkonstupplevelse genom tiderna?
Hur kan det vara möjligt att välja mellan upplevelsen att själv stå på scenen i en studentteateruppsättning i källaren på Akademiska Föreningen i Lund, att få stå framför över tusen personer och sjunga afrikansk a cappella, att sitta i publiken och uppleva magin som uppstår när skådespelarna blir ett med sina roller eller möta den ultimata scennärvaron hos en dansare med full kontroll över sin kropp och sitt uttryck? Eller upplevelsen av att följa en produktion jag själv har varit med och producerat från de första trevande repetitionerna i en studio eller replokal fram till första genomdragen på scen när allt börjar falla på plats med ljus, kostym och scenografi innan den slutligen är redo att möta sin publik för första gången? Men om jag ska välja ut min mest minnesvärda scenkonstupplevelse genom tiderna får det bli två stycken. Dels mitt första möte med dansen då jag såg Lena Josefssons föreställning Ett paradis trängt med Skånes Dansteater på Malmö Operas stora scen för cirka 25 år sedan, dels en färsk upplevelse från i somras då jag såg Cirque Éloize alldeles magiska föreställning som en del av programmet 3 GIANTS in the city under cirkusfestivalen Montreal Completment Cirque i Monreal.