Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content

Artikel: Bonden Anders om Rural Movements

Under tre år har dansresidensprogrammet Rural Movements gett plats för oväntade möten och konstnärliga idéer på den värmländska landsbygden. Vi bad mjölkbonden Anders Ramström i Östra Ämtervik dela med sig av sina reflektioner kring projektet – och den ko-improvisation som han deltog i under residensprogrammets avslutningshelg.

Text: Hanna Kangassalo
Foto: Malin Arnesson

Anna Asplind på Gunnerudsgården.

Rural Movements, som officiellt avslutades med Dans- och skördefesten i september 2023, har varit ett samarbete mellan Riksteatern, Region Värmland, Riksteatern Värmland, Kultur på landsbygd och Alma Löv Museum of Unexp. Art.

Koreografen Anna Asplind har fungerat som residensprogrammets konstnärliga projektledare. Enligt mjölkbonden Anders Ramström har hon åtnjutit stor respekt i bygden genom sitt inbjudande sätt och sitt starka driv:

– Sådana här saker kan tas emot olika, men genom att hon har pratat med folk och bett dem om hjälp, så har hon byggt upp ett förtroende, säger han.

Anders har också själv varit en nyckelperson i projektet. Redan innan Rural Movements drog i gång 2020, började han tillsammans med Stella Broos, konstnärlig ledare på den eklektiska konsthallen Alma Löv Museum of Unexp. Art – att välkomna konstnärer till den anrika Gunnerudsgården, som står i direkt anslutning till hans mjölkgård.

– Redan från början talade vi om oväntade möten och sådana har det verkligen blivit genom det här projektet. Det har strömmat igenom massor av människor med olika bakgrunder och det är inte sådana som bara säger hej, utan vi har pratat och diskuterat, berättar Anders.

Samtalen har handlat om den brokiga historia som utspelat sig i det vackra landskapet, om mjölk- och foderproduktionen på gården med sina 500 djur (varav 250 är aktiva mjölkkor), om hållbarheten i olika verksamheter och om hur det konstnärliga arbetet kan gå till.

– Vid första anblicken kan man känna ”oj vad konstigt”, men i dialogen så kan man se det annorlunda. Det har varit väldigt ömsesidigt och berikande, tycker Anders.

Konstnärerna Tone Bjordam, Peter Mills, Ola Stinnerbom, Sara Ajnnak, Louise Fontain och Marie Persson Njajta från samiska kulturcentret Aejlies i Tärnaby.

Mycket har hunnits med under de tre åren, trots pandemin. Under Anna Asplinds överseende har den gamla dansbanan i Sjösala – som ägs av Bygdeutveckling i Emtervik – rustats upp och på nytt blivit en samlingsplats för byn och dess långväga residensgäster.

En lång rad konsthändelser har iscensatts här, med visionen att publiken både ska få se dans och själva sättas i rörelse.

Samarbetet med bygdeutvecklingsförenigen kulminerade i september när Dans- och skördefesten för andra gången firades med traditionell marknad, föreställningar, öppna workshops och en levande eldskulptur i skymningen.

Elever från Kulturskolan i Sunne dansar framför eldskulpturen under Dans- och skördefesten i Östra Ämtervik 16 september 2023.

I anslutning till den publika festen, hade arrangörerna bjudit in ett trettiotal gäster från olika delar av Sverige och Sápmi – utövande konstnärer och nyckelpersoner i kulturbranschen – för en rörlig tankesmedja kring danskonstens förutsättningar i stad och land.

En av många konstnärliga aktiviteter som gruppen genomförde, var en gemensam ko-improvisation i ett öppet spannmålsförråd på Anders Ramströms gård. Den leddes av dansaren och koreografen Linn Eriksson, som under sin residensvistelse intresserat sig för kornas flockbeteenden.

Hon gav deltagarna instruktioner om att kanalisera kornas energi, utan att imitera dem – för kor tänker trots allt inte på att de är kor.

Ko-improvisation under ledning av Linn Eriksson.

Anders, med sitt headset, avbröt eftermiddagens arbete för att intresserat betrakta kulturadministratörernas och konstnärernas rörelser, innan han själv gick in i flocken.

– Det jag tänkte på när vi gick runt där och stannade upp i olika ställningar, var de andras ansiktsuttryck. Jag funderade på vad som pågick i deras hjärnor. Vissa såg ut att vilja provocera lite genom att komma väldigt nära mig och andra såg ut att njuta av att vara i nuet, säger han och fortsätter: – I den andra delen, där vi alla skulle vara nyfikna på samma sak, var det väldigt kul att se hur olika individer förde sig. Någon stoppade direkt händerna i spannmålet, medan andra var mer försiktiga och höll sig i bakgrunden. Precis så beter sig korna!

Anna Skoglund från Riksteatern Värmland kanaliserar sin ko-energi.

Anders Ramström upplever att någonting har förändrats i Östra Ämtervik genom Rural Movements. Även om långt ifrån alla bönder är lika engagerade i konstlivet som han, tror han att projektet har påverkat många i bygden.

– Alla går inte och ”stoppar händerna i spannmålet”, men många flockas där bakom och ser intresserat på. Jag tycker vi ska vara stolta över att så många har bidragit på olika sätt och varit öppna för det som sker. Vi behöver alla komma ut ur våra Facebookgrupper och träffa andra slags människor. Det är så här vi bryter polariseringen och håller bygden levande.

Långväga och lokala gäster under Rural Movements avslutningshelg i september 2023.

Några av residensprojekten som genomförts i Rural Movements:

2023: Dans- och skördefesten med många inbjudna konstnärer och arrangörer från övriga Sverige och Sápmi
2023: Sway med koreografen Camille Prieux
2023: Värmländska tid och rum med Ana Strandberg och Sanna Norbäck
2022: Koreografiska arkitekturer/arkitektoniska koreografier med en grupp av fyra arkitekter och lika många koreografer i ett interdisciplinärt möte
2022: Andra energier med Ana Catalina Gubrandu från Rumänien
2022: Here is something again, en konstnärlig blind-date mellan med Rebekka Nilsson och Marcus Doverud
2021: Naturens rörelser/Rörelsens natur, publikt program med Anna Asplind och Marit Kapla
2021: Dansbanan – konstinstallation på Alma Löv
2021: Absent Dances med Dinis Machado
2021: Re (dance) pish-po med Isabel Gunn, Linn Eriksson, Monirah Hashemi och Tove Klang
2021: Dans- och skördefesten som arrangerades med Bygdeutveckling i Emtervik

Läs mer om Rural Movements på projketets egen sajt:
https://www.ruralmovements.se

Läs mer om Riksteaterns regionala dansresidens:
https://www.riksteatern.se/dans/regionala-dansresidens/