Till innehåll
Regionala dansresidens

Dansen flyttar centrum

Riksteatern är inte bara hela Sveriges scen – vi är också hela Sveriges dansverkstad. I de regionala dansresidens som vi driver på olika håll i landet kan professionella utövare utveckla sina konstnärliga idéer i nära samarbete med lokala arrangörer, deltagare och publik.

När vi lägger grunden för våra samproducerarade residens utgår vi från platsens specifika klang.

Med det menar vi att omgivningen och alla som deltar i projektet, är med och sätter tonen och riktningen för det gemensamma arbetet. Vanligtvis pågår samarbetet i minst tre år och består av en lång rad konstnärliga möten och händelser. Residensen blir en slags danskonstnärlig verkstad där koreografer, arrangörer och andra aktörer prövar sig fram utifrån en gemensam plan eller tematik.

De regionala residensen söks till genom öppna utlysningar/open call vilka utannonseras löpande. I residensen ingår arbetslokaler, boende, arvode och produktionsmedel samt kontakt med lokal expertis på plats.

Tillsammans med våra många samarbetspartners lokalt, regionalt och nationellt – bygger vi en infrastruktur som gör det lättare att skapa och uppleva danskonst på flera håll i landet, här, nu och en lång tid framöver.

Utlysning

Inga pågende utlysningar

Pågående regionala dansresidens

card image

Dalarna: SPACE AND PLACE

I Dalarna kretsar residensensarbetet kring rumsligheter och platsers identiteter. Grängesberg, Älvdalen och Falun ingår i samarbetet. I juni sker Parkeringsfesten i Älvdalen, med Niki Tsappos och Philip Berlin som residenskonstnärer. I augusti skapar Anna Källblad och Helena Byström ett koreografiskt laboratorium i Falun.

card image

Tärnaby/ Sápmi: JÅRRH!

Ett globalt residens för konstnärlig verksamhet med urfolksperspektiv. Residenset har rörelse och koreografi som utgångspunkt, men är också öppet för samarbeten med andra konstnärliga uttryck. Jårrh är sydsamiska för dansa eller snurra.

Avslutade regionala dansresidens

card image

Värmland: Rural Movements

En residensplattform där landsbygd och koreografi möts i produktion och publika arrangemang. Det övergripande temat är Dans som politisk kraft och rörelse.

Kontakt

Tina Eriksson Fredriksson
Verksamhetsutvecklare Dansavdelningen
Tel: +46703462435
Tina.Eriksson-Fredriksson@riksteatern.se

Linda Adami
Projektledare Dansavdelningen
Tel: +46730636610
Linda.Adami@riksteatern.se

Mer dans

Jättestor vit ballong i Skövde stadsbibliotek. Nicole Neidert, Linnea Bågander och Joakim Envik Karlsson laborerar med "kostym i miljö" under residenset STM_IRL Spaces.
Tidigare regionala dansresidens

Här kan du ta del av tidigare regionala dansresidens, från Norrbotten i norr till Skåne i söder.

card block image
Produktionsresidens Dans

Riksteaterns produktionsresidens dans riktar sig till koreografer och danskreatörer som har behov av att få repetera planerade produktioner med teknik i full skala.

card block image
Riksteaterns dansverksamhet

Riksteatern skapar varje år förutsättningar för den samtida dansen att nå ut i hela Sverige. Genom dansen agerar vi i vår samtid och fördjupar kontakten med publiken. Det är viktigt att bäraren av en historia också är den som får berätta den.