Till innehåll
Foto: Urban Jörén
Foto: Urban Jörén
Barn och unga

Att tända en gnista i unga hjärtan

Nyskriven dramatik i fokus på Riksteaterns Barn & Unga-dag

Fredagen den 10 mars bjuder Riksteatern Barn & Unga in till en branschdag för att lyfta fram vikten av scenkonst för barn och unga och betydelsen av att utveckla nyskriven dramatik för just denna målgrupp.

block image

Bångstyrig, motstridig och underhållande

Vi vill inspirera och utmana den unga publiken med den allra bästa scenkonsten. Det gör vi genom att bjuda in unga i våra kreativa processer och låta scenkonsten vara både bångstyrig, motstridig och underhållande.

block image
Foto: Maryam Barari

Ska du arrangera en föreställning för barn och unga?

Här får du svar på de vanligaste frågorna som rör arrangemang för Riksteaterns produktioner för den yngre publiken.

block image
Foto: Vincent Sjögren

För dig som lärare

Se allt för lärare
card image

Att gå på teater och dans med barn och skolelever

Här kan du som lärare läsa mer om hur du på ett enkelt sätt kan förbereda barn och unga i olika åldrar inför en dans- och teaterupplevelse. Här kan du också få tips på hur du efter föreställningen kan samtala med barnen och klassen om upplevelsen.

card image

Lärarhandledningar

Här kan du som lärare ta del av arbetsmaterial som Riksteatern tar fram i samband med våra aktuella uppsättningar för barn och unga. Här hittar du även Att öppna nya världar – en handledning om att gå på teater och dans med barn i förskola och skola.

Foto: Urban Jörén

Anmäl din klass som referensklass eller provpublik!

Är du lärare och vill arbeta med demokrati och delaktighet i praktiken? Vill du också ge elever inblick i hur det kan gå  till bakom kulisserna i en scenkonstproduktion? Här kan du anmäla intresse för att bli referensgrupp eller provpublik.

Vi har friheten och ansvaret att skapa det oprövade och flytta fram konstens gränser.

Fem frågor till Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga.

Porträttbild Malin Axelsson
Foto: Sören Vilks

Satsning på teaterintresserade unga utanför city

Scen utanför C är en en tvåårig satsning för unga i förorter till Stockholm, Göteborg och Malmö. Målet med projektet är att unga ska få större tillgång till scenkonst och att scenkonsten samtidigt ska få tillgång till fler röster och erfarenheter.

block image

Mer för barn och unga

BURN – var med och påverka Riksteaterns repertoar

Riksteatern Barn & Ungas Repertoarnätverk (BURN) är ett digitalt nätverk som bjuder in ungdomar på högstadiet från hela landet för att tycka till om den  framtida repertoaren för barn och unga.

Länk – för dig som är ung och teaterintresserad

Är du ung och vill stå på scen? Då kanske Länk är något för dig. Länk innebär att Riksteatern tar fram nyskrivna pjäser för unga teaterensembler. Ensemblerna spelar sedan pjäserna för publik på Länk-festivaler i olika delar av landet.

RUN – Riksteaterns Unga Nätverk

Riksteatern har startat en mötesplats och plattform för kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte för unga inom folkrörelsen. Riksteaterns Unga Nätverk (RUN) vill öka intresset bland unga för att arrangera scenkonst.

KulturCrew – framtidens kulturarrangörer

Genom KulturCrew skapas möjligheter för unga att engagera sig i kultur och få en inblick i många av de olika yrkesgrupper som arbetar inom kulturvärlden.

Kontakt

Pedagogiskt stöd och aktiviteter

Beatrice Sehlin-Letfors
Koordinator Riksteatern Barn & Unga
Tel: 070-637 59 73
beatrice.sehlin@riksteatern.se

Arrangör: förfrågningar och bokning av Riksteaterns turnéproduktioner,

Lisa Croall
Säljansvarig Riksteatern Barn & Unga
Tel: 070-388 27 70
lisa.croall@riksteatern.se

Länk: pjäser, dramatiker, festivaler med mera

Katinka Richter
Projektledare, Riksteatern Barn & Unga
Tel. 070-3881007
katinka.richter@riksteatern.se

Generella frågor om Riksteaterns barn och unga-verksamhet

barnochunga@riksteatern.se

Manus eller produktionsidé

Har du ett manus eller en produktionsidé för en ung publik som du tänker kan vara av intresse för Riksteatern mejlar du den till Riksteaterns dramaturgiat på dramaturgiatet@riksteatern.se

 

Scenkonst för alla, överallt

Riksteatern vänder sig till både den vana teaterpubliken, den nyfikna danspubliken och den hängivna cirkuspubliken. Samtidigt når vi ut med scenkonst till elever på landets skolor, den som vill avnjuta scenkonst på svenskt teckenspråk eller den som är intresserad av konserter med internationella artister.