Till innehåll
Samtida cirkus

Nytänkande, kreativ och estetisk

Den samtida cirkusen

Riksteatern fick 2021 i uppdrag av Kulturdepartementet att främja utveckling och spridning av den samtida cirkusen i hela landet. Detta för att skapa bättre förutsättningar för cirkuskonstnärer att arbeta i Sverige och samtidigt göra konstformen tillgänglig för en större publik, inte minst genom de lokala Riksteaterföreningarna. Riksteatern arbetar både med cirkusproduktioner och konstnärliga cirkusresidens.

block image
Foto: Sofia Kallner

Välkommen till CirkusExpo 2024!

Den 16–17 februari 2024 är det åter dags för CirkusExpo i Hallunda. CirkusExpo är en årligt återkommande mässa, utbudsdag och mötesplats för cirkuskompanier och arrangörer.

Från och med 19 september 2023 kan artister ansöka om att delta på mässan. Arrangörer kommer att kunna anmäla sig till CirkusExpo i mitten av december. Exakt datum meddelas senare.

Sök Riksteaterns produktionsresidens inom cirkus

Som artist, kompani och/eller regissör i behov av att repetera 1:1 i en teater/blackbox samt har en planerad premiär, speltillfällen, turné och/eller offentligt visningstillfälle kan du söka till Riksteaterns tre veckor långa produktionsresidens. Sista ansökningsdag var 26 mars 2023.

block image
Foto: Sofia Kallner

Alla institutioner borde få ett cirkusuppdrag

Magali Bancel, utvecklingsledare för samtida cirkus på Riksteatern, om den samtida cirkusens betydelse och vilken roll Riksteatern spelar i dess utveckling.

Porträttbild Magali Bancel
Foto: Sören Vilks

Kontakt

Vill du komma i kontakt med oss?

Är du en professionell cirkusartist och har en idé till en produktion eller kanske behov av lokal att repetera i?
Hör av dig till oss på cirkus@riksteatern.se