Till innehåll
Samtida cirkus

Nytänkande, kreativitet och estetik

Den samtida cirkusen

Riksteatern fick 2021 i uppdrag av Kulturdepartementet att främja utveckling och spridning av den samtida cirkusen i hela landet. Detta för att skapa bättre förutsättningar för cirkuskonstnärer att arbeta i Sverige och samtidigt göra konstformen tillgänglig för en större publik, inte minst genom de lokala Riksteaterföreningarna. Riksteatern arbetar både med cirkusproduktioner och konstnärliga cirkusresidens.

block image
Foto: Sofia Kallner

Sök Riksteaterns cirkusresidens

Vid sidan av turnerande cirkusproduktioner stöttar och driver Riksteatern konstnärliga cirkusresidens. Detta sker både i Riksteaterns lokaler i Hallunda och genom regionala cirkusresidens i andra delar av Sverige. Residensverksamheten är en nyckelpunkt i utvecklingen och förbättringen av förutsättningarna för cirkuskonstnärer i Sverige. Riksteatern erbjuder även ett så kallat skapandestöd.

block image
Foto: Wai Siew/Unsplash

CirkusExpo 2025

CirkusExpo återvänder till Stockholm den 13–16 februari 2025. CirkusExpo är branschdagar för cirkus i Norden och både mässa, utbudsdag och mötesplats för cirkuskompanier och arrangörer.

 

block image

Alla institutioner borde få ett cirkusuppdrag

Magali Bancel, utvecklingsledare för samtida cirkus på Riksteatern, om den samtida cirkusens betydelse och vilken roll Riksteatern spelar i dess utveckling.

Porträttbild Magali Bancel
Foto: Sören Vilks

Kontakt

Vill du komma i kontakt med oss?

Är du en professionell cirkusartist och har en idé till en produktion eller kanske behov av lokal att repetera i?
Hör av dig till oss på cirkus@riksteatern.se