Här kan du som lärare läsa mer om hur du på ett enkelt sätt kan förbereda barn och unga i olika åldrar inför en dans- och teaterupplevelse. Här kan du också få tips på hur du efter föreställningen kan samtala med barnen och klassen om upplevelsen.
Synen på scenkonst för barn ändrar sig efter samtidens syn på barn, barndom, fostran, konst, kultur och skolkultur.
Låt teatern vara en möjlighet att följa läroplanernas övergripande mål att varje barn
Majoriteten av teaterpubliken möter teater första gången genom skolan. För många barn och ungdomar är det den enda möjligheten att möta teater.
Både teater och lek utgår från rolleken (att pröva skilda roller), förvandlingen av verkligheten ("vi låtsas att") och förmågan att ge föremålen liv (som i dockleken eller dockteatern).
De flesta barn kommer till teatern genom skolans eller förskolans försorg. Lärarnas och övriga vuxnas inställning till teater är därför av stor betydelse.
De flesta barn och ungdomar kommer till teatern genom skolans försorg. Lärarnas och övriga vuxnas inställning till teater är därför av stor betydelse. Skolelever förknippar tidigt teater med skolan och vuxenvärldens krav på fostran och nyttan av kunskap. De vet att de bör ”lära sig” något på teatern.
I alla tider har dansen varit närvarande i människans liv. Den har funnits som naturligt inslag i ritualer världen över och den utövas som tävlingssport, motion, spontant till musik, i sociala medier och på professionella dansscener. Dansen förknippas ofta med rörelse.
Materialet på denna sida är hämtad ur skriften Att öppna nya världar.
Här kan du ladda ner Att öppna nya världar i sin helhet
Här kan du beställa tryckta exemplar av Att öppna nya världar