Till innehåll
Foto: Sören Vilks
Foto: Sören Vilks
På scen

För dig. Och dig, dig och dig.

Här är hösten på Riksteatern!

På turné hösten 2024

Frida Hallgren och Henrik Norlén i karaktär, sitter på golvet och håller varandra i handen.)
Teater

Mitt i livet 

Blev livet som du tänkte dig? Mitt i livet är ett varmt relationsdrama där vi under en omvälvande natt möter ett par i kris. Småbarnsåren är förbi och huset har blivit för stort då det bara blev ett barn. Hon älskar honom inte längre och han har inte ens reflekterat över saken. På scen ser vi Frida Hallgren och Henrik Norlén. I regi av Dennis Sandin. 

Urpremiär 28 september, Strängnäs 

performance image)
Teater

Säg som det är!

Säg som det är! är en nyskriven komedi av Adde Malmberg. Margareta har levt 40 år av sitt liv i sitt älskade hem men allt sätts på spel när det planeras att byggas en ny väg, rakt genom hennes tomt. När representanter från Trafikverket och kommunen knackar på hos henne, tar historien oväntade vändningar. Vem lurar egentligen vem? Regi och manus av Adde Malmberg. 

Urpremiär 1 oktober, Kungshamn 

Illustration: en person i röd skjorta står med ryggen mot oss och tittar på två rader med teveskärmar som visar olika innehåll.)
Teater

Dokumentären 

I denna nyskrivna pjäs av den hyllade, iranske teaterskaparen, Amir Reza Koohestani, får publiken följa en dokumentärfilmsinspelning om ett nygift par. En iransk kvinna och en svensk man, som har träffats utomlands, tackar ja till att låta deras relation skildras av en dokumentärfilmsregissör. Paret, som tidigare upplevt relationen och sina kulturella skillnader som något helt odramatiskt, börjar plötsligt upptäcka saker som skaver och stör. Medverkar gör Susan Taslimi, Mahin Sadri och Mårten Andersson. 
Spelas på svenska, engelska och farsi samt textas till svenska och engelska. 
 
Urpremiär 8 oktober, Riksteatern Hallunda 

Fotomontage av fem ansikten i extas. Ett av fotona utgör ett kryss över de andra.)
Teater

Extas 

Elin försöker rädda sin kompis ur en sexsekt, men dras i stället själv in i den. Sekten blir en del av Elins frigörelseresa, som startar med ett våldsamt uppbrott från relationen till sin mamma. En mardröm utvecklar sig som förändrar hennes liv för alltid. En explosiv dramakomedi om stark vänskap, att växa upp och söka den totala friheten. Extas är en nyskriven pjäs av och i regi av Malin Axelsson. Riksteatern i samarbete med Östgötateatern. 

Urpremiär 26 oktober i Årsta 

Foto på skådespelaren i karaktär. Hon är uppklädd och har håret uppsatt, och en cigarrett i mungipan, och sitter och lindar sin vänsterfot.)
Teater

Siri på spänd lina 

Hyllad föreställning om en uppväxt bland svärdslukare, akrobater och sjölejon! Siri Hamari växer upp i en cirkusfamilj under 70-talets Finland. Hennes talang som lindansare blir början på en resa in i den hemlighetsfulla cirkusvärlden, från finska landsbygden och in bakom kalla krigets järnridå. En sann och fantasifull berättelse om livet i manegen, bortom glitter och glamour. Om svett, tårar och drömmen om att bli den första kvinnan att göra en saltomortal på lina. Riksteatern i samarbete med Soppteatern - Kulturhuset Stadsteatern. 
 
Premiär 4 oktober i Karlstad 

performance image)
Riksteatern Crea

Bröderna Lejonhjärta 

Riksteatern Creas publiksuccé av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta får nypremiär. Mindy Drapsa regisserar och skapar en värld som är både magisk och förankrad i en verklighet, fylld av teman lika aktuella idag som när boken skrevs. En storslagen familjeföreställning med sju medverkande på scen. I samarbete med Teater Manu.   

Premiär 25 augusti i Haparanda

Alexandra Nordberg)
Teater

Instructions for a Teenage Armageddon 

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur tar man sig genom det kaos som tonåren kan vara? Och hur påverkar det de människor vi blir?  Med svart humor beskriver Eileen sin familj, kompisar, och möjliga kärleksobjekt för publiken. Om sorg, ilska, ensamhet, sexualitet och om att förlora sitt fotfäste. Skriven av den unga brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. 
 
Premiär 9 september Uppsala 

Två personer klädda i vinterkläder som ser ut att heja på en match. Till vänster Stina Nordberg hållandes en hockeyhjälm, till höger Philip Lithner hållandes en hockeyklubba.)
Teater

Hockeymorsa, hockeyfarsa 

Tidiga morgnar i en kall ishall är kanske inte de bästa förutsättningarna för en spirande romans, men det är just på läktaren denna romantiska komedi utspelar sig. Björn och Frida, två rätt ensamma singelföräldrar, möts under barnens hockeyträning och blir förälskade. Hockeymorsa, hockeyfarsa är skriven av den kanadensiska dramatikern, filmförfattaren och regissören Michael Melski. Pjäsen blev utnämnd till "Top Ten Plays of The Year" i Canada och har spelats flitigt i både Canada och i USA. Föreställningen regisseras av Dennis Sandin.  

Premiär 14 september i Lomma 

Montage: framför de öppna draperierna till en teater ser vi den medverkande skådespelaren i sex olika skepnader.)
Teater

Kulturbärarna 

Andreas T Olssons Kulturbärarna har hyllats av både publik och kritiker och nu åker den älskade garderobiären på Riksteaterturné över hela landet.  

Vad händer egentligen ute i garderoben under en pågående föreställning? Ett alldeles eget skådespel med en pratsjuk garderobiär som fördriver tiden genom att sy i lösa knappar i inlämnade jackor och svara i kvarglömda mobiltelefoner. I garderoben visar det sig hänga en hel folksamling av kulturbärare, som nu kommer till liv. 
   
Premiär 15 september i Umeå 

performance image)
Teater

Är det hett här 

Är det hett här? är en komedi om klimakteriet. Föreställningen är lika delar monolog som manifest och lika mycket folkbildning som underhållning. Med humor delar skådespelaren Anna Hultin med sig av sin personliga forskning i menopausens biologi och historia - varvat med Shakespeare och oinbjudna experter. Av och med Anna Hultin, i regi av André Wickström. Ett gästspel från Svenska Teatern i Helsingfors. 
 
Premiär 16 september i Krokom 

Abstrakt illustration i rött, rosa, gult och grönt med mycket rörelse i bilden.)
Dans

Rörelse Frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd 

Rörelse Frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd 
Konstgruppen Ful utforskar globala frihetsrörelser i sitt nya verk Rörelse Frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd. I föreställningen skapas förflyttningar av förbjudna rörelser mellan Teherans gator och svenska dragscenen. Klubbmusik från Västasien och lipsync påminner om att queers alltid leder frihetens dans. Av konstgruppen Ful, Rani Nair, Nasim Aghili och Malin Holgersson 
 
Urpremiär 15 oktober i Malmö  

Montage: trädgårdsredskap och verktyg är prydligt uppradade på vit bakgrund. Framför dem en dansare fångad i en pose.)
Dans

Våroffer 

Igor Stravinskijs storslagna musikverk, Våroffer, från 1913 får nytt liv när den möter en rebellisk dansföreställning bland vardagens ting. Tre dansare försöker utföra en mycket exakt version av balettverket i en dysfunktionell lekplats, för alla från sju år och uppåt. Flera arrangörer inleder dessutom föreställningen med en filmvisning om kulturfenomenet Våroffer. Koreograf är Martin Forsberg. Riksteatern i samarbete med Norrdans. 

 Premiär 31 augusti i Lund  

Foto och illustration i ett: två dansare i poser ser ut att vara omringade av en svärm av små små fåglar.)
Dans

Birds (come back to bones)  

Birds (come back to bones)  
I en intim duett utforskar två dansare vad självständighet och beroende kan betyda. Hur långt kan vi flyga innan vi tappar kontakten med oss själva och vårt ursprung? I Birds (come back to bones) djupdyker dansarna i de traditionella dans- och nycirkusformerna Pas de deux (dans för två) och parakrobatik. En känslostark gestaltning av att flyga fritt och att bygga bo i koreografi av Marie Wårell och Fabian Wixe. Birds (come back to bones) producerades ursprungligen av Dansinitiativet, Luleå.  
 
Premiär 31 oktober i Uppsala 

En av de medverkande artisterna poserar med vad som ser ut som en stor trappfjäder trädd över armarna och i en båge över huvudet.)
Cirkus

Goldbergvariationerna  

En familjeföreställning som kombinerar dansakrobatik och magiska trick med egentillverkade musikmaskiner. Fantasifulla uppfinningar och överraskande kedjereaktioner får publiken att tro på det omöjliga. En visuell och fängslande föreställning som inte bara underhåller utan också inspirerar till att se det extraordinära i det vardagliga. Ett gästspel från Kompani Giraff. 

 Premiär 9 oktober i Jokkmokk 

De två medverkande i en urban miljö. Mannen tittar in i kameran, kvinnan står bredvid honom med ryggen mot betraktaren.)
Barn och unga

Låt mig bara gå

20-åriga Kawa har befunnit sig under kriminalvårdens lupp ända sedan han som tonåring gjorde sig skyldig till en annan pojkes död under ett bråk på skolgården. Nu ska han äntligen bli fri. Men innan psykologen skriver under utskrivningen kräver hon att Kawa ska ringa till sin mamma – den person han hellre skulle dö än att behöva möta igen.  Föreställningen spelas för högstadiet och gymnasiet och belyser aktuella teman som våld och droger. Manus och regi av Loran Batti.  

Urpremiär 4 oktober i Malmö 

Två dansare fångade mitt i ett kast; bilden är vänd upp och ner, och det ser ut som om den kastade dansaren flyger.)
Cirkus Barn och unga

O U T 

Trapetskonstnärerna Morgane Stäheli och Sébastien Klink formar i O U T ett humoristiskt och poetiskt cirkusuniversum. På marken, i luften, genom olika former, storlekar och material får publiken upptäcka hinkars oändliga möjligheter. Absurda utmaningar finner finurliga lösningar och nervpirrande luftakrobatik uppvisas i en föreställning som leker med mjukhet och skörhet. Allt med utgångspunkt i den lilla hink med puder som akrobaterna behöver för att ge sig själva och varandra fäste. Ett gästspel producerat av Half in company. 

Premiär 4 oktober Umeå 

Illustration: ett litet hus med en bukett ballonger fastknutna i taket mot en röd bakgrund. Ur huset sticker en kvinnas huvud, arm och ben ut, hon ser ut att vara alldeles för stor för huset.)
Barn och unga

Hjärterum 

I en trång liten etta bland färgglada ballonger och tunna väggar möter vi Aya och hennes nyskilda mormor, förstoppade lillebror och ständigt stressade mamma. Aya försöker förstå varför lillebrors toalettbesök får så mycket uppmärksamhet, hur det kommer sig att mormor och morfar ska skiljas och varför mamma aldrig kan bestämma sig för om hon ska följa sina konstnärdrömmar eller skaffa sig ett stabilt jobb. Hjärterum är en nyskriven generationskomedi om trångboddhet och drömmar. Föreställningen är skriven av Lidija Praizovićoch regisseras av Chantale Hannouch Rahimi. 

Urpremiär 7 oktober i Sundsvall 

performance image)
Övrigt

Möt radiokorrespondenterna

Sveriges Radios korrespondenter är på plats när det händer, där det händer. Från våra utsända runtom i världen får du blixtsnabb nyhetsrapportering, men också fördjupning, analys och bakgrund till det som hänt. Vår förhoppning är att det gör världen lite mer begriplig.

Premiär 26 augusti i Borås

performance image)
Övrigt

Mitt enda hem

En urpremiär på stora scenen som förenar dans och drama med en otrolig levnadshistoria.

Hanna är en femtioårig fyrabarnsmor som stryker strumpor, gör sin egen müsli, håller deadlines, tar hand om sina närståendes sjukdomar och älskar fullt ut. Men Hanna bär på en hemlighet. Den är ett mörkt rotsystem, som genomborrar alla relationer i hennes liv.

Teater live på bio 16 nov 2024 kl. 12.00

Föreställningar nära dig

Det är den lokala riksteaterföreningen på varje ort som formar sin repertoar av scenkonst. Ofta innehåller repertoaren en blandning av Riksteaterns egna turnéproduktioner – de nationella turnéerna – och föreställningar av andra scenkonstproducenter.

Se vad som spelas där du bor

block image