Till innehåll
På scen

För dig. Och dig, dig och dig.

Här är våren på Riksteatern!

På turné våren 2024

Två kvinnor och en man poserar i ett svart-vitt fotografi. De två kvinnorna tittar in i kameran, medan mannen blickar åt höger.)
Teater

Ellen Babić

Lärarinnan Astrid lever med sin f.d. elev Klara. Ikväll har rektorn på skolan bjudit in sig själv för att prata om ett besvärande ämne. Det har kommit in allvarsamma klagomål på Astrid från föräldrarna till en av hennes elever, 16-åriga Ellen Babić. Rektorn säger att han vill skydda henne, men går han att lita på? Ett intrikat psykologiskt spel tar fart. Och nu börjar även Klara minnas detaljer från tiden som Astrids elev. För nyskrivet manus och regi står Marius von Mayenburg, en favorit på Europas scener. På scen ser vi Cecilia Lindqvist, Niki Gunke Stangertz, Jacob Ericksson.

Urpremiär 25 januari, Årsta.

Montage av byggnader från Stockholm och Beirut. Himlen är ett montage av kassettband, på det i centrum står textat "Beirut - Stockholm".)
Teater

Kassettbanden

Chrystèle Khodr är sex år gammal när hennes pappa åker från Beirut till Stockholm för att hämta sin brors aska. Flera år senare hittar Khodr en samling kassettband med ljudbrev hennes farbror skickade från det utlovade landet Sverige till ett krigsdrabbat Libanon. Chrystèle Khodr är en av Libanons starkast lysande scenröster, Kassettbanden är en verklighetsbaserad soloföreställning som berättar hennes familjehistoria men också andra livsöden i krigets spår. Bland annat svenska Evas som förlorade sin man i en granatattack mot ett palestinskt flyktingläger där hon arbetade. Föreställningen spelas på arabiska och textas till svenska. Av och med Chrystèle Khodr.

Riksteatern i samarbete med Théâtre National Wallonie-Bruxelles.
Sverigepremiär 22 februari, Sollefteå

Maria Sundbom i röd rock mot en bakgrund av ett snöbeklätt vinterlandskap.)
Teater

Jag tror det är vår därute

Irina, en högt uppsatt chef, kämpar mot en kontrollerande make som försvinner med deras barn efter att hon begär skilsmässa. Efter år av sökande, motgångar, förtvivlan, och byråkratiska hinder har livet tappat sin mening. Men så blir Irina kär. En förbjuden känsla mitt i den obeskrivliga sorgen. Pjäsen bygger på en verklighetsbaserad roman av Concita De Gregorio och är dramatiserad av den italienska konstnären Gaia Saitta, som även regisserar föreställningen. I rollen som Irina ser vi Guldbaggevinnaren Maria Sundbom.

Sverigepremiär 16 januari, Årsta.

Salamanca Taikon Gonzalez och Sofia Jannok.)
Teater

Nomad

Från Hisingen till Sapmi och hela vägen till Palestinas kust vid Jesu tid. Artisterna Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzales möts i ett musikaliskt och poetiskt scenkonstverk. En föreställning som tar publiken med på en resa med samiskt och romskt perspektiv där de bofasta aldrig varit norm. En berättelse om hur nomadlivet, utifrån sett, både skimrat av lockande frihet och skuggats av historiska grymheter som uteslutning och fördrivning. Föreställningen regisseras av Anna Ulén och baseras på de intervjuer dramatikern Lucia Cajchanova gjort med artisterna Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzalez.

Premiär 3 mars, Östersund

Två skådespelare i karaktär i en naturmiljö. En kvinna lyssnar med ett leende, hon har armen om den andra kvinnan som ser ut att viska i hennes öra.)
Teater

Vajlett och Rut

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. Den unga lärarinnan Vajlett kommer till Granträskåsen där de flesta byborna är med i den lokala pingstförsamlingen. Det pratas och skvallras om den nyinflyttade postfröken Rut med kortklippt hår. Vajlett och Rut lär känna varandra, känslorna börjar växa sig starka mellan dem och med det rädslan för att bli avslöjade. Manus är skrivet av Ninna Tersman och bygger på de två första böckerna i Karin Alfredssons trilogi. Riksteatern i samarbete med Västerbottensteatern.

Urpremiär 3 februari på Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

Rickard Söderberg lutar sig mot ett bord. Vi ser hans nakna överkropp, och armarna med tatuerade "sleeves" med ansikten i blått med färgglada detaljer.)
Teater

Kärlekens historia

När operasångaren Rickard Söderberg läser mellan raderna i sina gamla dagböcker hittar han en person som kämpar med att ta reda på vem han verkligen är. När han gräver djupare i historien visar det sig att han inte är den första som ställt frågor om kärlekens väsen. Det blir starten på en resa genom kärlekens historia från stenåldern fram till idag. En unik blandning av musik, artisteri och aktivism som berättar om människorna som älskat med livet som insats. I regi av Melker Sörensen.

Urpremiär 10 februari, Tumba.

Lo Ragnar Lindström och Nino Mick i karaktär med allvarliga miner. )
Teater

Lo Ragnar & Nino

Poeterna Lo Ragnar Lindström och Nino Mick åker på predikantturné om kropp, natur och Lucifers depression. Tillsamman skapar de den publik och kritikerhyllade poesipärlan Lo Ragnar & Nino. Lo Ragnar Lindström vann Aftonbladet Kulturs skrivtävling 2022. Den undersöker relationen mellan människan och natur och diktar om Västerbottens glesbygd, myrar och skogar. Det handlar om arv, kropp, kärlek och om att hitta ett hem i en annan människa. Nino Mick blev svensk mästare i poetry slam 2013 och tilldelades Svenska kyrkans kulturpris 2015 och släppte 2023 sin kritikerrosade debutroman Vulcan. Nu framför Nino Mick sin nya diktsvit Hej helvetet, en resa till själens botten. Med avstamp i arvet från och uppgörelsen med kristen tro diktar den fram berättaren Lucifer som har störtats från himlen och desperat söker ett språk för upplevelsen och sorgen.

Premiär 5 mars, Åkersberga

Två personer klädda i vinterkläder som ser ut att heja på en match. Till vänster Stina Nordberg hållandes en hockeyhjälm, till höger Philip Lithner hållandes en hockeyklubba.)
Teater

Hockeymorsa, hockeyfarsa

Tidiga morgnar i en kall ishall är kanske inte de bästa förutsättningarna för en spirande romans, men det är just här, på läktaren, denna romantiska komedi utspelar sig. Björn och Frida, två rätt ensamma singelföräldrar möts under barnens hockeyträning och blir förälskade. Hockeymorsa, hockeyfarsa är skriven av den kanadensiska dramatikern, filmförfattaren och regissören Michael Melski. Pjäsen blev utnämnd till "Top Ten Plays of The Year" i Canada och har spelats flitigt i både Canada och i USA. Föreställningen regisseras av Dennis Sandin.

Sverigepremiär 3 mars, Timrå

Porträtt av de två medverkande i halvfigur: Josephine Kirkegaard och Winona Guyon.)
Riksteatern Crea

You too

En svensk journalist ska göra en Zoom-intervju med ordförande för en fransk kvinnorättsorganisation. Mötet får en oväntad vändning när samtalet kommer att handla om att leva i en destruktiv relation inom dövsamhället. Vad är det som inte får berättas? Vem är egentligen offret och vem är förövaren? You too ger en inblick i den tystnadskultur som omger dövsamhället. En internationell, digital teaterföreställning. Av Mia Modig i regi av Mindy Drapsa. En samproduktion mellan Riksteatern Crea, International Visual Theatre och CinéSourds.

Urpremiär 17 januari på Zoom

Personer i karaktär står i en skog: i förgrunden Aki Pirkola med en träkäpp, och i bakgrunden Mette Marqvardsen.)
Teater Riksteatern Crea

Frans

Frans Leijon föddes i slutet av 1800-talet och miste både synen och hörseln i sviterna av smittkoppor. Som dövblind blev han lämnad i skogen av sina föräldrar och växte därför upp helt utan språk och kommunikation. Frans är en verklighetsbaserad berättelse om att mot alla odds lyckas forma sitt liv till en rikedom. Bland folk har det berättats om Frans Leijon i både Finland och Sverige. Nu berättas hans gripande historia också på en teaterscen. På scen ser vi finska Aki Pirkola som själv är dövblind tillsammans med Riksteaterns Mette Marqvardsen. Frans regisseras av Marita S. Barber och manus är skrivet av Sarah Remgren. Riksteatern Crea i samproduktion med finska Teatteri Totti.

Urpremiär 5 april, Helsingfors

Skådespelaren Aliisa Pulkkinen i karaktär i fem olika skepnader. Samtliga har svart polotröja, medan huvudbonaderna skiljer dem åt. )
Teater

Joutsenlauluni / Min svanesång

Det är stambyte. De boende har meddelats och folk har flyttat ut. Men en dörr förblir stängd. Bakom den finns en skådespelerska som har gått i pension och hon är mitt i ett projekt som inte bör distraheras. Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands mest kända skådespelare. När hon dog hade hon bara en säng, ett bord, en stol, en filmkamera och videoband där hon genom åren spelat in Ninas monolog ur Måsen – om och om igen. Av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. Med Aliisa Pulkkinen. Regi Jotaarkka Pennanen. Ett samarbete med Tammerfors Teater.

Sverigepremiär 9 april, Hallunda

Abstrakt illustration i svarta, röda och rosa toner. En dinosaurie i en virvlande storm, med siluetter av människor som svepts med av vinden.)
Barn och unga

Hundratals barn i vild kamp

I Hundratals barn i vild kamp möter vi ett barn vars morfar har dött. Påväg hem från begravningen ramlar pojken av från sin pappas axlar. I stället för att slå i marken faller han vidare, ned i ett hav där han möter hundratals barn i vild kamp. Pjäsen är barnets egen sorgebearbetning av döden och föräldrarnas svek; de hade aldrig berättat att någon kunde dö. En visuellt maximalistisk föreställning, fylld med tvära kast och eftertänksam humor. I centrum står fantasin och den vilda leken, en dinosaurie och en jätte. Manus Eirik Fauske och regi Marie Nikazm Bakken. Riksteatern i samproduktion med Turteatern.

Sverigepremiär 27 januari på Turteatern. Turnépremiär 26 februari, Hudiksvall

Illustration på neongrön bakgrund. En överkropp utan huvud i svart t-shirt med "13" på bröstet. Från halsen kommer en kaskad av blått och svart.)
Barn och unga

Instructions for a Teenage Armageddon

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur tar man sig genom det kaos som tonåren kan vara? Och hur påverkar det de människor vi blir? Med svart humor beskriver Eileen sin familj, kompisar, och möjliga kärleksobjekt för publiken. Om sorg, ilska, ensamhet, sexualitet och om att förlora sitt fotfäste. Skriven av den unga brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg.

Sverigepremiär 27 februari, Halmstad

Frauke fångad mitt i en dansrörelse. Hennes klädsel har ränder av krusiduller och hennes ansikte är vitsminkat. )
Dans

Pearl

Koreografen Caroline Lundblad, med artistnamnet Frauke, är erkänd för sin skandinaviska ingång till den japanska konstformen Butoh. Pearl är en kombinerad filmvisning och dansföreställning där publiken följer en berättelse som går igenom kroppens sex sinnen; smak, syn, doft, hörsel, känsel och balans. Ett dansverk om en kvinnas verklighet och hur hon transformeras och hittar tillbaka till sig själv. Regissör för den prisbelönade filmen i föreställningen, Yusuke Kitaguchi. Av och med Frauke.

Urpremiär 1 februari, Falkenberg

Fyra personer i kostym, hatt och färgglad sidenhalsduk och allvarliga miner poserar i en pyramidform.)
Teater Dans

Baba Karam – genom Jamileh och Khordadian The Summer Sneak Peek

Med inspiration från iranska familjefester (mehmooni) och inskickade rörelser från hemmadansare runt om i världen har konstgruppen Ful gjort en hyllning till dansens kraft att möjliggöra förbjudna begär och identiteter. Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Musiken och dansen vävs samman med dokumentära och personliga berättelser om avgörande händelser i människors liv som är förknippade med dans. Riksteatern i samarbete med Arthem.

Premiär 10 maj, Växjö

En himmel med stormiga moln i lila. Till vänster en man med stort leende och lockigt hår, till höger en lång påle med fyra akrobater i olika poser.)
Cirkus

Euphoria

Vibrerande energi, humor och akrobatik som tänjer på gränserna för vad den mänskliga kroppen kan utföra. I Euphoria flätas klassiska och banbrytande cirkusdiscipliner samman med livemusik. Cirkusartisterna i LONE Company gjorde sitt första cirkusframträdande ihop som barn och har idag ett eget kompani. Föreställningen är av och med LONE Company i samarbete mellan Riksteatern, Borås Stadsteater och Cirkus i Väst.

Urpremiär 2 december med Borås Stadsteater. Turnépremiär med Riksteatern, 30 januari, Hudiksvall.

En scen där en cirkusartist balanserar vågrätt på en stående kontrabas.)
Cirkus

Utopia av Circus I love you

Cirkusen kommer till stan i form av Utopia av Circus I love you som kommer att resa ett cirkustält på alla orter dom besöker våren 2024 runt om i Sverige. Cirkus I love you är ett ungt, djurfritt kompani som gör modern cirkus för hela familjen på de internationella språken musik och akrobatik. Utopia av Circus I love you är en akrobatisk symfoni som komponeras fram av toner, ackord och rytm. Fem multitalanger ger med humor och värme publiken överraskningar, kittlande akrobatik och en emotionell resa genom varje akt. Utopia av Circus I love you spelade för utsålda hus hösten 2023 och är en samproduktion mellan Riksteatern och cirkuskompaniet Circus I love you.

Premiär 3 maj, Falkenberg

Wahid Setihesh och Rubina Banfield, svartklädda mot helvit bakgrund. I nedre högra hörnet logotyp för P3 Dokumentär.)
Övrigt

P3 Dokumentär på scen – gängkrigets start

En dokumentär i form av en scenpodd om gängkriminalitet. Fokus ligger på gängkonflikterna som mynnade ut i en skottlossning på en fullsatt badplats i Göteborg. Produktionen gestaltas av två skådespelare på scenen och bildspel på skärmar för att förstärka upplevelsen. Publiken ges en djupare inblick genom röster från tidigare gängmedlemmar, som idag ångrar sin inblandning. Efter föreställningen leder Karwan Faraj och Rosa Fernandez ett samtal där publiken kan ställa frågor. Skaparna bakom dokumentären är Karwan Faraj och Rosa Fernandez, som vann Stora Journalistpriset 2019 för sin tidigare P3 Dokumentär "Terrorsyskonen & IS"

Premiär 14 mars, Göteborg

performance image)
Konsert och festival

Eldfesten

Vårvinterns stora utomhusfestival med eldar, världsartister och fyrverkerier. Eldfesten är en del av det iranska, afghanska, kurdiska och tadzjikiska nyåret. Precis som i det traditionella Valborgsfirandet välkomnas våren med flammande eldar, musiker och ett festande folkhav.  För fjortonde året i rad arrangerar Riksteatern Eldfesten som väntas locka tiotusentals besökare.

performance image)
Konsert och festival

Voices of change 2024

Den årligen återkommande satsningen Voices of Change är en frizon för artister som inte kan uttrycka sig fritt i sina hemländer på grund av könsidentitet, åsikt eller sexuell läggning. Artister vars röster inte får höras, eller vars uttryck inte får ta plats ges i Voices of Change utrymme genom liveframträdanden och via Riksteatern Play.

Föreställningar nära dig

Det är den lokala riksteaterföreningen på varje ort som formar sin repertoar av scenkonst. Ofta innehåller repertoaren en blandning av Riksteaterns egna turnéproduktioner – de nationella turnéerna – och föreställningar av andra scenkonstproducenter.

Se vad som spelas där du bor

block image