Till innehåll
Barn och unga

Länk

Nyskriven dramatik för ungdomar

Teaterutbildningar och kulturskolor har länge saknat nutidsdramatik med angelägna teman som passar för större ensembler i gymnasieålder. Med anledning av detta beslutade Riksteatern 2010 att starta Länk.

Länk vill ge ungdomar en förståelse för hur det är att jobba professionellt med teater och skapa möjligheter för dem att träffa professionella teaterarbetare. Det är också ett sätt att stärka teaterbranschen och inspirera fler att söka till scenskolor eller att engagera sig i Riksteatern lokalt.

Inför varje Länk-omgång, som kommer vartannat år, får sex framstående dramatiker i uppdrag att skriva var sitt manus för ungdomar mellan 15 och 20 år.

Efter att en teaterensemble valt vilken pjäs de vill sätta upp skickar den sin regissör till en nationell regihelg där den person som lokalt ska arbeta med regin får träffa manusförfattarna, professionella regissörer och andra teaterarbetare. Tillsammans resonerar de kring hur pjäserna kan tolkas och även hur exempelvis scenografi, ljud och ljus kan se ut. Regissörerna kan under helgen också välja att lära sig mer om allt från exempelvis ljussättning till röstträning.

Under hösten och våren sker repetitioner och föreställningar på hemmaplan. Själva festivalsäsongen äger rum regionalt i mars och april. Då uppför alla ensembler sina produktioner på en professionell teaterscen inför publik, huvudsakligen andra Länk-deltagare. Deltagarna får även se de andra uppsättningarna och utbyta erfarenheter med ungdomar från andra delar av landet.

Under maj visas sedan några utvalda uppsättningar på riksfestivalen på Riksteatern i Hallunda, Stockholm.

Idén till Länk kommer från England och The National Theatre. Motsvarande verksamhet där kallas Connections och har pågått sedan 1994. Connections har under åren spridits till Sverige, Italien, Portugal, Brasilien, Norge och Finland.

Deltar din teaterensemble i Länk?
Till projektsidan för Länk 

Kontakt

Katinka Richter
Projektledare, Riksteatern Barn & Unga
Tel. 070-3881007
katinka.richter@riksteatern.se