Till innehåll
Länk

Samarbetspartners

Länk engagerar hela Riksteaterns organisation, från den lokala teaterföreningen och de regionala organisationerna till Riksteatern nationellt i Hallunda.

Vi arbetar i nära partnersamarbete med många av Riksteaterns konsulenter i de regioner där Länk-festivaler hålls. Konsulenterna har den nödvändiga relationen till regionteatrar och till personer och kulturpolitiska aktörer i omgivningen som kan underlätta festivalplanering och reducera kostnader för resor, mat och logi som de deltagande grupper annars får bära.

Andra viktiga partners är ATR samt Ung Teaterscen. ATR, Amatörteaterns Riksförbund, är en samlingsorganisation för amatörteatrar i hela Sverige. ATR har ett av Sveriges största manusbibliotek och förhandlar spelrättigheter för amatörteaterproduktioner i hela landet. De förvaltar också alla tidigare Länk-pjäser. Ung Teaterscen samlar barn- och ungdomsföreningar med inriktning på amatörteater och annan amatörscenkonst runt om i hela Sverige.

Lokala och regionala Länk-partners

 • Länkfestival: Falun (Dalateatern)
 • Länkfestival: Luleå/Skellefteå (Norrbottensteatern/Ung scen Norr och Västerbottensteatern)
 • Länkfestival: Gävle (Folkteatern i Gävleborg)
 • Länkfestival: Göteborg (Frölunda Kulturhus)
 • Länkfestival: Göteborg (GöteborgsOperan)
 • Länkfestival: Örebro (Örebro Länsteater)
 • Länkfestival: Jönköping (Kulturhuset Spira)
 • Länkfestival: Uddevalla (Regionteater Väst)
 • Länkfestival: Kalmar (Byteatern Kalmar Länsteater)
 • Länkfestival: Malmö (Malmö Stadsteater)
 • Länkfestival: Varberg (Teater Halland)
 • Länkfestival: Norrköping (Kulturkvarteret Hallarna)
 • Länkfestival: Stockholm (Unga Klara)
 • Länkfestival: Uppsala (Gottsunda Dans och Teater)

Tidigare samarbeten: Utöver de ovan har tidigare Länkfestivaler ägt rum på bland annat Västanå Teater, Arena Satellit, Dunkers kulturhus, Borås Stadsteater, Teater Västernorrland, Regionteatern Blekinge & Kronoberg.

Internationella samarbeten


The National Thatre, London/England

The National Thatre i London startade New Connections 1993 genom att beställa ett antal pjäser för unga teatersällskap. Dessa uppdrag gavs till stora brittiska dramatiker, både etablerade namn och nya stjärnskott. Idag kallas projektet kort och gott för Connections och involverar över 220 ensembler på 23 regionala festivaler. Den avslutande festivalen för varje cykel hålls på The National Thatre som bjuder in till en enastående produktion av var och en av de tio beställda pjäserna. Läs mer

Det Norske Teatret i Olso/Norge
Det Norske Teatret i Oslo har varit värd för Den Unge Scenen, det norska Connections-projektet sedan 2004. Festivaler arrangeras vartannat år. Tolv regionala festivaler kommer att hållas under 2025 med närmare 90 deltagande ensembler. Läs mer

Nuori Näyttämö, Helsingfors/Finland
Nuori Näyttämö (Ung Scen) producerade ett pilotprojekt för Connections 2013 med festivaler och föreställningar 2015. Projektet var framgångsrikt och organisationen beställa fyra nya pjäser och planerade flera festivaler som avslutades i en större nationell festival i samband med Finlands största teaterfestival i Tammerfors 2018.

Culturgest i Lissabon/Portugal
Culturgest in Lissabon organiserar PANOS, ett Connections-projekt som har ägt rum varje år sedan 2006. Festivalen äger vanligtvis rum i maj och unga ensebler presenterar både nya originalverk av portugisiska dramatiker och översättningar av pjäser från National Theatre Connections repertoar. Läs mer

Kontakt

För mer info och kontaktuppgifter, hör av dig till projektledare Riksteatern Barn & Unga, Katinka Richter:
Tel. 070-3881007
katinka.richter@riksteatern.se