Du har hela livet, Habibi. Illustratör: Munira Yussuf / Domedagen™ – en trallvänlig talkshow. Foto: Jeanette Andersson, retusch: Preben Carlsson

Tryck play och sätt dina tankar och känslor i rörelse.

Streama scenkonst

Här kan du ta del av ett urval av våra produktioner. Upplev scenkonst som du sett fram emot, och upptäck sånt som du inte haft en tanke på. Här finns även möjlighet att testa vår ASMR-upplevelse Rummet och se våra dramaturger, koreografer och andra som får kulturens hjul att snurra äntligen stiga framför kulisserna. Allt är förändrat – men vi fortsätter vara där du är.


REPERTOAR VÅR 2020


Buhu och Stank

Rätten till kultur på egna villkor har aldrig varit självklar utan ett resultat av människors envisa kamp. 1970 bildades en fri teatergrupp på Västanviks folkhögskola i Leksand, den kom senare att bli Tyst Teater. Buhu och Stank är en jubileumsföreställning som med skratt uppmärksammar att Tyst Teater fyller 50 år. Två clowner kastas in på en scen genom en ridåöppning. De vet inte riktigt vart de har kommit. Eller vem som bestämmer över vad som nu ska ske. I den här tal- och teckenfria clownföreställningen, på det universella clownspråket, möter vi skådespelarna Debbie Z Rennie och Niklas ”Älgen” Andersson. Regisserar gör clowngurun och adjunkten i scenisk gestaltning från Stockholms konstnärliga högskola, Per Sörberg. Manus av Ninna Tersman och Per Sörberg. En visuell clownföreställning av Riksteaterns Tyst Teater.
Tillgänglig tom. 30 sep.

Läs mer och streama

Domedagen™ – en trallvänlig talkshow

Martin Emtenäs, Stefan Sundström och Birgitta Henriksson är tillbaka med den fristående uppföljaren till succén Vi som bor här som turnerade med Riksteatern 2017. I föreställningen Domedagen™ – en trallvänlig talkshow, fortsätter de att sprida sin passion för miljöfrågor och utlovar ljuv eftersmak av hopp men även klimatångest. Med fakta, filosofi, musik och humor berättar Martin, Stefan och Birgitta om mikrobiologisk mångfald och bakterier och om varför vi inte ska duscha så överdrivet mycket.
Tillgänglig tom. 30 sep.

Läs mer och streama

Du har hela livet, habibi

Dramatikern och regissören Chantale Hannouch berättar historien, baserad på sin egen uppväxt, om hur det är att växa upp i ett mellanförskap och känna sig som en utomjording. Hur hittar man sin egen personlighet när man inte passar in? I föreställningen möter den unga Cynthia en femton år äldre version av sig själv i en annan dimension. När de träffas försöker de återberätta historier om mobbing, rasism, identitet och kultur men de minns dem helt olika. Du har hela livet habibi handlar om att inte ge upp och om att det finns en fin framtid, om att det finns ett helt liv. En föreställning för alla mellan 13-100 år.
Tillgänglig tom. 30 sep.

Läs mer och streama

SCENKONST HOS DIG


Eddan

Eddan bygger på en samling nordiska kväden och verser, som huvudsakligen anses vara tillkomna i Norge och på Island under åren 800-1000. Det är mytologiska berättelser burna av ett fantastiskt språk, äventyr med gudar, jättar, dvärgar och andra varelser. Det är mustiga sagor om skapelse och undergång, där humorn och visheten går hand i hand.
Tillgänglig tom. 30 sep.

Läs mer och streama

Män i mogen ålder/Vanhoja poikia

Svensk och finsk text / Tekstitetty ruotsiksi ja suomeksi

Humor och vemod går hand i hand när fyra män på en vindpinad ö i sjön Saimen delar minnen, förhoppningar, sina djupaste sorger och känslosammaste drömmar med varandra. Männens berättelser ackompanjeras av ett tjugotal av Juha Watt Vainios sånger. 

Saimaan saaressa miehet, unelmat ja Junnu Vainion musiikki.
Neljä miestä tuulisella Saimaan saarella, muistot, toiveet, syvimmät surut ja hellimmät unelmat jaetaan yhdessä.

Läs mer och streama

Tanblues

Med klassiska blueselement, texter från gamla persiska poeter, sufi-musik och det traditionella instrumentet tanbur i fokus skapas en ny musikstil – Tanblues – som ska befästa sin plats på musikhimlen. Josette Bushell–Mingo, framgångsrik sångerska, regissör och skådespelare möter Tahmoures Pournazeri, en av Irans mest välkända kompositör och multiinstrumentalist med djupa rötter till den persiska traditionella musiken. Tillsammans erövrar de bluesvärlden med en ny stil. Detta är ett möte mellan två världar, två religioner, två kontinenter, två musikstilar och framförallt två enastående artister.

Läs mer och streama

Riksteatern bjuder in till produktionsresidens

Riksteaterns dansavdelning bjuder varje år in till fem produktionsresidens för koreografer och danskreatörer som ett led i Riksteaterns uppdrag för dansens utveckling i Sverige. Här kan du ta del av Riksteaterns livestreamade redovisningar från vårens produktionsresidens samt efterföljande samtal med både koreografer och dansare. I work in progress-redovisningarna får vi glimtar av produktioner som alla kommer att ha premiär under hösten.

Läs mer och streama

MER KULTUR!


Rummet: Riksteaterns ASMR-podcast

Du släpps ner i ett rum. Var har du hamnat? Vem är du med? Varför är du här? Det här är för dig som gillar det där skavet. Den där kittlande känslan. Det kanske smeker dina sinnen. Eller stör. Allt du behöver göra är att lyssna.

Läs mer och lyssna

Har du koll på klassikerna?

Under ett antal onsdagar kl.15.00 framöver kommer Riksteaterns dramaturger att bjuda in dig till livediskussioner om några mer eller mindre välkända teaterklassiker. Klassikerna kommer att variera.  

Välkommen att följa Klassikerkollen på onsdagar kl. 15.00 på facebook.com/riksteatern

Följ Klassikerkollen

Närheten på distans

Under våren skulle Riksteaterns huskoreograf Tove Sahlin med ensemble turnerat med produktionen Närheten. När turnén blev inställd blev det istället ett digitalt projekt med fem korta filmer, inspirerade av scenföreställningen Närheten. Musiken är komponerad av Josefine Runsteen som tonsatt texter av Jonas Brun. Visst kan man vara nära trots att man är långt ifrån? Närheten på Distans, finns att se på Facebook.

Följ Närheten på distans

Bli medlem i Riksteatern

Gillar du kultur? Bli medlem! Som medlem stödjer du din orts kulturliv och blir samtidigt förmånsgäst på en mängd teatrar i hela Sverige.

Som medlem i en riksteaterförening får du: Billigare biljetter till dans- och teaterföreställningar över hela Sverige, medlemstidningen Scenen och förmånen av att vara en del av en kulturrörelse med mängder av möjligheter att engagera sig.

Bli medlem