Skip to main content

Skola

VÅREN 2022

 

 

MAGDA ANDERSSON - Trudelutter och visdomsord

Årskull: Förskolan 3-5 åringar

Tid och datum: Fredag den 4 februari kl 10.00

Lokal: Folkets hus Nöjesgården

Speltid: 30 min

Antal Personer per föreställning: Max 30 st + Vuxna

 

Om föreställningen:

En visjazzig musikföreställning där berättelser från sagornas värld vävs ihop till en fängslande halvtimmeslång show.

 

En person sopar scenen i väntan på att teatern ska öppna, medan publiken smyger in i en mörk salong. Hon får syn på barnen och slår sig ned på en pall för att dela med sig av sina visdomsord och några historier ur sitt liv.

Trudelutter & visdomsord är en visjazzig musikföreställning där berättelser från sagornas värld vävs ihop till en fängslande halvtimmeslång show. Barnen bjuds in till allsång, skratt och dramatiskt allvar i spännande tolkningar av kända barnsånger såväl som några mer okända av Astrid Lindgren, Georg Riedl, Tove Jansson, Barbro Lindgren, Jojje Wadenius m fl.

 

Magda Andersson.jpg

 

 

 

 

LOUISA LYNE

Årskull: Årsk 7an - 9an

Tid och datum: Fredag den 4 Mars kl 9.30 

Lokal: Folkets hus Essegården

Speltid: 45 min

Antal Personer per föreställning: Max 120 st

 

Om föreställningen:

Louisa Lyne & DI YIDDISHE KAPELYE ger YIDDISH REVOLUTION en
inspirationskonsert om jiddischkultur, förintelsen och vikten av medmänsklighet,
ämnat för barn i mellanstadiet och uppåt. Innehållet är en blandning av sånger på
jiddisch och svenska med bildprojektion som rullar i bakgrunden.
Traditionella melodier, visor hämtade från getton och nytt material, bl.a en sång med nyskriven
svensk text av Emil Jensen, utgör byggstenarna i programmet.
Konserten skapar dialog och eftertanke kring förintelsen och med musik som redskap ökar
ungdomars kunskap kring ämnet.

 

Louisa Lyne.jpg

 

 

 

 

KOMPISPATRULLEN

Årskull: Årsk 1an - 3an

Tid och datum: Tisdag den 22 mars kl 9.30 samt kl 12.30 

Lokal: Folkets hus Nöjesgården

Speltid: 35 min

Antal Personer per föreställning: Max 70 st

 

Om föreställningen:

Barnkonventionen blev lag 2020. Det ska självklart uppmärksammas och firas!

Därför rycker Kompispatrullen ut till länets alla sångglada barn för att sprida budskapet om FN´s barnkonvention med en medryckande, allsångsvänlig och lustfylld stund. I den här musikföreställningen handlar sångerna och de interaktiva samtalen om barns rättigheter. Utöver musiken blir det självklart dans och trolleri också!

”Vi använder musiken för att prata med barn om viktiga saker, berättar sångerskan Britta Bergström.”

kompispatrullen.jpg

 

 

 

 

MAMMA MU OCH KRÅKAN

Årskull: Förskolan - årsk 3

Tid och datum: Torsdag den 28 april kl 9.30 samt kl 13.00

Lokal: Folkets hus östgården

Speltid: 40 min

Antal Personer per föreställning: Max 50 st

 

Om föreställningen:

Mamma Mu och Kråkan är en hyllning till barnet inom oss. Ingenting är omöjligt om du har en vän. Alla behöver någon och det finns någon för alla, även för en ko och en kråka. Starka känslor, oro, vill hen vara min vän? Och hur kan det bli så en dansar balett fast en inte vill?

När den älskade karaktären Mamma Mu och hennes något omaka parhäst Kråkan tr plats på scenen handlar det om vänskap. Varför är Mamma Mu och Kråkan vänner egentligen? Och vad är det att vara en vän? I sann Mamma Mu - anda handlar pjäsen också om att våga göra saker som verkar omöjliga - att inte begränsas av idéer om vad en som varelse bör ägna sig åt. Det kan ju exempelvis bli väldigt tråkigt att bara sitta och tugga och glo!

imagellxxf.png

 

 

 

 

BACH IN THE STREET

Årskull: Årsk 4an - 6an

Tid och datum: Torsdag den 12 Maj kl 9.30 samt kl 12.30 

Lokal: Folkets hus Essegården

Speltid: 30 min + 30 min eftersamtal.

Antal Personer per föreställning: Max 80 st

 

Om föreställningen:

Genom en mix av klassisk musik och streetdance berättas i denna föreställning en historia om att ärva och bära minnen. Att fly och rotas i ny jord, att hitta sin plats i tillvaron och hur olika kulturer kan berika en människa och få henne att växa. Violinvirtuosen och Bach-specialisten Semmy Stahlhammer och streetdansaren Maele Sabuni är båda födda i Sverige.  De är också andra generationens invandrare med föräldrar som har flytt folkmord, krig och förstörelse. Semmy bär på ett judiskt arv och Maele på ett kongolesiskt. Båda har satsat på sitt livs passion och har blivit bland de främsta i vårt land inom sina respektive konstnärliga områden.

Efter föreställningen följer ett samtal med eleverna där artisterna berättar om sin bakgrund och svarar på frågor.

bach in the treet.jpg

 

 

 

VI KAN GÖRA VAD DU VILL

Årskull: Årsk 7-9

Tid och datum: Tisdag den 24 maj kl 10.30 samt kl 13.00 

Lokal: Folkets hus Östgården

Speltid: 50min

Antal personer per föreställning:  Max 60 st

 

Om föreställningen:

Med Vi kan göra va du vill önskar Ludvig Daae och Tove Berglund att utforska hur vi kan tänka annorlunda kring uttryck av nationell identitet. Högerextrema krafter försöker ta över diskussionen om nationell identitet i Skandinavien och idag upplever Daae att fler och fler attribut från folkkulturen har förvrängts till att bli uttryck av nationalism och rasism.

Arbetet med Norrdans kommer att utgå från dansarna i kompaniet och deras bakgrund och nationaliteter. Målet är att skapa en ny typ av folkdans som visar på att folkkulturen ursprungligen är en blandning av flera kulturer och därför inte egentligen kan ägas av nationalister. En dans som är inkluderande och i ständig förändring och utveckling. Ludvig och Tove är mån om att inte appropriera kulturella referenser eller göra ett slags medley av etniska danser. Istället, för att försöka återta makten över folkattributen, så önskar han att ändra på och uppdatera attributen, kombinera och smälta samman olika fysiska uttryck och skapa en ny, social folkdans med så bred representation som möjligt. På samma sätt kommer musik, kostym och scenografi att gå genom samma process, där olika element forceras ihop så att nya, okända uttryck kan uppstå. Det blir till slut en dans som är svår att definiera som det ena eller det andra och på så sätt representerar alla människor i Sverige genom att vara singulär i sig självt och större än kombinationen av sina egenskaper.

Vi kan göra va du vill riktar sig till den unga och unga vuxna publiken. Snarare än en traditionell teatersituation med en sittande publik så önskar Daae och Berglund att dansen ska hända runt, bland och kanske med besökarna. Likt en dansbana eller en samling i en församlingslokal så kommer Vi kan göra va du vill att jobba med dansen som en social händelse där publiken och Norrdans tillsammans skapar ett sammanhang som utforskar hur vi kan se annorlunda på nationell identitet och gemenskap.

image7z029.png 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna sida använder cookies. Läs mer om cookies.
Jag förstår