Skip to main content

Skola

HÖSTEN 2022

 

 

SOVA VAKEN (Premiär föreställning!)

Årskull: Årsk 1an - 3an
 
Datum: Tisdag den 6 September
 
Lokal: Folkets hus Östgården
 
Speltid: 30 min
 
Antal platser per föreställning: Max inkl lärare och elever 100st 
 
Föreställningstid: 10:30  - 14 platser bokad av Saxnäs Catrin Lyngdell
Föreställningstid: 12:30  -
 
 

Om föreställningen:
 
En liten opera om stora känslor i samarbete med Kungliga Operan - Unga på Operan.
Guns mamma och pappa bråkar ständigt och håller på att skiljas. Gun känner sig ensam. Då börjar hennes katt Majs plötsligt att prata med henne. En ny vänskap börjar, en relation som blir allt viktigare i Guns otrygga tillvaro. Men vem är det som väcker henne när hon går i sömnen?

En storslagen operaföreställning i litet format, med orkestermusik som låter som en korsning mellan Tjajkovskij och Tom & Jerry. En musikalisk upplevelse med en historia som alla kan relatera till – att vara rädd för det okända och att finna tröst där man minst anar det.

På scen får vi se Jessica Elevant och Ulrika Skarby som gestaltar Gun och hennes katt Majs. Mamman och pappans roller är förinspelade och framförs av en kvinnlig respektive en manlig kör. Till detta läggs den förinspelade symfoniorkestern som med alla sina instrument skapar en mäktig känsla.
 
image6kl6u.png
 
 
 
 
 
 

 

DAGBOKSBLADET

Årskull: Årsk 4an - 6an
 
Datum: Fredag den 23 September
 
Lokal: Folkets hus Nöjesgården
 
Speltid: 55 min
 
Antal platser per föreställning: Max 60st
 
Föreställningstid: 10.00  -
Föreställningstid: 12.30  -

Om föreställningen:
 
Pjäsen handlar om skeppsgossen Otto Sarkman som flytt kriget i den finska delen av Sverige och hamnat i Sundsvall på våren 1721. Strax därefter börjar rykten gå om ryska härjningar och bränningar av städer och byar längs norrlandskusten. Otto blir tvungen att ge sig av från Sundsvall och hamnar, på grund av diverse omständigheter, på olika platser i Västernorrland med nedslag i häxprocesser, hällristningar, linodling, sörkörare och hemvändande karoliner. Pjäsen är samtidigt en berättelse om en flyktingpojke som flyr till Sundsvall och sedan tvingas fly i det nya landet men som till slut finner en fristad och kan börja studera. Och så småningom bli lärjunge till självaste Carl von Linné!
 
 
 
 
 
 
 

 Kusinerna / Belážagat

 
Årskull: Årsk 4an - 9an 
 
Datum: Tisdag den 18 Oktober
 
Lokal: Folkets hus Östgården
 
Speltid: 50 min
 
Antal platser per föreställning: Max 200st inkl lärare och elever.
 
Föreställningstid: 10:00 -

 
 

Om föreställningen:

Ditt är ditt, mitt är mitt.

Men vad händer när det inte är så enkelt?

Två kusiner får ett arv. Ett arv den ene inte vill ha, vad ska hen med något som är så gammalt och fult? Den andra kusinen ser något värdefullt, något som kan få tillbaka sin forna glans.

På en musikalisk resa mellan minnen och underliga figurer ställs allt på sin spets. Vad är egentligen värdefullt? Det som går att ta på eller det som finns inom dig?

 
 
 
 
 
 

Mira - Flickan från långt borta

Årskull: Förskoleklass - Årsk 3
 
Datum: Tisdag den 8 november
 
Lokal: Folkets hus Essegården
 
Speltid: 45 min
 
Antal platser per föreställning: Max 100st
 
Föreställningstid: 9.30  - 
Föreställningstid: 12.30  -
 

Om föreställningen:
En kall vinterkväll knackar Flickan på dörren till en enslig liten stuga. Svea som bor där inne vill egentligen vara ensam, men bestämmer sig ändå för att öppna. Det är någonting med Flickan. Hon ser och är annorlunda. Hon skrattar och sjunger till synes utan anledning och talar ett språk som ingen verkar förstå. Det väcker något i Svea. En längtan att också få skratta och leka tillsammans med andra – det väcker en önskan om att höra till.

En visuellt vacker och poetisk liten musikteaterpärla där språket inte är det centrala, utan vad som händer mellan oss… och inom oss.

Sveas och Flickans möte - med ord som vi kanske inte förstår men med handlingar som alla människor förstår - väcker frågan om att våga öppna dörren och släppa in den som behöver en trygg hamn. Med hjälp av teaterns alla magiska medel och utan krav på språkkunskaper får publiken kliva in i en värld av nya möjligheter och sedan i slutet dansa ut i en förhoppningsvis ljusare verklighet.

Uppsättningen bygger på Annika Thors och Maria Jönssons hyllade bilderbok från 2014, som belönats med Elsa Beskow-plaketten. Boken är Annika Thors bilderboksdebut, hon är känd framför allt som prisad författare av vuxen- och ungdomsromaner, som En ö i havet och Sanning eller konsekvens – den senare Augustprisbelönad och filmatiserad.

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna sida använder cookies. Läs mer om cookies.
Jag förstår