Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content

För dig. Och dig, dig och dig.

Här är höstens riksteaterproduktioner!

Sju sätt att döda en Kardashian, krigets kval och en landsbygd i uppror – här är Riksteaterns repertoar för hösten 2022

Med internationell utblick tar Riksteatern i höst pulsen på samtiden utifrån berättelser på teman som rör alltifrån krig och flykt till memes och kulturell appropriering. Dansen förflyttas från den traditionella scenen närmare publiken. 23 produktioner med teater, dans och cirkus gör föreställningar från norr till söder.

Kritikerhyllade dramatikern och skådespelaren Amer Hlehel är tillbaka med Hoota, där människan ställs inför moraliska val när ett krig rasar, i regi av Amir Nizar Zuabi. Den internationella kritikersuccén O Agora Que Demora – En stund som dröjer som får Sverigepremiär med Riksteatern blandar teater med filmat material från några av världens pågående flyktingkatastrofer.  I Royal Court Theatres fullträff seven methods of killing kylie jenner utforskas kulturell appropriering, stereotyper av svart femininitet, vit kapitalistisk exploatering och politisk aktivism i sociala medier.

Se hela pressmeddelandet för höstens Riksteaterproduktioner

Se fler föreställningar som Riksteatern arrangerar på din ort

TEATER


campaign repertoar image

Ett drömspel

Carl Knif tar ett nytt grepp på Strindbergs banbrytande klassiker. I Knifs tolkning av Ett drömspel får vi se teatern sammanvävas med dansen, och mötas i samma frågor som Strindbergs publik gjorde för över 120 år sedan. Hur skall man bäst förstå livet? Varför är människorna ojämlika? Vad är viktigast i världen? Koreografen Carl Knif har tidigare varit aktuell på Riksteatern med den hyllade dansteaterföreställningen Förvandlingen. Riksteatern i samarbete med Svenska Teatern i Helsingfors och Carl Knif Company.

Sverigepremiär 21 september, Hallunda

Läs mer
campaign repertoar image

seven methods of killing kylie jenner

När Forbes utser den yngsta systern i Kardashian-familjen, Kylie Jenner, till “The Youngest Self-Made Billionare” får Cleo nog och tweetar med sitt anonyma konto, @INCOGNEGRO, ut en vass och rolig lista på metoder att döda Kylie Jenner på. Ingen ska få tjäna så mycket på att utnyttja svart kultur och svarta kvinnors kroppar! seven methods of killing kylie jenner gestaltar livet både IRL och genom twitterflödets memespråk för att utforska stereotyper av svart femininitet, colorism, vit kapitalistisk exploatering och politisk aktivism i sociala medier. Dramatikern Jasmine Lee-Jones har vunnit flera priser för sin debutpjäs seven methods of killing kylie jenner bl.a. Evening Standard och Critics' Circle Most Promising Playwright Awards och Alfred Fagon Award. En produktion i samarbete med Royal Court Theatre i London.
Pressvisning 22 september, Hallunda
Sverigepremiär 23 september, Hallunda

Läs mer
campaign repertoar image

Tre lite äldre systrar

En vacker och vemodig komedi i regi av Sissela Kyle. Vad hände med Olga, Masja och Irina? Besannades deras drömmar om kärlek, frihet och ett bättre liv? Nu får vi möta Anton Tjechovs Tre systrar igen; numera en hel del år äldre och i sällskap av sin vuxna brorson Bobik. En nyskriven och fristående pjäs av Sofia Fredén. På scen ser vi Maria Kulle, Jessica Liedberg, Siw Carlsson, Emil Almén.

En samproduktion mellan Riksteatern och Svenska Teatern i Helsingfors.

Urpremiär 29 september, Årsta

Läs mer
campaign repertoar image

Hoota

Den ödmjuke och godhjärtade Bassel söker efter sin försvunne bror genom ett krigshärjat land. I sitt sökande ställs han inför dilemman och beslut som under andra omständigheter varit otänkbara. Hur långt kan vi överträda vår moral för att överleva och skydda dom vi älskar?
Av den palestinske kritikerhyllade dramatikern, regissören och skådespelaren Amer Hlehel som också kommer att stå på scen. För regin svarar den internationellt erkände regissören och dramatikern Amir Nizar Zuabi.

Spelas på engelska eller arabiska, föreställningarna textas och översätts till svenska.

Premiär 30 september, Hallunda

Läs mer
campaign repertoar image

Finska för invandrare

Vad är konsekvenserna av att inte få behålla sina rötter? Finska för invandrare är en komedi med finskt allvar med musik av Anna Järvinen. I den finska föreningen i en svensk småstad finns endast en äldre medlem kvar, arbetskraftsinvandraren Ritva. För att föreningen ska överleva måste hon lära upp den unge Lennart som söker efter sin finska identitet. Ett samarbete med Kaveri-Kollektivet samt Karleby Stadsteater, Östgötateatern och Finlandsinstitutet.

Av Jani Lohikari, i regi av Malou Zilliacus.
Premiär 9 september, Klintehamn

Läs mer
campaign repertoar image

Landsbygdsupproret

Två dagar efter Riksdagsvalet ger sig artisten och landsbygdsaktivisten Samantha Ohlanders ut på turné över hela Sverige med ett musikaliskt manifest med nyskriven musik för våra landsbygder. Landsbygdsupproret är inte till för staden. Den riktar sig till periferin med uppror, drömmar och utopier om att våga tro på något. Tillsammans med en tremannaorkester påbörjas ett samtal om hur vi skapar det samhälle vi vill ha. Skapad av och regi av Samantha Ohlanders. Föreställningen görs i samarbete med Folkteatern i Gävleborg.

Premiär 13 september, Älvdalen

Läs mer
campaign repertoar image

Brats Carnival

Det australiensiska kompaniet Briefs Factory uppträder världen över och gör i höst en för Riksteatern specialskriven queer familjeföreställning. Det blir en timmes gränslös kärlekskabaret med ”more is more”- attityd som varvar rosa glittriga monster och hopprep med rubikskub och akrobatik. Med på scen är den hyllade svenske skådespelaren och dragartisten Robert Fux.

Föreställningen är ett gästspel, och en samproduktion mellan Briefs Factory, Cluster Arts och svenska Follow the Rabbit/Josefin Rosales

Premiär 17 september, Hallunda

Läs mer
campaign repertoar image

O Agora Que Demora – En stund som dröjer

Den klassiska historien om Odysseus irrfärd hem aktualiseras när den brasilianska regissören Christiane Jathay skapar ett exceptionellt möte mellan film och teater. Antikens berättelse blir dagsaktuell när människor i pågående flyktingkatastrofer från världens olika hörn möter skådespelarna i salongen. Den internationella kritikersuccén O Agora Que Demora – En stund som dröjer får Sverigepremiär med Riksteatern i ett unikt gästspel på Orionteatern. 

Ett samarbete mellan Riksteatern, Théâtre National Wallonie-Bruxelles SESC São Paulo, Ruhrtriennale/Allemagne, Comédie de Genève/Suisse, Odéon-Théâtre de l’Europe/France, Teatro Municipal São Luiz – Lisbonne/Portugal, Festival d’Avignon/France, Le Maillon-Théâtre de Strasbourg Scène européenne/France och Temporada Alta/Espagne

Sverigepremiär 23 september, Stockholm

Läs mer
campaign repertoar image

Ålevangeliet

Patrik Svenssons hyllade bok Ålevangeliet om världens mest gåtfulla fisk har översatts till 35 språk och mottagit en mängd utmärkelser. Nu sätts den upp som sceniskt oratorium där Stina Oscarson har skrivit librettot och Emmy Lindström musiken. Föreställningen är en samproduktion med Folkoperan, Norrlandsoperan och Malmö Live. 

Premiär 1 september, Malmö

Läs mer
campaign repertoar image

Laika

Özz Nûjen är tillbaka på Riksteatern med den publik- och kritikerhyllade föreställningen Laika, skapad av den italienske skådespelaren och författaren Ascanio Celestini. Generöst och poetiskt predikar karaktären Nûjen gestaltar med både humor och allvar om samhällets brister och ger en röst åt de som inte annars får utrymme att höras. På scen finns även dragspelaren Markus Räsänen.

Nypremiär 11 september, Karlstad

Läs mer
Foto: John Gripenholm

Britt-Marie var här

Marianne Mörck är tillbaka och spelar alla roller i publik- och kritikersuccén Britt-Marie var här. En humoristisk och varm föreställning om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes eget liv ska börja. Baserad på Fredrik Backman roman med samma namn, regi och dramatisering Eva Dahlman.

Nypremiär 15 september, Mariestad

Läs mer
campaign repertoar image

SOLITAIRE

SOLITAIRE, en av de sista pjäserna Lars Norén skrev är ett samarbete mellan sju nordiska teatrar. Föreställningen är i regi av Sofia Adrian Jupither som hade ett långvarigt samarbete med Lars Norén, med en rad uruppföranden av hans pjäser, senast Vintermusik och Episod. SOLITAIRE är nu utvald att spela på Avignonfestivalen, en av världens största teaterfestivaler.
 
Uppsättningen är en samproduktion mellan Dramaten och Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Riksteatern, Den Nationale Scene i Bergen, Uppsala Stadsteater, Avignonfestivalen i Frankrike (Festival d'Avignon), Folkteatern i Göteborg och Svenska Teatern i Helsingfors.

Premiär 2 oktober, Umeå

Läs mer

DANS


campaign repertoar image

Närheten

Närheten är en protest mot likgiltighet och medmänsklig frånvaro. Fem dansare och en musiker undersöker i en varm och lekfull dansföreställning våra förmågor att förstå varandra bortom orden. Runt om i Sverige har arrangörer på respektive ort valt ut vackra och för orten viktiga platser där föreställningen ska spelas, alltifrån domkyrkor och kapell till förenings- och samlingslokaler. Varje föreställning är unik och utgår från de noga utvalda spelplatserna och dess besökare.

Närheten är skapad av koreografen Tove Sahlin tillsammans med ensemblen.

Urpremiär 10 september, Slite
Pressvisning 6 september, Stockholm

Läs mer
Foto: Klara G

I själva verket

Efter många års samtal om dans och koreografi i fikarum, mellan föreställningar och under workshops växte idén om I själva verket fram. Den prisbelönta koreografen och dansaren Björn Säfsten försöker svara på några av de många frågor som samtalen har väckt. Med ett rörligt, personligt och iakttagande perspektiv ger Säfsten svar på vad samtida dans är för honom.

Premiär 5 november, Luleå

Läs mer

RIKSTEATERN BARN & UNGA


campaign repertoar image

Red Hot Condition

Red Hot Condition är en 30-minuters föreställning som hanterar dagens fitnessboom och utseendepress genom nycirkus och fysisk komedi. Föreställningen spelar på skolgårdar med live funkmusik och ljusa färger i 80-talets tema. Aaron & Nelli är professionella cirkusartister som har turnerat världen runt med många olika nycirkus kompanier. Föreställningen är ett gästspel och en produktion av Company Afterclap.

Premiär 22 augusti

Läs mer
campaign repertoar image

Sova vaken

En storslagen operaföreställning i litet format, med orkestermusik som låter som en korsning mellan Tjajkovskij och Tom & Jerry.  En föreställning för barn från 6 år om att vara rädd för det okända och att finna tröst där man minst anar det. Riksteatern i samarbete med Kungliga Operan – Unga på Operan och Parkteatern.

Urpremiär 6 augusti med Parkteatern
Riksteaterpremiär 6 september, Vilhelmina

Läs mer
Illustration: Karin Söderqvist

Fritt fall

I ett Highschooldrama om fyra ungdomar ställs frågan om man kan bli fri från den stereotyp man blivit tilldelad? Alice är perfekt och ihop med skolans mobbar-hunk Nima. Hennes syster Sofia är en arg loser. Men plötsligt omkullkastas roller och känslor när trassliga Vega gör entré i deras liv och vips befinner sig alla fyra i fritt fall. En föreställning för högstadiet av Lovisa Onnemark, i regi av Helle Rossing.

Urpremiär 25 oktober, Söderhamn
Pressvisning 21 oktober, Stockholm

Läs mer

RIKSTEATERN CREA


campaign repertoar image

Ett dockhem

Ibsens klassiker bli nu unikt bearbetad till svenskt teckenspråk när Riksteatern Crea sätter upp Ett dockhem. Nora lever i ett vackert hem, med lyckliga familjefoton och i ett perfekt äktenskapet med bankdirektör Torvald. Utåt sett. Ett dockhem väckte debatt om kvinnans frigörelse decennier innan kvinnor fick rösträtt i Norden. Ett drama om bilderna vi älskar att skapa och bilderna som snärjer oss. Av Henrik Ibsen, regi av Filip Burman. Spelas på svenskt teckenspråk och svenska.
 

Premiär 22 oktober, Tumba

Läs mer

ÖVRIGA PRODUKTIONER


campaign repertoar image

Jag reser imorgon/ Huomenna minä lähden

Nyskriven musikal om en ung finländsk kvinna i det glada 20-talets Amerika. För manus och regi står den välkända regissören och skådespelaren Kari Heiskanen, som har skrivit denna stormusikal speciellt för Kuopio Stadsteater. Därifrån sänds föreställningen live direkt till biosalongen. Musiken är skriven av Mika Paasivaara och i huvudrollerna ser vi folkkära Reeta-Leena Vestman och Mikko Rantaniva

Sändningen är ett samarbete mellan Kuopio Stadsteater, Riksteatern och Folkets Hus & Parker. Huomenna minä lähden spelas på finska och textas till svenska och finska.

Premiär 29 oktober, samtliga orter

Läs mer
Illustration: Karin Linderoth

Kartan över oss

Myndigheten för emotionell och själslig beredskap (MESB) fortsätter sitt arbete med att kartlägga svenska medborgares relation till existentiella frågor om framtiden. Under tre år, med start 2020, besvarar publik över hela landet på frågor om hur det känns att möta framtiden. Tror du att dina barn kommer ha bättre förutsättningar att leva ett gott liv än vad du har haft? Är det viktigt att tro på framtiden? Svarar du ärligt på frågorna?” Kartan över oss är en bejublad och landsomfattande ljudpromenad som fortsätter även i höst. Verket är skapat av Lisa Färnström, Joakim Rindå och Hampus Norén.

Spelar över hela Sverige hösten 2022

Läs mer
campaign repertoar image

Voices of change

Voices of Change är en frizon för artister som inte kan uttrycka sig fritt i sina hemländer på grund av könstillhörighet, åsikter eller sexuell läggning. Artister vars röster inte får höras, eller vars uttryck inte får ta plats ges i Voices of Change utrymmet att genom liveframträdanden och via Riksteatern Play så göra. I höst får publiken bland annat möjligheten att uppleva operasångerskan Darya Dadvar och gitarrvirtuosen Babak Amini från Iran, sångerskan och kompositören Aynur Doğan från Kurdistan och kompositören och musiker Marzhan Kapsamat från Kazakhstan.

Läs mer
campaign repertoar image

Förstå världen – möt Radiokorrespondenterna

Sveriges Radios korrespondenter är på plats när det händer, där det händer. Publiken får en unik möjlighet att vara med och möta korrespondenterna och höra om deras arbete och vardag. Vem som besöker respektive ort förblir en hemlighet in i det sista, då korrespondenterna ständigt är på resande fot och kan få ändrade resplaner med kort varsel. Produktionen är ett samarbete mellan Riksteatern och Sveriges Radio.

Läs mer
campaign repertoar image

En kväll med Sveriges Radio

En kväll med Sveriges Radio arrangeras en gång i månaden på olika platser i landet, varje kväll med unika gäster och innehåll. De just nu mest populära poddarna och radioprogrammen spelas in live inför publik. Det blir välkända titlar som Spanarna i P1, P3 Historia, Det politiska spelet och Lantzkampen i P1. Några av de som medverkar är Jessica Gedin, Annika Lantz, Cecilia Düringer, Parisa Höglund och Ingvar Storm.

Läs mer

Bli medlem i Riksteatern

Vill du känna mer och lära känna fler människor? Bli en del av en rörelse som vill beröra och skapa gemenskap.

Som medlem i en riksteaterförening blir du del av en gemenskap som sträcker sig långt bortom scenen. Dessutom får du rabatterade biljetter till en mängd teatrar över hela Sverige, medlemstidningen Scenen, och du stöttar kulturlivet på din ort och i hela landet.

Bli medlem här