Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Fredrika Eriksson

Landsbygdsupproret

Musik,

Show

Ett musikaliskt manifest med nyskriven musik för våra landsbygder.

Landsbygdsupproret är en föreställning om drömmar och utopier. Om byråkrati och rationalitet. Om hopp och att våga tro på något. Och om att vi, som befolkar Sveriges landsbygder, har en avgörande roll att spela i en rörelse framåt. Det blir upphottad lokalpolitik paketerad som folkmusikshow. Det blir folkbildning och folkrörelse. Tillsammans med sin tremannaorkester vill musikern Samantha Ohlanders påbörja ett samtal om hur vi skapar det samhälle vi vill ha.

Landsbygdsupproret är inte till för staden. Det här riktar sig direkt till oss i periferin. Ett slags samhälleligt tankeexperiment där landsbygden med dess berättelser, erfarenheter och kultur får stå i centrum. Genom musiken kan vi skapa samtal. Koppla ihop trådarna. Brodera ut. Väven växer. Väcker aktion. Och en vilja att ta makten över sin tillvaro, säger Samantha Ohlanders.

Samantha Ohlanders är sedan länge engagerad i landsbygdsfrågor. Hon har tidigare turnerat med Riksteatern i de hyllade föreställningarna Fäboland och Nationalparken. Hon är aktiv i föreningen Unga på landsbygden, som jobbar för att förändra synen på landet och utmana den urbana normen samt arbetar som krönikör för Hälsingetidningarna med fokus på landsbygdsfrågor.

Föreställningen görs i samarbete med Folkteatern Gävleborg. Gävleborgsturné våren 2022 och Riksteaterturné under hösten 2022.

Hela turnéplanen (jpg)


I media:

Med nypremiären av föreställningen Landsbygdsupproret vill artisten Samantha Olanders sätta fokus och engagemang på och för landsbygden
TV4 Morgon, 9 september, 2022

Folkmusikern Samantha Ohlanders åker på turné och besöker ett världsarv
Svenska Dagbladet Min Kulturhelg, 31 mars, 2022

Folkmusikern och landsbygdsaktivisten Samantha Ohlanders vill utmana den urbana norm som råder i samhället – och ge en röst åt dem som lever utanför städerna.Ett uppror behöver inte vara hårt och revolutionärt
TT, publicering i ett sextiotal tidningar runtom i landet,27 juli, 2022

Med kärlek kommer ansvar. Samantha Ohlanders hembygd i Järvsö är utgångspunkt för det hoppfulla landsbygdsuppror hon nu tar på en musikalisk bygdegårdsturné, landet över.
Svenska Dagbladet Scenhöst, 6 september, 2022


Samantha Ohlanders
Övriga musiker på scen: Staffan Jonsson, Emil Skogh och Ebba Wigren/Maria Dahlin

Av: Samantha Ohlanders
Musikkomposition: Samantha Ohlanders samt trad
Jinglar: Emil Skogh, Ebba Wigren, Staffan Jonsson och Edvard Grieg
Dramaturg: Alexandra Loonin
Scenograf: Annika Bromberg
Kostymdesigner: Tove Berglund
Maskdesigner: Jessica Hedin
Ljusdesign: Ingvar Mikander

Producent

Riksteatern

Video

Recensioner

Barometern

2022-11-06

" I ord och ton uppmanar hon oss, smått vresigt, att ta ansvar men framför allt bjuder hon på en ohejdat kärleksfull hyllning till sina landsbygdsgelikar."

Till recensionen

Barometern

2022-11-06

"Ja, budskapet är lika kristallklart som Ohlanders friska röst. Med fiol, orgel, bas, trummor och gitarr virvlar sig gänget genom all den längtan, oro, uppgivenhet och vrede som föds då hembygd och naturresurser utarmas till förmån för privatisering och effektivisering. "

Till recensionen

Barometern

2022-11-06

"Landsbygdsupproret är en folkmusikalisk föreläsning på färd genom historien - från bondesamhälle via den industriella revolutionen till kapitalism, centralisering och polarisering. Med sin fiol, röst och tremannaorkester bjuder Ohlanders in till svängigt politiskt möte på offensiv mot den tro på tillväxt som både lämnar landsbygdsborna utanför och äventyrar hela vår tillvaro."

Till recensionen

Barometern

2022-11-06

"Landsbygdsupproret är en folkmusikalisk resa från bondesamhälle till storstadsvurm. Med syrlig samhällskritik och sagolikt sväng synliggör Samantha Ohlanders och Byalaget de människor som lever i periferin."

Till recensionen

Ölandsbladet

2022-11-07

"Landsbygdsupproret, en upplevelse som blev något utöver det vanliga. Och kanske inte heller det förväntade. Ett allvarligt, ilsket, engagerat budskap som då och då även ledde till igenkännande skratt "

Till recensionen

Ölandsbladet

2022-11-07

"När Landsbygdsupproret kom till Grönhögen blev det en agitatorisk maning till alla oss som bor på landsbygden. Ta kampen för er situation, ingen annan gör det!"

Till recensionen

Sundsvalls tidning

2022-09-22

"Och visst behöver landsbygdens människor, liksom städernas, definiera grundproblemet. Men det behövs också ledare. Kanske är denna glittrande friska fläkt, som gör oss glada, varma och hoppfulla, en sådan. Kultur som verktyg för politisk kamp har fungerat förr."

Till recensionen

Sundsvalls tidning

2022-09-22

"Som en lika poetisk som saklig agitator ger hon oss historik, sammanhang, statistik. I skildringen av landsbygden väller dess skönhet fram, men också dess förtvivlade försök att vinna kapitalismens gunst. "

Till recensionen

Sundsvalls tidning

2022-09-22

"Samantha Ohlanders låter helt klart det nya växa ur det gamla i musik och estetik. Här hörs den traditionella folkmusiken ihop med den nutida folkliga musiken som vilar på bas, trummor och gitarr."

Till recensionen

Tidningen Ångermanland

2022-09-26

"När Samantha Ohlanders tar sitt landsbygdsuppror på turné handlar det inte bara om att ställa systemet till svars - hur framtiden kommer att se ut är allas ansvar. "

Till recensionen

Nordsverige

2022-10-01

"Musikföreställningen Landsbygdsupproret utmanar den urbana normen och ger en röst åt de som sällan blir lyssnade på. Budskapet är att ta makten över sin tillvaro."

Till recensionen

Norrbottens-Kuriren

2022-10-09

""Landsbygdsupproret" hymlar nämligen inte om vad man vill berätta. Det handlar inte om gestaltning, utan ett musikaliskt manifest, där musiken och låttexterna bär föreställningen, som dessutom bara visas på i mindre samhällen i vårt lands periferi. En föreställning för landsbygdsbor där deras specifika frågor står i fokus."

Till recensionen

Länstidningen Östersund

2022-10-19

"Det riktigt omvälvande är Samantha Ohlanders och Byalagets musicerande, särskilt det mer avskalade som när Staffan Jonssons ensamma fiol hörs. "

Till recensionen

Hela Hälsingland

2022-03-31

"Samantha Ohlanders äger scenen i kaxigt uppror på landsbygden"

Till recensionen

Hela Hälsingland

2022-03-31

"Samantha och hennes musiker bjöd på sin drastiska humor och fenomenala musikalitet "

Till recensionen

Gefle Dagblad

2022-03-27

"Landsbygdsupproret är inte bara en skiva utan också en hel konsert,eller politisk show är kanske en bättre beskrivning, då musiken ramas in av en rasande och rolig föreläsning om landsbygdens villkor"

Till recensionen

Gefle Dagblad

2022-03-27

"Samantha Ohlanders är så sjukt cool. En viktig och spännande röst i vår tid"

Till recensionen

Gefle Dagblad

2022-03-27

"Samantha Ohlanders som försångare på ett av detta valårs politiska möten skulle vara en drömrekrytering för alla, men det hon säger är politiskt obekvämt för i stort sett samtliga riksdagspartier"

Till recensionen