Skip to main content
Foto: Fredrika Eriksson

8 okt | Överkalix

Landsbygdsupproret

Musik,

Show

Ett musikaliskt manifest med nyskriven musik för våra landsbygder.

Landsbygdsupproret är en föreställning om drömmar och utopier. Om byråkrati och rationalitet. Om hopp och att våga tro på något. Och om att vi, som befolkar Sveriges landsbygder, har en avgörande roll att spela i en rörelse framåt. Det blir upphottad lokalpolitik paketerad som folkmusikshow. Det blir folkbildning och folkrörelse. Tillsammans med sin tremannaorkester vill musikern Samantha Ohlanders påbörja ett samtal om hur vi skapar det samhälle vi vill ha.

Landsbygdsupproret är inte till för staden. Det här riktar sig direkt till oss i periferin. Ett slags samhälleligt tankeexperiment där landsbygden med dess berättelser, erfarenheter och kultur får stå i centrum. Genom musiken kan vi skapa samtal. Koppla ihop trådarna. Brodera ut. Väven växer. Väcker aktion. Och en vilja att ta makten över sin tillvaro, säger Samantha Ohlanders.

Samantha Ohlanders är sedan länge engagerad i landsbygdsfrågor. Hon har tidigare turnerat med Riksteatern i de hyllade föreställningarna Fäboland och Nationalparken. Hon är aktiv i föreningen Unga på landsbygden, som jobbar för att förändra synen på landet och utmana den urbana normen samt arbetar som krönikör för Hälsingetidningarna med fokus på landsbygdsfrågor.

Föreställningen görs i samarbete med Folkteatern Gävleborg. Gävleborgsturné våren 2022 och Riksteaterturné under hösten 2022.

Hela turnéplanen (jpg)


I media:

Med nypremiären av föreställningen Landsbygdsupproret vill artisten Samantha Olanders sätta fokus och engagemang på och för landsbygden
TV4 Morgon, 9 september, 2022

Folkmusikern Samantha Ohlanders åker på turné och besöker ett världsarv
Svenska Dagbladet Min Kulturhelg, 31 mars, 2022

Folkmusikern och landsbygdsaktivisten Samantha Ohlanders vill utmana den urbana norm som råder i samhället – och ge en röst åt dem som lever utanför städerna.Ett uppror behöver inte vara hårt och revolutionärt
TT, publicering i ett sextiotal tidningar runtom i landet,27 juli, 2022

Med kärlek kommer ansvar. Samantha Ohlanders hembygd i Järvsö är utgångspunkt för det hoppfulla landsbygdsuppror hon nu tar på en musikalisk bygdegårdsturné, landet över.
Svenska Dagbladet Scenhöst, 6 september, 2022


Samantha Ohlanders
Övriga musiker på scen: Staffan Jonsson, Emil Skogh och Ebba Wigren/Maria Dahlin

Av: Samantha Ohlanders
Musikkomposition: Samantha Ohlanders samt trad
Jinglar: Emil Skogh, Ebba Wigren, Staffan Jonsson och Edvard Grieg
Dramaturg: Alexandra Loonin
Scenograf: Annika Bromberg
Kostymdesigner: Tove Berglund
Maskdesigner: Jessica Hedin
Ljusdesign: Ingvar Mikander

Producent

Riksteatern

Turnéplan

Video

Recensioner

Hela Hälsingland

2022-03-31

"Samantha Ohlanders äger scenen i kaxigt uppror på landsbygden"

Till recensionen

Hela Hälsingland

2022-03-31

"Samantha och hennes musiker bjöd på sin drastiska humor och fenomenala musikalitet "

Till recensionen

Gefle Dagblad

2022-03-27

"Landsbygdsupproret är inte bara en skiva utan också en hel konsert,eller politisk show är kanske en bättre beskrivning, då musiken ramas in av en rasande och rolig föreläsning om landsbygdens villkor"

Till recensionen

Gefle Dagblad

2022-03-27

"Samantha Ohlanders är så sjukt cool. En viktig och spännande röst i vår tid"

Till recensionen

Gefle Dagblad

2022-03-27

"Samantha Ohlanders som försångare på ett av detta valårs politiska möten skulle vara en drömrekrytering för alla, men det hon säger är politiskt obekvämt för i stort sett samtliga riksdagspartier"

Till recensionen