Skip to main content
Retuschör: Johanna Kallin / Foto: Hans-Olof Tani, Jannis Politidis, Jonas Adolfsson och Lanna Olsson

Tre lite äldre systrar

Teater

En vemodig komedi

Vad hände med Olga, Masja och Irina? Besannades deras drömmar om kärlek, frihet och ett bättre liv? Nu får vi möta Anton Tjechovs Tre systrar igen, en hel del år äldre, i en nyskriven och fristående pjäs av Sofia Fredén i regi av Sissela Kyle.

Många år har gått när vi återser de tre systrarna, som fortfarande bor kvar i sitt föräldrahem, och här bor också deras vuxna brorson Bobben. Systrarna närmar sig pensionen - och som de längtar! För efter pensionen ska de äntligen flytta, äntligen slipper de arbeta och äntligen, äntligen ska de leva!

Systrarna planerar en fest, och efter festen ska de verkligen komma iväg. Det har de lovat sig själva. Komma iväg till det som de kallar Moskva, barndomens stad, som egentligen kanske mest är en symbol för friheten. I sista stund rasar allt. Vad är det som hindrar systrarna att ta steget? Vad händer med deras brorson och varför får/kan inte Olga pensionera sig?

Dramatikern Sofia Fredén har gjort en fri tolkning av Tjechovs klassiker Tre systrar, där systrarna nu som äldre reflekterar över frihetens villkor och möjligheter. Över minnet av ett minne – vem minns egentligen rätt? Och där drömmarna, kärleken och rädslorna är starkare än någonsin.

Tre lite äldre systrar är en samproduktion mellan Riksteatern och Svenska Teatern i Helsingfors, med urpremiär hos Riksteatern.

Maria Kulle
Siw Carlsson
Jessica Liedberg
Emil Almén

Av: Sofia Fréden
Regi: Sissela Kyle
Dramaturg: Lisa Lindén
Scenografi: Erik Salvesen
Kostym: Kersti Vitali Rudolfsson
Mask: Anna Olofson
Ljusdesign: Emanuel Arvanitis

Producent

En samproduktion mellan Riksteatern och Svenska Teatern i Helsingfors